EU-s támogatású nagy projektekben fejleszti a régió zeneiparát a Majdnem Híres Rocksuli és a Hangvető

Mint arról korábban írtunk, a következő EU-s költségvetési ciklusban induló Music Moves Europe programban és az azt előkészítő projektekben is fontos szerepet kap a zeneipari oktatás, tudástranszfer. Mindkét projektnek ez a témája, mégpedig a régió zeneipari megerősítésének kontextusában.

A Majdnem Híres Rocksuli egy 11 tagú konzorciumban vesz részt; a projekt kb. 4 millió eurós, amiből 2 millió euró a támogatás, a másik fele az önrész. A cél Közép- és Délkelet-Európa zeneiparának fejlesztése, észt, lengyel, cseh, szerb, magyar, macedón, görög, szlovén, román szervezetek, cégek vesznek részt a programban. Ennek, mint a Majdnem Híres Rocksulitól megtudtuk, négy fő pillére van:

  • előadások, workshopok, amik bemutatják a zeneipar működését a régióban
  • internetes tudásbázis építése a témában a régiónak
  • szintugrás, vállalkozásfejlesztés a résztvevő okatatási vállalkozásoknak
  • a most még nem vagy alig létező jövő szakmáinak feltérképezése, oktatása a zeneiparban.

A szakmai kapcsolatok, amelyek a konzorcium létrejöttét megalapozták, showcase fesztiválokon, nemzetközi munkák során alakultak ki, és a szakmai workshopokat is nagyobb részt a már működő rendezvényeken szervezik majd meg, de lesznek majd külön erre a célra szervezett konferenciák is, és mint fent látható, az online lehetőségeket is kihasználják a tudástranszferre. A Majdnem Híres Rocksuli kiemelt szerepet játszik majd az új vagy most alakuló, pl. a digitáls zeneüzlethez kapcsolódó szakmák feltérképezésében, oktatásában, illetve a hivatalos oktatásba való beemelésében, hiszen az ilyen képzések már eddig is az MHRS specialitásának számítottak, amivel a térségben egyedülállóak. A Majdnem Híres Rocksulinak továbbá a vállalkozásfejlesztési rész lehetőséget ad arra, hogy “szintet lépjen az itthoni zeneipari oktatásban” – írták a Dal+Szerzőnek.

A pályázatban résztvevő 11 szervezet listája itt látható; köztük van például a neves Exit fesztiválhoz kapcsolódó alapítvány is. A Majdnem Híres Rocksuli részéről a következő szakemberek vesznek részt a projektben: Fernbach Erika, Jeges Zsolt, Bodrogi András és Réz György.

Szintén egy régiós konzorciummal nyert a Hangvető – ez témájában szűkebb, hiszen a világzenére koncentrál, de szintén egy régió, a Nyugat-Balkán zeneiparának fejlesztése a cél. Különlegessége, hogy a Hangvető a konzorcium vezetője: EU-s kultúratámogatást ilyen minőségben még nem nyert hazai cég. A program elnevezése MOST; ennek szláv nyelveken “híd” a jelentése (és persze magyarul és angolul is értelmes szó). Célországai: “Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia, Románia és Bulgária illetve ezek kapcsolatai Európai többi részével. A program célja, hogy pótolja ezen területek olyan hiányosságait, mint a megfelelő zenei infrastruktúra, támogatási programok, hiányzó kompetenciák a menedzsment, az ügynökség, a koncertszervezés, területén, a megszakadt világpiaci kapcsolatok” – olvasható a Papageno a programot bemutató cikkében.

A konzorcium kialakulásában, a szakmai kapcsolatok megszületésében nagy szerepet játszott a 2015-ös, a Hangvető által szervezett WOMEX. (Azóta pedig a Budapest Ritmo fesztiválok töltenek be hasonló, régiós szerepet.) Nemcsak a régióból vesznek részt cégek, szervezetek a konzorciumban (mint az Exit Festival), hanem például a világzene egyik legnevesebb kiadója, a Piranha, és magazinja, a Songlines is; továbbá az Európai Kulturális Fővárosok hálózata is kiemelt szerepet tölt be benne. A konzorcium összes tagja ebben a posztban látható.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d