Master Class Akadémiát indít zeneszerzőknek a MAO

Az idén Artisjus-díjjal is kitüntetett Modern Art Orchestra (MAO) zeneszerzőknek szóló Master Class Akadémiát, egy műhelyszerű bemutatkozási lehetőséget hirdet meg. “A Master Class egy workshop, amit azért hoztunk létre, hogy zeneszerzők professzionális között, magas művészeti színvonalon, kiváló zenészekkel tudjanak együtt dolgozni és alkotni” – írja a MAO a felhívásában.

Az akadémia az Artisjus támogatásából valósul meg, és minden olyan (értelemszerűen főként a dzsessz -és komolyzenében alkotó) zeneszerző jelentkezését várja, aki nyitott a “közös munkára, a kölcsönhatásra”.

A jelentkezéseket 2019. július 31-ig várják. A teljes felhívás ezen a linken érhető el:

http://bit.ly/maomasterclass

Az akadémia keretein belül egy új big band darabot írnak meg a résztvevők 18 zenészre. A leendő hallgatók kivételes lehetőséget kapnak ősztől: a MAO szeptembertől májusig havonta egy koncerted ad a Budapest Music Center koncerttermében, és mindegyik alkalommal egy-egy hallgató is bemutatkozhat tíz percben.

“Most szervezünk egy masterclasst, ahová olyan szerzőket várunk, akik bigbanddel szeretnének foglalkozni. Ez persze nem teljesen kezdőknek szól, a jelentkezőknek tudniuk kell bizonyos alapokat, amik mentén egy nyelvet tudunk beszélni – például ismerniük és érteniük kell a bigband lehetőségeit, tudniuk kell rá partitúrát írni, és hasonlók. A következő évadban az a terv, hogy lesz kilenc BMC nagytermes koncertünk, amely mindegyikén egy-egy új szerzőt mutatunk be. És ez nem csak egyszerűen bemutatkozás, hanem előtte egy hónapig minden szerző részt vesz abban a folyamatban, ahogy befogadjuk a darabját. Megbeszélhetik a hangszeresekkel és a szólamvezetőkkel, hogy mit és hogyan lehet és érdemes megvalósítani, konzultálhatnak velem struktúrákról, hangszerelésről és zenekarvezetésről. A folyamat végén, a koncert előtt pedig lesz három-négy olyan próba, ahol az ő darabjaikat is próbáljuk – a legvégén ott az előadás, ahol a közös munka eredményét értő közönségnek mutatjuk be.”

– mondta Fekete-Kovács Kornél, a zenekar vezetője a Dal+Szerző magazinban a lehetőségről.Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: