Ryan Tedder: a dalszerzők a zenei tápláléklánc legalján vannak

Ryan Teddert a nagyközönség a OneRepublic frontembereként ismeri, de ő az egyik legsikeresebb slágerszerző is, többek között Beyoncé, Leona Lewis, Adele, James Blunt, Taylor Swift, Chris Cornell stb. slágerein dolgozott, nemrég Paul McCartney kereste meg őt; a Billboard néhány éve az Undercover King Of Pop címmel ajándékozta meg. Tedder az amerikai zeneműkiadók egyesülete, a National Music Publishers’ Association (NMPA) éves gyűlésén kapta meg a Songwriter Icon díjat, és a köszönőbeszédben nemcsak erre reflektált (“nem igazán tartom magam ikonnak”), hanem a dalszerzők helyzetére is.

“Ha a zenei ökoszisztéma egészét nézzük, a dalszerzők a tápláléklánc legalján vannak” – mondta. Leginkább az bizonyítja ezt, hogy vannak sztárok, akik 25-30 százalékot követelnek maguknak a szerzői jogdíjból, miközben nem is írtak semmit az adott dalból, “vagy akár éppen egy másik országban voltak”, amikor az született. Nevek említése nélkül beszélt arról, hogy akármekkora sztár vagy akármilyen tehetséges előadó is valaki, ez nem megengedhető. “Töltsetek időt a dalszerzőkkel. Lógjatok együtt velük, egyetek velük rament a New York-i vagy Los Angeles-i lakásukban a földön ülve, miközben amiatt aggódnak, hogy vajon az a hangminta, amit a producer a megkérdezésük nélkül csempészett bele a dalba, nem viszi-e el a jogdíj 90%-át. Ha nem lenne saját zenekarom, én is ezt az életet élném” – mondta.

Persze nem csupa negatívum volt a beszéd, Tedder például felidézte, hogy kapott egyszer egy levelet egy 15 éves lánytól, aki már a búcsúlevelét is megírta, ám a OneRepublic Stop And Stare című dalának hatására elállt az öngyilkossági szándékától. “Remegő kézzel megmutattam a többieknek a levelet, voltak, akik sírva fakadtak. Azt mondtam: srácok, ezért csináljuk ezt. Valakinek szó szerint megmentette az életét ez a dal. Ez nem olyasmi, amit félvállról lehetne venni – vagy amit a saját érdememnek szeretnék betudni”. Szerinte a szerzők maguk sem tudják előre, hogy egy-egy daluk milyen mélyen meg tudja érinteni az embereket.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: