“Botfülű” kampányt indított a Spotify: “Táncolj, mintha senki nem fizetne”

“Teljesen botfülű” – így jellemezte egy zenész a Twitteren a Spotify új kampányát, amelynek a szlogenje ez: “Dance like nobody’s paying” – vagyis “táncolj, mintha senki nem fizetne”, ami egy humorosnak szánt variáció az ismert mondásra: “Dance like nobody’s watching” – “Úgy táncolj, mintha senki nem figyelne”. A kampány a Spotify premium előfizetés 30 napos, ingyenes próbaidőszakát hirdeti.

Nem meglepő a felháborodás, főleg azután, hogy a Spotify – más cégekkel együtt: Google, Amazon, Pandora – márciusban fellebbezést nyújtott be a dalszerzőknek járó, az amerikai Szerzői Jogdíj Bizottság által előírt, 44%-os emelés ellen (részletesen lásd itt).

“Senki nem fizet? De, a zenészek fizetnek – az életükkel” – szólt Blake Morgan több lapban is idézett kommentárja. “Egy zenésznek havi 380 ezer streamre van szüksége, hogy a havi minimumbér összejöjjön neki, míg a Spotify-alkalmazottak átlagbére 14 ezer dollár” – írta. A digitális szolgáltatók alacsony jogdíjfizetése elleni küzdelem egyik leghangosabb harcosa, David Lowery pedig így kommentálta a reklámot: “Senki nem fizet?! Rengeteg független dalszerzőnek tényleg, szó szerint nem fizet senki.” David Poe dalszerzőt is sok helyen idézték: “Az a kultúra, ami a zenét értéktelen, eldobható dolognak tekinti, értéktelen, eldobható zenét fog kapni cserébe.”

A Variety hosszabb cikket szentelt a témának, amely szerint “figyelmetlen, bár érzéketlen hibának” tűnik a reklám, ami különösen furcsa a cégtől, ami korábban arról volt híres, hogy a zeneiparon belül a legjobb kampányokkal állt elő. A cikk tágabb kontextusba helyezi az ügyet, “az alkotók és a hallgatók közötti szakadékról” írva: “Az eszével mindenki felfogja, hogy a zene nemcsak úgy terem a semmiből, hogy szórakoztassa az embereket, de ahogy a zene folytatja feltartóztathatatlan menetelését a teljes digitális átállás felé, a hallgatók egyre kevésbé tudják, és egyre kevésbé is érdekli őket, hogy hogyan alkotják, rögzítik, terjesztik a zenét.”Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: