A YouTube-on a videók 5%-a zenés, de ezek hozzák a nézettség 20%-át

A Pex keresőcég nagyon fontos adatokat hozott nyilvánosságra arról, hogy a különféle kategóriába sorolt videók hogyan teljesítenek a YouTube-on. Mint a Music Ally írja, a zeneiparban bizonyára sokat fogják tanulmányozni és hivatkozni ezeket az adatokat, hiszen számszerűen megmutatják, hogy a zene milyen fontos szerepet tölt be a videómegosztón. Azért is fontos a Pex – a nyilvánosan elérhető információkat összegző – kimutatása, mert maga a YouTube meglehetősen fukarul bánik a részletes adatok nyilvánosságra hozatalával.

A legfontosabb megállapítás az, hogy a zenei tartalmak az összes videó 5%-át adják (a videók “darabszámát” tekintve), ám ezek szedik össze a nézettség 20%-át. Mindössze egy kategória van a zene előtt, a nézettség negyedét adó, általános Entertainment – ide azonban kétszer annyi videó, vagyis 10% tartozik. Ezek egyébként szám szerint 2018 végén a következő össznézettséget jelentették: zene: 1 billió 987 milliárd – szórakozás: 2 billió 416 milliárd. Az egyes nézettségi “sávokban” egyre növekszik a zene aránya, vagyis a 100 millió és 1 milliárd közötti nézettségű videóknak már több mint a fele zene, az egymilliárd fölöttieknek pedig túlnyomó többsége az. (Emlékezetes, hogy az első videó, ami átlépte ezt a határt, szintén egy klip volt: a Gangnam Style.)

A zenei videók abban is kitűnnek a többi kategória közül, hogy itt a legalacsonyabb az átlagos hosszúság: 6,8 perc, így az egy percre jutó átlagos nézettség kimagasló: 2 411, ami több mint kétszerese a második helyen álló szórakozás kategóriának (itt az átlagos hosszúság 12,9 perc). A Pex elemzése szerint tehát a zene a legprofitábilisabb kategória, lévén ennek a tárolása jelenti a legkisebb költséget a YouTube számára. Az elemzők azt is megjegyzik, hogy érdekes, hogy a két legnagyobb kategória, a zene és a szórakozás pont nem “YouTube-natív”.

Érdekes a különböző kategóirák történeti alakulása. 2005-ben még a zene volt a legnagyobb – mármint a minden egyebet felölelő Other után -, ám a zenei videók aránya folyamatosan csökkent; egy időben kevésbé, aztán gyorsabban, mint a szórakozás kategóriába soroltaké. A személyes (“People & Blogs”) kategória folyamatosan emelkedett, mígnem 2015-ben ki nem lőtt a Gaming, ami az elemzők jóslata szerint már idén a legnépesebb kategória lehet.

Nagyon tanulságos adatok még azok, amelyek a nézettség megoszlásáról szólnak. A Pex kutatása szerint mindössze a videók 0,64%-a lépi át a 100 ezres nézettséget – ám ezek adják az összesített nézettség 81,6%-át. Az elemzés arra is kitér, hogy az adatok jól megmutatják, hogy míg 2016-ig az volt a YouTube fókuszában, hogy minél több felhasználót szerezzen, addig mára gyakorlatilag elérte a maximumát (tekintetbe véve, hogy például Kínában le van tiltva, sok helyen pedig nincs olyan sávszélesség, hogy online videókat lehessen nézegetni). Azóta az van a cég fókuszában, hogy minél aktívabbak legyenek a platformon a megszerzett felhasználók, minél több időt töltsenek ott.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: