Nem szűnik meg (teljesen) az iTunes, csak az Apple gépeken három app lesz belőle

Néhány nappal az Apple WWDC konferenciája előtt jelent meg a pletyka, hogy a cég most fogja bejelenteni, hogy megszünteti az iTunest (amiről egyébként már évek óta több, később hamisnak bizonyult értesülés is megjelent). Ehhez képest Craig Federighi alelnök az erről szóló szekciót úgy kezdte: “az emberek mindig azt kérdezik: lehetne még több mindent az iTuneson belül csinálni?” – majd arról beszélt, hogy levelezőt, naptárt és böngészőt is integrálnak a szoftverbe. Hamarosan kiderült, hogy ez vicc volt, ami az iTunesszal kapcsolatos, évek óta rendre visszatérő panaszokra utalt: a kezdetben csak a zene kezelésére szolgáló programba az Apple idővel olyan sok mindent zsúfolt, hogy végül teljesen használhatatlan lett az eredmény.

Az Apple tehát a központi, minden médiát kezelő iTunes helyett három programot vezet be, de csak a saját készülékein – Windowson tehát minden marad a régiben -: külön lesz a zene, a podcastok és a tévé. Ami nagyon fontos: az iTunes Music Store “egyetlen kattintással” elérhető lesz az Apple Musicon belül, és a korábban letöltött tartalmak nem vesznek el. Mi több, megmaradnak az iTunes ajándékkártyák is, amikkel a zeneajándékozást behozták a digitális világba.

Nehéz tehát egyértelmű választ adni a kérdésre, hogy mi történt az iTunesszal – árulkodó, hogy a Wired cikkének a címe: Az iTunes halott, adózzunk tisztelettel az emlékének; míg az Engadgeté: Az iTunes nem halt meg; talán a Variety elemzése volt a legpontosabb, ezzel a címmel: Lehet, hogy az Apple most szünteti az iTunest, de valójában az iTunes kora már rég lejárt. Hiszen a stream – amihez az Apple viszonylag későn kapcsolódott, többek között Steve Jobs sokat idézett meggyőződése miatt, hogy az emberek “nem kölcsönözni akarják a zenét” – elterjedése óta a letöltések még sokkal gyorsabb ütemben esnek vissza, mint a fizikai eladások. Az IFPI legutóbbi jelentése szerint 2018-ban 21,2% volt a csökkenés, és a globális összbevételekből most már csak 12%-ot képviselnek a letöltések (a fizikai eladások 25%-ot). Nem véletlen tehát, hogy már egy ideje az Apple Music stream szolgáltatás van a figyelem előterében.

Ezzel együtt azért jelképként erős az iTunes (kvázi-)megszüntetése. A szoftver első verziója 2001-ben jelent meg, eleinte a digitális zenefájlok és az iPod kezelésére szolgáló szoftver volt, amibe 2003-ban kapcsolódott be az első, széles körben használt, legális digitális áruház, ahol a felhasználók immár nem voltak rákényszerítve, hogy teljes albumokat vásároljanak, ha azokról csak egy-két szám kellett nekik. Az “album szétszedése” az iTunes egyik legjelentősebb öröksége.

Így fog kinézni az Apple Music (forrás: Apple)Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: