13%-kal nőtt a vezető illegális letöltési forma, a stream ripping

2016-ban derült ki az IFPI felméréséből, hogy a vezető illegális letöltési forma immár nem a fájlcserélés, hanem az ún. stream ripping: a streamelésre jogosított számok mp3-ba konvertálása és letöltése, amit a stream oldalak és a YouTube felhasználói feltételei kifejezetten tiltanak. Ugyan sikerült 2017-ben a legnagyobb ilyen oldalt bezáratni, aminek nyomán az IFPI adatai szerint három hónapra 25%-kal visszaestek az ilyen letöltések, a MusicWatch a Billboard által ismertetett friss jelentése szerint 2018-ban az előző évihez képest 13%-kal nőtt a stream ripping. Az Egyesült Államokban 17 millióan látogattak ilyen oldalakat, az előző évi 15 millióhoz képest.

A MusicWatch felmérése arra is kiterjedt, hogy mi jellemző ezeknek az oldalaknak a használóira. Inkább a magas jövedelmű és magas iskolázottságú rétegből kerülnek ki; 68%-uk a 13-34 éves korosztályba tartozik. A leglelkesebb használók, vagyis a felső 30% évi átlag 112 fájlt tölt így le, ami kb. 11 albumnak felel meg. Arra a kérdésre, hogy miért használnak stream ripping oldalakat, a legtöbben (46%) azt jelölték meg, hogy az offline hallgatás lehetősége miatt – amit a stream szolgáltatók legálisan kínálnak, igaz, csak az előfizetőknek. 37% jelölte meg azt a választ, hogy a letöltött számokat szeretné birtokolni, de annyira azért nem tetszenek neki, hogy fizessen is értük.

A MusicWatch továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan a keresőoldalakon vagy a telefonon zenei appok után kutatva bukkannak rá ezekre az illegális szolgáltatásokra. Mint írják, a keresők és az app áruházak többet is tehetnének azért, hogy a felhasználóik tudomására hozzák, hogy ez potenciálisan jogsértő magatartás.

Kapcsolódó hír, hogy az RIAA, a Music Canada és az IFPI sikeresen bezáratta a DBR.ee stream ripping oldalt. Viszont az egyik legnagyobb oldal, az FLVTO elleni perben első fokon az amerikai bíró úgy ítélt, hogy mivel ez Oroszországban van bejegyezve, ezért nem tartozik az amerikai jogrendszer hatáskörébe. Az RIAA fellebbezett.

Forrás: MusicWatch


Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading