Nem a Spotify-hallgatással, hanem a pólóvásárlással tudod támogatni a zenekart – hirdeti egy zenekari póló

A Magyarországon többször – legutóbb idén nyáron – járt While She Sleeps metalcore zenekar új pólóján a következő felirat olvasható: “Ez a póló 5000 Spotify-streamnek felel meg. 2019-ben a zene 76%-át streamelték és nem megvették. A merch vásárlás egy zenekar támogatásának legközvetlenebb módja.” A pólón semmi nem szerepel, ami a While She Sleepsre utalna, mégpedig azért, hogy minden zenekar felhasználhassa a dizájnt – a szükséges fájlokat innen lehet letölteni, ahol a póló meg is vásárolható 25 fontért (8800 forint).

Az okokat nyílt levélben magyarázta el a zenekar. Mint írják, nem a stream ellen vannak, hiszen az “áldásos hatással volt az iparágra, és olyan zenekarok számára nyitott ki ajtókat, amelyek korábban esélytelennek számítottak volna.” De ez “nem jelenti azt, hogy ezek az előadók fennmaradhatnak úgy is, hogy a jelenlegi állapotok változatlanul maradnak” – mármint nem a rádiós popsztárokról, hanem az “üzenettel bíró zenekarokról” van szó.

“Akárhogy nézzük, a turnézás nagyon drága. Ahogy nő a közönséged, úgy persze több lesz a gázsi is, de egyben a gépezet működtetése is drágul. 14, kemény munkával eltöltött év alatt csak ritkán fordult elő, hogy hátradőlhettünk, mert anyagilag biztonságban éreztük magunkat. Lehet, hogy egy turné nyereséges lesz, de attól még a következőn akár tízezreket is bukhatunk.” Ezért van szükség arra, hogy “ha nyerni akarunk a művészet vs pénz csatában”, akkor új bevételi forrásokra van szükség, és erre a stream nem jó. “Nagyjából 5000 stream kell ahhoz, hogy 20 font jogdíj keletkezzen. Ez egy zenekari póló átlagos ára.” (Valójában érdemesebb volna a jogdíjakból, illetve a merchből a zenekarnak jutó bevételt összehasonlítani.) A pólónak tehát ez az üzenete: “a lehető legegyszerűbb módon megpróbáltuk elmagyarázni, hogy milyen fontos, hogy támogassuk a művészeket, és azt, hogy mi ennek a legmegfelelőbb módja.”Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: