Nem született átütő sláger – 2019. tavaszi toplisták

A YouTube toplista első helyén a Pamkutya Follow The Flow-paródiája áll, ami két éve az első olyan listavezető videó, ami nem érte el a 10 milliós nézettséget három hónap alatt. A YouTube top 20 össznézettsége is esett. Visszatért Kasza Tibi, sokadik rádiós slágerének örülhet a New Level Empire, az elsőnek a Konyha. Pápai Joci második eurovíziós dalának sikere fordított, mint az elsőé volt. Az albumlistán a jubileumi kiadványok dominálnak.

A YouTube-lista élén a Pamkutya paródiája áll a Follow The Flow nagy áttörést meghozó slágeréből. A videómegosztó legnépszerűbb párosa és az utóbbi idők legnagyobb magyar slágere: nem az első hely a meglepő, hanem az, hogy a március 1-én megjelent videó tavasz végéig „csak” 7,7 millió megtekintésig jutott. Összehasonlításul: a Despacito-paródia 2017 nyarán 13, őszén 11 millió kattintást szerzett – persze az egy világsláger volt, a Follow The Flow dala viszont itthon döntött rekordot. 2017 tavasza óta a YouTube-lista élén mindig állt egy vagy több, 10 milliót meghaladó nézettségű videó (egyszer 9,9 milliós); ez a trend most megszakadt, nem született ilyen kiugró sláger. Ennek megfelelően a top 20 össznézettsége is visszaesett, a téli 104,5 millióról 85,7 millióra; ennél kevesebb utoljára két éve nyáron volt.

A top 20-ban 13 új videó szerepel, ami viszont rekord. Igaz, csak egyetlen új, eddig az élvonalba nem jutott előadót találunk, pontosabban egy duót: Hekiii és JBoy mindketten régóta rappelnek, de összeállva és táncosabb zenére váltva a korábbiaknál jóval nagyobb sikereket értek el. (Részletesebben bemutatjuk őket Playlist rovatunkban.)

Több olyan előadó szerepel a top 20-ban, akik utoljára 2017-ben jutottak be, ami internetes időszámítással meglehetősen régen volt: Aranyszemek, Dorina, Rico  & Miss Mood; ha a Hol van az a lányban való szereplését nem számítjuk, akkor Halott Pénz is 2017 nyarán került utoljára a YouTube top 20-ba, azóta inkább a rádiókban és a Spotify-on szerepelt az élvonalban.

A képre vagy ide kattintva nagyban is megnézhető a 3GM, a Mahasz és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült lista.

Valamint itt van Kasza Tibi, aki utoljára 2013 telén szerepelt a YouTube toplistán. Több mint egymillió lájkkal ő a Facebook egyik legnépszerűbb magyar személyisége, és nemrég újraindította popzenei karrierjét. Első új dala, a Ricóval közös Legyünk úgy, mint régen is már elég jól teljesített, a Kis hülye vagy (ami a látszat ellenére egy szerelmes dal) pedig április közepétől gyorsan akkora nézettséget szerzett, hogy befért a tavaszi top 20-ba. Korábbi, rendszertelenül felrakott videói (köztük néhány koncertfelvétel) néhány tízezres nézettségig jutottak, vagyis a Facebook-lájkok  YouTube-nézettségre váltására eddig nem fektetett hangsúlyt. (Pályáját Playlist rovatunkban mutatjuk be.)

A Spotify top 20 ismét nagy átfedést mutat a YouTube toplistával. Az össznézettség stabilan emelkedik: a téli 5,5 millióról 6 millióra nőtt.

A rádiós listán az utóbbi évek turbulenciái (hol nagy váltás, hol erősen beálló top 20) után most 9 új szám szerepel, ami a nagy piaci mozgások előtt volt jellemző arány. Az élen nyitott a New Level Empire új dala. A sokadik rádiós slágerét elkönyvelő zenekar szerepelt a Nagy-Szín-Pad! meghívottjai között, mint ahogy a mindhárom dalával a top 20-ban maradó Follow The Flow is; a tehetségmutatón 2017-ben játszott a Konyha zenekar,  ami most első rádiós slágerének örülhet.

Pápai Joci második eurovíziós dala fordítva járt, mint az első: az Origo a YouTube-on rekordot döntött, a rádiók viszont viszonylag keveset játszották (főleg a korábbi eurovíziós slágerekhez képest), a rádiós top 20-ba nem került be. Az én apám viszont csak ez utóbbi listára került fel; nem mintha a YouTube-on rosszul teljesítene (karácsonytól tavasz végéig több mint 4 milliós nézettség), de az élvonalba nem tudott bekerülni, vagyis az Origo (majd az Özönvíz) sikerét nem ismételte meg a videómegosztón.

A YouTube és rádiós lista között az átfedés öt dal: a három Follow The Flow, Majka x Horváth Tamás és a Hol van az a lány. A télinél kevesebb, négy előadó szerepel egynél több dalban: Rúzsa Magdolna, Follow The Flow, Majka és a slágerfeldolgozásokat különböző együttműködőkkel levezénylő DR BRS.

Az albumlistán legutóbb a tribute- és feldolgozáslemezek nagy számát emeltük ki; most a jubileumi kiadványok sokasága a feltűnő, kezdve az élen álló Ákos 50 – jubileumi akusztikus koncert albumtól. A Magna Cum Laude, a Junkies, az Edda (igaz, itt nem kerek a szám: 44), Nagy Feró és a Beatrice és a Hooligans is ilyennel szerepel a listán; kakukktojás a Karthago Együtt 40 éve!!!  című lemeze a 8. helyen, ami címe ellenére egy új dalokat tartalmazó sorlemez. (Az életmű áttekintését lásd Playlist rovatunkban.) Érdekesség, bár jelentősége nincs, hogy az listán szereplő húsz album közül tíznek a címében szerepel valamilyen szám.

A toplista xlsx formátumban letölthető innen:

YouTube top 20:

Mahasz rádió top 20:

Spotify top 20:Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: