Dal+Szerző Playlist #71: Tavaszi toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

SpotifyDeezerYouTube

Szokás szerint bemutatunk néhány előadót a tavaszi toplistákról: ezeket és elemzésüket itt lehet látni.

Karthago

“Magyarország, sőt, Európa egyetlen igazán legendás rockzenekara, akik a mai napi, aazaz immár 40 éve változatlan felállásban, aktívan és sikeresen együtt zenélnek” – olvasható a Karthago honlapján. A zenekart tehát negyven éve 1979-ben alapította Szigeti Ferenc zenekarvezető-gitáros, a tagok pedig máig: Gidófalvy Attila (billentyű, gitár, ének), Kiss Zoltán Zéró (basszusgitár, ének), Kocsándi Miklós (dob, gitár, ének) és Takáts Tamás (ének, szájharmonika, dob). A honlap így jellemzi stílusukat: “Különleges, úgynevezett amerikai típusú west coast zenéjükkel, amely kemény rockalapra dús, ötszólamú vokállal és dallamos énekvezetéssel hangszerelt dalokból állt, néhány hónap alatt valamennyi slágerlistát meghódították.” A negyvenéves történetben volt azért egy ötéves leállás 1985 és 1990 között, ám azóta ismét működnek, és Együtt 40 éve!!! című albumuk a tavasz 8. legkelendőbb magyar albuma volt – címével ellentétben ez egy új dalokat tartalmazó sorlemez (limitált kiadása akusztikus koncertfelvételt tartalmaz második lemezként).

Honlap Facebook

Apáink útján

A Karthago himnusza, ami 1980-ban kislemezen jelent meg, majd 1981-ben az első nagylemezen is szerepelt. Az első albumról Szigeti Ferenc a Szeretlek Magyarország interjújában ezt mondta: 1979 nyarán “a Bláthy Ottó utcában egy légópincében kezdtünk gőzerővel próbálni, hónapokon át minden nap reggel 10-től délután 5-ig. Addigra már a dalok nagy részét megírtam szöveggel együtt, csak meg kellett hangszerelni őket. Gidó pedig hozta az Apáink útján zenéjét. Így készült el az első lemezünk anyaga, amelyet ma is a legjobbnak, korszakalkotónak tartok.” Néhány éve a zenekar megosztotta a Facebookon egy tizedikes lány házi feladatként írt verselemzését a dalról.

Zene: Gidófalvy Attila. Szöveg: Szigeti Ferenc. ISWC Kód: T-007.004.182-5

Requiem

Szintén az együttes legsikeresebb számai közé tartozik ez a dal, amelynek történetét Szigeti Ferenc így mesélte el az Origo nagyinterjújában: “Székesfehérváron játszottunk, és egy srác ott maradt a nézőtéren a buli után. Ez önmagában nem volt annyira ritka eset, sokszor beittak a fiúk koncerten. De amikor már öltöztünk, jött az igazgató, hogy gyerekek, nagy baj van, mert ez a srác meghalt. Sokféle pletyka keringett arról, hogy megtaposták, meg ilyenek, de ez nem volt igaz, ő sajnos magának csinálta ezt a hülyeséget. Mi meg ott ültünk döbbenten, hogy most mi legyen, pláne, amikor az újságok is megírták a hírt, és megijedtünk, nehogy a zenekarnak legyen baja ebből. Arra jutottunk, hogy mi csak a saját eszközeinkkel kezdhetünk ezzel valamit, úgyhogy másnap odahaza leültem, és úgy húsz perc alatt megírtam a Requiemet. Pár nappal később levittem próbára, a többiek meg fintorogtak, hogy ez milyen nyálas, mi mégis egy rockbanda vagyunk… Meggyőztem őket, hogy legalább egyszer játsszuk el az Ifjúsági Parkban. Utána volt egy döbbent csönd, azután meg hatalmas ováció, és mivel ott minden koncertet fölvettek, a felvétel valamilyen úton-módon kikerült a Szabad Európa Rádióba, ahol a Cseke László lejátszotta többször is. Végül már Wilpert is érdeklődött, és egyértelmű volt, hogy fel kell vennünk. Aztán behívatott Erdős Péter, hogy szerinte ez egy kábítószeres szám, hiszen az van benne, hogy „a fiú elindult a fények útján”, én meg hiába győzködtem az ellenkezőjéről, végül üres, fehér borítóval adták ki a kislemezt, ami mindezek ellenére többszörös aranylemez, majd kvázi a himnuszunk is lett később.”

Zene, szöveg: Szigeti Ferenc. T-007.009.282-8

Oriental Dream

A Requiemmel nyerte meg a Karthago az 1983-as, Villachban tartott Nemzetközi Táncdalfesztivál nagydíját, aminek nyomán az osztrák OK Musica kötött velük szerződést. Az Oriental Dream volt a második nagylemez 1985-ben; a címadó dal magyar változata (Keleti éj) az 1984-es Senkiföldjén albumon szerepel, illetve válogatásokra is felkerült. A Szeretlek Magyarország interjújában Szigeti Ferenc ezt mesélte: ” A kiadó féléves ausztriai szerződést kínált nekünk, koncertekkel, tv-felvételekkel. Nekünk pedig hat napi kilépőnk volt Magyarországról, és otthon lekötött fellépéseink az ORI-nál. Felhívtam itthon a „megfelelő” elvtársat, hogy mit lehet tenni, de közölte, hogy most nem tudunk kint maradni, de majd segítenek, hogy időnként kijöhessünk. Este megszavaztattam a zenekart: kint maradunk és akkor disszidensek vagyunk, itthon meghurcolják a családunkat, vagy pedig hazamegyünk. Végül 4-1 arányban a hazatérés mellett döntöttünk. Szerencsére később szinte „állandó kilépőnk” lett. Sokszor játszottunk Bécsben, már megismertek bennünket az utcán, felléptünk Németországban, de ezzel együtt sok mindenről lemaradtunk, mert többször előfordult, hogy éppen akkor nem tudtunk kimenni, amikor kellett. Így esett kútba az osztrák kiadónak az a terve is, hogy Londonban is elindítsa karrierünket.” (A stream oldalakon csak a magyar változat található meg.)

Zene: Gidófalvy Attila, Kiss Zoltán, Kocsándi Miklós, Szigeti Ferenc, Takáts Tamás. Magyar szöveg: Ambrózy István, Kiss Zoltán, Zákányi Emőke. ISWC Kód: T-007.004.177-8

Haminyó anyó

Egy különlegesség az életműben. Az előbb idézett Origo-interjúban olvasható a története Szigeti Ferenc elmondásában: “én inkább zeneszerző vagyok, mint szövegíró, de amikor kezdtük a Karthagót, más szövegírókkal nem volt szerencsénk, végül fogtam egy üveg konyakot, leültem, és elkezdtem szövegeket írni. Egy újságíró kritizálta a szövegeinket, hogy szájbarágósak meg szarok. Válaszként kitaláltuk, hogy írunk egy dalt, aminek valóban semmi értelme nincs. Így született a Haminyó anyó, tiszta hablaty szöveggel, keleties zenével, és először úgy is konferáltam föl, hogy figyeljétek erősen a szöveget, mert nagyon fontos. A kilencvenes években egy barátunk csinált hozzá egy elektronikus remixet, ami nagyon tetszett, és ehhez forgattunk egy igencsak vicces klipet Tunéziában.” (A Deezeren nem található meg.)

ValóságRock

19 év kihagyás után, 2004-ben jelent meg a Karthago ValóságRock című sorlemeze, ami ezzel a sztárvilágon ironizáló dallal indul. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene, szöveg: Szigeti Ferenc. ISWC Kód: T-007.009.285-1

Fordult a világ

Az új, ezúttal 10 év kihagyás után megjelent, harmar aranylemezzé vált Együtt 40 éve!!! albumon hallható dalról a Szeretlek Magyarországnak ezt mondta Szigeti: “A zenekar egységes abban, hogy nem a mi dolgunk a politika. Zenélünk, szórakoztatunk, néha elgondolkodtatunk, de nem állunk be egyik táborba sem. Legalább mi ne osszuk meg az országot, és főleg ne a közönségünket! Éppen erről szól a Fordult a világ, hogy nem történt semmi, csak éppen egy másik világba érkeztünk, amelyben eltűnt sok barátunk, mert elválasztották őket tőlünk. Pedig a politikának nem megosztania, hanem segítenie kellene az embereket, hogy jobb legyen az életük.” (A YouTube-on nem található meg.)

Kasza Tibor

Az ország a Crystal tagjaként ismerte meg 2000-ben, de jóval korábban kezdett zenével foglalkozni: a Toldi Mária Musical Stúdió, majd a Kőbányai Zenei Stúdió tanítványa volt. “1998-ban megszületett a Crystal gondolata és vele az első dal is, a Két utazó. Hamarosan egy egész albumnyi dal íródott ebben az izgalmas újszerű stílusban, ami sajnos csukott fülekre talált a kiadóknál.. “..rétegzene..”, “…a lány nem tud énekelni…”, “…hozz 5 millió forintnyi szponzort..” és még sorolhatnám, hogy milyen elutasító válaszokban volt részem” – olvasható hivatalos önéletrajzában. Producerkedéssel, reklámzenékkel stb. eltöltött két év után 2000-ben, Michael Flatley sikere nyomán az ír zenét modern hangszereléssel játszó Crystal iránt feltámadt a kiadók érdeklődése, és a zenekar hamar a popzene élvonalában találta magát. Két Crystal-lemez között “megérett bennem egy új álom, hogy a bennem szunnyadó sok lírai dalt egy lemezen kiírom magamból. Hosszas készülődés és sok vívódás után elkészült az első szólólemezem, a Ha egy férfi igazán szeret… Nagyon aggódtam attól, hogy hogyan fogadják majd a hölgyek ezt a kimondottan nekik szóló korongot, de az eredmény minden várakozást túlszárnyalt. A Ha egy férfi igazán szeret több mint 2 hónapig vezette a Mahasz albumeladási listáját, megdöntve ezzel a Crystal minden eddigi rekordját.” A Crystal 2010-ben oszlott fel. Kasza Tibor több tévéműsorban szerepelt, majd az elmúlt néhány évben a Facebookon épített fel hatalmas rajongóbázist: profilját több mint egymillióan lájkolták. Idén hosszabb szünet után állt elő két új dallal, a második Kis hülye úgy került be a tavaszi YouTube top 20-ba, hogy április közepén debütált.

Facebook

Crystal: Két utazó

A zenekar említett első, két év “pihentetés” után megjelent dala, ami rögtön sláger lett.

Zene: Miklós Tibor. Szöveg: Kasza Tibor. ISWC Kód: T-007.110.175-1 

Crystal: Sosem múlik el

Míg a Két utazóban Lajtai Kati énekesnő van a középpontban, az együttes legnagyobb sikert arató dala, a Mahasz rádiós top 40-en 2. helyig jutott Sosem múlik el sokkal inkább épít Kasza Tibor énekére. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene, szöveg: Kasza Tibor. ISWC kód: T-007.005.623-3

Valahol

Az említett első, még a Crystal működése alatt felvett szólólemez egyik dala. Ez saját szerzemény, az albumon világslágerek feldolgozásai is szerepelnek.

Zene, szöveg: Kasza Tibor. ISWC Kód: T0070741591 

Elmondanám

Kasza Tibor 2013 telén három számmal szerepelt a YouTube top 30-ban, a legnépszerűbb ez a – klipet nem is kapó – dal volt, ismét egy romantikus, vonósokat, zongorát alkalmazó szerzemény.

Kis hülye vagy

Hosszabb kihagyás után táncosabb dalokkal tért vissza Kasza Tibor: először a Legyünk úgy, mint régen jelent meg februárban, majd a hamar igen népszerűvé lett Kis hülye vagy (amiből aztán egy akusztikus verzió is készült). “Az új hangzás is meglepő lehet, hiszen nem vagyok rapper, de igyekeztem helytállni, mert imádom a műfajt” – mondta róla a Blikknek.

Hekiii x JBoy

A YouTube-listán jó ideje ritkaságszámba megy, hogy egy új előadó be tud törni a top 20-ba. Ez sikerült tavasszal a Hekiii & JBoy duónak. Mindketten jó ideje zenélnek, a rapből indultak, és több vendégszereplés (“feat.”) után végül duóba álltak össze, emellett pedig Fernando avagy FMX produceri segítségével táncosabb zenére váltottak. A közös számokat “YouTube-ra szabott” módon, néhány havonta jelentetik meg, a tavaly nyár óta megjelentekeknek már mind meghaladta a nézettsége az egymilliót, így van esélyük arra, hogy stabilan megkapaszkodjanak a YouTube élmezőnyében. (A stream szolgáltatóknálá egyik szám sem található meg.)

Hekiii FacebookJBoy Facebook

Hekiii: Csak utoljára lássalak

Ez az érzelmes, szomorú szám a legnépszerűbb Hekiii szólószámai közül: 2012-ben jelent meg, azóta nézettsége átlépte az egymilliót.

Csak te

Az első olyan dal, amit Hekiii x JBoy néven, vagyis “hivatalosan” duóban (és nem Hekiii feat. JBoyként) jegyeznek. A kíséret a trap és a house stílusjegyeit ötvözi.

Őrült

A sikerdal, a tavaszi YouTube-lista 10. helyezettje a romantikus témát latinos beütésű R&B-s zenével fogalmazza meg.

A Playlist a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d