Dal+Szerző Playlist #74: Női előadók a fesztiválokon

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Ismert, hogy nemcsak Magyarországon, hanem világszerte felülreprezentáltak a férfiak a könnyűzenében, úgy a rivaldafényben, mint a zeneipari pozíciók túlnyomó többségében. A nagyobb magyar popzenei fesztiválok programjában szintén többségben vannak a férfielőadók és azok a zenekarok, amelyek csupa férfiból állnak. Kilenc nagyobb magyar fesztivál nagyszínpadait, illetve a nagyobb színpadok kiemelt műsorsávját néztük át, és összeszedtük a női előadókat – többségükben olyanokat találtunk, ahol egy zenekarban egyetlen nő játszik, frontemberi vagy legalább kiemelt hangszeres pozícióban. Ha a listát nézve talán nem is tűnik rossznak a helyzet, az azért van, mert kilenc rendezvényt összesítettünk. Valójában a legtöbbször azt láttuk, hogy egy nagyobb színpad teljes, többnapi programjában legtöbb esetben egy-három női előadóval lehet találkozni – és egyáltalán nem ritka az sem, hogy egyetlen eggyel sem.

A következő, külföldi sztárvendégeket is felléptető, saját vonzáskörzetükön túl is jól ismert fesztiválok programját néztük át: Campus, Fezen, Fishing, Művészetek Völgye, Rockmaraton, Strand, Sziget, SZIN, VOLT. A Művészetek Völgye esetén csak a Panoráma Színpadot vettük figyelembe, mert a rendezvény különlegessége miatt a többi programot igen nehéz megfeleltetni egy “átlagos” fesztiválénak. Érdemes megjegyezni, hogy van például Harcsa Veronika udvar, vagyis az énekesnő egy teljes helyszínt kapott. Továbbá a DJ-ket nem vettük figyelembe; ismeretes, hogy itt is férfidominancia van, bár Metzker Viktória több fesztiválon is kiemelt időpontban játszott. Mivel a nagy könnyűzenei fesztiválokra koncentráltunk, kimaradtak az olyan kisebb rétegzenei rendezvények, mint a Bánkitó és a Kolorádó. A nemzetközi helyzetről itt olvasható a Vox idei cikke; a sajtóban gyakran hivatkozzák a Book More Women Twitterét, ahol a fesztiválplakátok teljes és csak a női előadókat tartalmazó változatai, ezek olykor egészen látványos különbségei illusztrálják a problémát.

Rúzsa Magdi

A fesztiválszezonban a “legláthatóbb” női előadó Rúzsa Magdolna: ugyan nem az övé a legtöbb fesztiválkoncert, viszont ahol fellép, ott mindig a nagyszínpadon van: a Campuson, VOLT-on, SZIN-en, illetve merítésünkön kívül a Lesz Feszten és az East Festen. Az énekesnő többször szerepelt rovatunkban, legutóbb itt.

Zene: Rúzsa Magdolna, Szakos Krisztián. Szöveg: Rúzsa Magdolna. ISWC kód: T-007.312.364-4

Péterfy Bori & Love Band

Péterfy Bori és zenekara a rádiós játszásról ugyan kénytelen-kelletlen lemondott, de a klubokban és a fesztiválokon továbbra is majdhogynem a kihagyhatatlan kategóriába tartoznak: a Fishing On Orfű és a Strand nagyszínpadán, továbáb az Efotton, SZIN-en és VOLT-on kiemelt időpontban szerepelnek-szerepeltek. Részletesen itt mutattuk be őket. (Péterfy Bori látható cikkünk nyitóképén.)

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Süveg Márk, Sarkadi Balázs. ISWC kód: T-007.304.962-3

Blahalouisiana

A Fishing On Orfűn a nagyszínpadon játszik, valamint fellép(ett) az Efotton, a Fezenen, a Strand és a VOLT fesztiválokon a Schoblocher Barbara énekesnő és öt férfi alkotta zenekar. Mostanában a HOTS exportiroda listáján és az Artisjus-díjasok között szerepeltek rovatunkban.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Honeybeast

Tarján Zsófia énekesnő és öt férfi zenész alkotja a sokszínű, a rádiókban sikeres, több számával a YouTube-lista élvonalába is bekerült zenekart. A Campuson és a SZIN-en a nagyszínpad programjába kerültek be, a VOLT-on főműsoridőben kisebb színpadon játszottak, és sok más, kisebb fesztivál is felléptette őket. Itt mutattuk be a zenekart.

Zene és szöveg: Kovács Zoltán. ISWC kód: T-007.313.200-9

Margaret Island

A zenekar magját Lábas Viki és két fiú (Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf) alkotja, a kiterjesztett zenekarban további férfi közreműködőket találunk. Az Efotton a nagyszínpadra kerültek, a Fezenen és VOLT-on is jó időpontot kaptak. Többször szerepeltek rovatunkban, legutóbb Fonogram-díjuk apropóján.

Zene: Lábas Viktória, Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf. Szöveg: Lábas Viktória. ISWC kód: T-007.305.971-8

Anna & The Barbies

Nevében is – a Péterfy Bori & Love Bandhez hasonlóan – a frontembert kiemelő, Pásztor Anna mellett négy férfiból álló zenekar a Fishing On Orfűn nagyszínpados, az Efotton és SZIN-en főműsoridős fellépést vállalt. Részletesen itt mutattuk be a zenekart.

Zene és szöveg: Pásztor Anna, Bubnó Márk, Pásztor Sámuel. ISWC kód: T-007.289.625-3

Irie Maffia

A rengeteg fesztiválon kiemelt idősávban játszó zenekar (egyik) különlegessége, hogy három énekes-frontember is van, köztük Sena Dagadu. Ő egyébként saját zenekarával (melynek tagsága átfedésben van az Irie Maffiával) fellépett a Művészetek Völgyében, játszik a Szigeten, a Strand fesztiválon pedig egy nappali programhelyszín, a Strand ART Senával és barátaival kötődik hozzá. Az Irie Maffiát ebben a Playlistben mutattuk be, Sena saját zenekarát ebben.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Alvin és a Mókusok

A pop-punk veteránja a zenekar, amelynek három tagja, ahogy ők írják: Alvin – ének, gitár, Viki – vokál, basszusgitár, Gergő – dob. A Fezenen főműsoridőben léptek fel, emellett kisebb, részben rockzenére specializálódó fesztiválokon léptek fel.

Zene és szöveg: Pásztor István. ISWC kód: T-007.318.306-8

Budapest Bár

A Budapest Bár számos énekessel, köztük több énekesnővel dolgozik. Nem igazán a fesztivál az ő műfajuk, de a Fishing On Orfűn egy nagyszínpados fellépést elvállaltak.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Csík Zenekar

A Csík Zenekar idén egy fesztiválfellépést vállalt, a Fishing On Orfűn, ott viszont a nagyszínpadon. Legújabb megjelent daluk egy másik, a fesztiválokat régóta rendszeresen végigjáró (bár mostanában inkább a főműsoridő elején vagy végén fellépő) Anima Sound System dalának feldolgozása. A Csík Zenekar egyik énekese Majorosi Marianna; az Anima mindig változó felállásában számos énekesnő megfordult már, bár a zenekar magját férfiak alkotják.

Zene: Prieger Szabolcs. Szöveg: Prieger Zsolt. Átdolgozta: Szabó Attila. ISWC kód: T-007.317.636-9

KosziJanka

Az idei Nagy-szín-pad! tehetségmutatón nem Koszi Janka volt az egyetlen nő (a New Level Empire basszusgitárosa volt a másik), de ő volt az egyetlen frontemberi szerepben. A Volton és a Campuson kapott főműsoridős fellépést. Itt mutattuk be részletesen.

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Molnár Tamás. ISWC kód: T-007.280.302-1

Jónás Vera

Jónás Verát nemzedékének egyik leginkább exportképes női előadójaként tartja számon a szakma; rajta kívül három férfi játszik zenekarában. A Fezenen, a Fishing On Orfűn és a Művészetek Völgyében kapott főműsoridős fellépést. Többször szerepelt rovatunkban, legutóbb itt.

Zene és szöveg: Jónás Vera, Kozma Kata. ISWC kód: T-007.303.273-1

Rico & Miss Mood

Ugyan inkább YouTube-sztárként van elkönyvelve a férfi-nő duó, és az ebbe a kategóriába tartozó előadók közül sokan nem igazán sikeresek élőben, Rico & Miss Mood fellépet a Campus fesztiválon főműsoridőben, és több más, kisebb rendezvényen is. Első nagy YouTube-sikerük után, itt mutattuk be őket.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Dalriada

A folk metal műfajban nemzetközileg jegyzett zenekar egyik énekese Binder Laura. Idén nyáron kevesebb fesztiválfellépést vállaltak (korábban jártak például az egyik legnevesebb metalfesztiválon, a Wacken Open Airen is), a Rockmaratonon nagyszínpadon, a Fezenen főműsoridőben léptek fel. Itt mutattuk be őket.

Zene és szöveg: Ficzek András. ISWC kód: T-007.295.100-8

Dorothy

Ezen a listán nagy kivételként teljesen női tagságú a punk-rock-trió Dorothy, akik az Efotton, Rockmaratonon kiemelt időpontban lépnek fel, és számos rockfesztiválon vendégek, illetve a szélesebb műfaji merítésű rendezvényeken az abszolút főműsoridőn talán kívül, de elég jó időpontban játszanak. Itt mutattuk be őket, amikor 2018-as albumuk (szokás szerint) jól szerepelt az eladási listákon.

Zene: Varga Zoltán, Gere Dorottya Sára, Blahó Brigitta, Kovács Klaudia. Szöveg: Molnár Máté. ISWC kód: T-007.313.473-2

The Grenma

A 2004-ben alakult punktrió felállása azóta is változatlan, a basszusgitáron Arany Dóra játszik – Szalay Csongor (ének, gitár) és Botlik Mátyás (dob) mellett. Kevés fellépést vállaltak a nyáron, de abból az egyik a Campus fesztiválon, főműsoridőben volt.

Zene és szöveg: Arany Dóra, Szalay Csongor Antal, Botlik Mátyás Benedek. ISWC kód: T-007.152.916-2

A Playlist végighallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d