Dal+Szerző Playlist #72: Zenei export: HOTS shortlist

Dal+Szerző Playlist #72: Zenei export: HOTS shortlist

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

A magyar zenei exportiroda, vagyis a HOTS félévente nyilvánosságra hozza a shortlistjén szereplő tizenöt előadót; az idei második félévi lista itt található. Mint arról mi is többször írtunk, a showcase fesztiválok túlnyomó részénél, a HOTS szerint több mint 90%-ánál nyílt a jelentkezés, így ennek a shortlistnek gyakorlati jelentősége csak a maradék kevesebb mint 10%-nál van. Mivel széles szakmai szavazással áll össze a lista – 322 szakmabelit kértek fel a szavazásra, legutóbb 113-an válaszoltak -, ezért a lista azt (is) megmutatja, hogy a hazai zeneipar kiket tart a leginkább exportképes előadóknak. A HOTS még az előző félévi helyezéseket is közli, így látható, hogy egy jó showcase-szereplés után feljebb, hosszabb hallgatás vagy alkotói szünet után lejjebb kerülnek a rajta szereplő együttesek. Az előadók mindegyikéről bővebben is volt már szó Playlist rovatunkban; legtöbben így nem feltétlenül a legjellemzőbb vagy legsikeresebb, inkább legfrissebb dalukkal szerepelnek.

Mörk

A zenekar jazzt, soult, funkot kever hol fülbemászóan popos, hol pszichedelikusba váltó, hol bátran kísérletező-improvizáló, meglepő kanyarokat tartalmazó számaiban. Nemcsak showcase-eken, hanem nagy (“rendes”) jazzfesztiválokon is sokat játszottak már. Legutóbb itt szerepeltek rovatunkban. (Ők láthatók cikkünk nyitóképén, amit Sinco fotójának felhasználásával Vörös Áron készített.)

The Qualitons

A magyar beat klasszikus hangzásának feltámasztásával indult, mára sokszínű, komplex pszichedelikus szerzeményeket játszó The Qualitons első magyar zenekarként játszhatott a kultikus seattle-i rádió, a KEXP stúdiójában. Legutóbb Fonogram-díjasokat bemutató Playlistünkben szerepeltek.

Bohemian Betyars

A népzenei dallamokat, hangszereket alkalmazó, de a punk energiáit mozgósító “speed-folk freak-punk” zenekar már pályájának igen korai szakaszában elkezdte a nemzetközi turnézást, és már Ázsia meghódítását is megkezdték. Itt mutattuk be őket bővebben.

Platon Karataev

Az angolszász ihletésű indie-folkot játszó zenekar nemcsak a showcase fesztiválok irányába keresi a kitörést, hanem a Spotify playlistek kurátorai is kedvelik őket. Legutóbb itt szerepeltek rovatunkban.

Ivan & the Parazol

A klasszikus rockhoz visszanyúló zenekart régóta a leginkább exportképes formációk között tartják számon, legutóbbi lemezüket a legendás hollywoodi EastWest stúdióban rögzítették. Legutóbb itt szerepeltek rovatunkban.

Apey & the Pea

A stoner-grunge-sludge zenekar kompromisszumokat soha nem kötve került a legnépszerűbb magyar metalzenekarok közé, és nagy meglepetésre megnyerte a 2018-as Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatót, és ennek köszönhetően a Eurosonicon is felléptek. Részletesen itt mutattuk be őket.

Middlemist Red

A magyar rockzene évek óta tartó nagy pszichedelikus hullámának egyik első és nemzetközileg is legsikeresebb együttese, egyik komoly tavalyi eredményük az Evermore című dal elhelyezése a Ray Donovan című sorozatban. Részletesen itt mutattuk be őket.

Fran Palermo

A magyar indie mezőnyben ritkaságszámba menő hatásokat (pl. latin, szörf stb.) is behozó “jungle rock / tropical garage / indie” Fran Palermo is a showcase-ek gyakori szereplője. Legutóbb itt szerepeltek rovatunkban.

Jónás Vera Experiment

Jónás Vera az énekes-dalszerző hagyományt sokféle hatással, akár például keményebb rockzenével is vegyíti; Londonban tanult, és azóta is számos nemzetközi projektben vett részt. Legutóbb itt szerepelt rovatunkban.

Belau

A downtempós, elvágyódós, “utazós” zenét játszó Belau nemcsak számos showcase-en lépett már fel, hanem más irányban is nyitott a külföldi piacok felé, legutóbbi dalukat például a Zero 7-, Groove Armada-számokban is éneklő Sophie Baker szerepel. Legutóbb itt volt szó róluk részletesen.

Dope Calypso

A gyors, fülbemászó, szintivel kiegészített garázspunkos dalokat játszó Dope Calypso volt az első magyar zenekar, amely a neves barcelonai Primavera szakmai programjában felléphetett. Legutóbb itt szerepeltek Playlistünkben.

Mongooz and the Magnet

A nemzetközi tagságú pécsi zenekar régi stílusú rock and rollt játszik, és legutóbbi nagy sikerük az, hogy Dél-Koreában, a demilitarizált zónában léptek fel a Zandari showcase után. Itt mutattuk be őket részletesen.

Apey

Az Apey And The Pea frontembere szólóban egy szál gitárral játszik folk-blues-country ihlette dalokat. Legutóbb itt szerepelt rovatunkban.

Blahalouisiana

Az indie színtérről indult zenekar sokszínű hangszerelésű, rádióbarát gitárpopot játszik, és azok közé a ritka kivételek közé tartoznak, akik egyszerre érvényesülnek a showcase fesztiválokon és itthon is volt rádiós slágerük, a Túl távol, elég közel. Legutóbb itt szerepeltek rovatunkban.

Antonia Vai

A történetmesélős, soulos dalokban különféle népek folkzenéinek elemei kerülnek be a szuggesztív énekes-dalszerző és zenekara dalaiban. Legutóbb itt szerepelt rovatunkban.

A Playlist végighallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: