Az amerikaiak ötödének van okoshangszórója, és több zenét hallgatnak rajta, mint korábban

Az amerikaiak 21%-ának, vagyis 53 millió embernek van már legalább egy okoshangszórója az otthonában – derült ki egy, a Billboard által ismertetett felmérésből. Ez az egy évvel ezelőtti adathoz képest 23%-os emelkedés. Ugyanakkor a háztartásokban található okoshangszórók száma jóval jelentősebb mértékben, 75%-kal nőtt, ugyanis 50% fölé emelkedett azoknak az otthonoknak az aránya, ahol egynél több ilyen készülék található.

A zene szempontjából a legérdekesebb adat az, hogy azok közül a “skillek” közül, amikre egy okoshangszóró képes, a legtöbben a hangvezérelt zenehallgatást használják ki: a tulajdonosok 77%-a (a második helyen az időjárás megkérdezése áll, a harmadikon az “általános kérdések megválaszolása” – alig elmaradva a zenétől: 75% és 74%). A megkérdezettek többsége, 55% azt mondta, hogy mióta van okoshangszórója, azóta több zenét hallgat.

Az Atlantic egy korábbi, az okoshangszórók az életünket átalakító hatását vizsgáló nagy cikkében is ez volt olvasható: az, hogy nem kell külön egy zenelejátszó gépet vagy appot stb. elindítani, hanem elég annyit mondani, hogy “Alexa, játssz zenét” (Alexa az Amazon “személyi asszisztense”, akit meg kell szólítani), jelentősen növeli a zenehallgatást. Akár olyan alkalmakkor is, amikor korábban a felhasználónak nem jutott volna eszébe elindítani egy dalt. “Szégyellem bevallani, hogy hány éven át nem hallgattam zenét. De most, hogy van okoshangszórónk, ismét szól itthon a zene” – mondta az Atlanticnek az Amazon egyik, az Alexa asszisztensért felelős alelnöke. Különösen fontos ez a kisgyerekes családokban, ahol a telefon- és tablethasználatot, tévénézési időt korlátozzák – így viszont anélkül lehet zenét elindítani, hogy a gyerek képernyőt látna.

Érdekes még a felmérésnek az a megállapítása, hogy az okoshangszóró-penetráció annak ellenére nő, hogy egyre többen aggódnak az adatvédelem miatt: akár amiatt, hogy a hangszórókat és az ezeket működtető szoftverek hozzáférnek a magánaéletükhöz; akár amiatt, hogy a kormány használhatja ezeket az állampolgárok utáni kémkedésre; akár amiatt, hogy hackerek férhetnek hozzá az otthoni készülékeikhez és személyes adataikhoz. Ezek az aggodalmak abban is szerepet játszanak, ha valaki nem vesz okoshangszórót, de a tulajdonosokra is jellemzőek (58% aggódik a hackerek, 51% a cégek és 49% a kormány “kémkedése” miatt).Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: