Dal+Szerző Playlist #75: Dalfutár második évad

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Hajós András sajátos ötletet megvalósító műsora, Dalfutár 2016-ban indult. Első évada nagy sikert aratott, többek között Artisjus-díjat is kapott. A sorozat, amelynek minden epizódjában négy – jellemzően más-más zenei területen ismert – ember, egy zeneszerző, egy szövegíró, egy producer és egy énekes dolgozik együtt egy dalon, idén a YouTube-on tért vissza a Super TV2 helyett, az Artisjus és a Samsung támogatásával, és ismét komoly kritikai elismerést aratott. Alább bemutatjuk a második évad szereplőinek közös alkotásait, továbbá a szereplők egy-egy másik művét – kivéve az első és a második csapat szövegíróit, Kőhalmi Zoltánt és Vecsei H. Miklóst, akik jellemzően nem a könnyűzene területén dolgoznak. (Az utolsó elkészült dal még nem található meg a stream platformokon, ha felkerül, frissítjük a listákat.)

Első csapat

Lovasi András

Lovasi András a rendszerváltás utáni kor egyik legfontosabb, legnagyobb hatású szerzője. Szövegíróként iskolateremtő, zeneszerzőként is számos sláger fűződik a nevéhez; a Dalfutárban utóbbi minőségben szerepelt. Többször szerepelt rovatunkban, például 50. születésnapja alkalmából itt. A playlistben a 18 év kihagyás után megjelent második Lovasi-szólólemez klipes dala hallható.

Csak mi ketten – Zene és szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.316.240-9

Linczényi Márkó

Linczényi Márkó a The Kolin frontembereként és a Hungary’s Got Talent egykori zsűritagjaként ismertebb, de sokan tudják, hogy film- és reklámzenéket is ír, olykor Antilope Kid néven. Playlistünkben legutóbbi ilyen munkája, az Egynyári kaland sorozat évadzáró végefőcímdala szerepel.

Kicsit úgy – Zene: Linczényi Márkó. Szöveg: Walters Lili, Linczényi Márkó. ISWC kód: T-007.318.521-3

Dallos Bogi

Az énekesnő első, nagy slágere a We All volt, A Dalba is eljutott, úgyhogy talán kicsit túlzás Hajós András bemutató szövege: “sokan mind a mai napig azt hiszik, hogy ez egy külföldi sláger”. Korábban itt szerepelt rovatunkban.

We all – Zene és szöveg: Tóth Zoltán. ISWC kód: T-007.177.976-4

Második csapat

Rakonczai Viktor

A nagyközönség előtt mindenképpen az egyik legismertebb “slágergyáros” Rakonczai Viktor. Mivel Hajós András számos együttműködése közül kiemeli azt, hogy Zsédának rengeteg dalt írt, ezért a playlistbe az első nagy közös sikerüket válogattuk be. A Dal+Szerző magazin vele készült interjúja itt olvasható.

Valahol egy férfi vár – Zene: Rakonczai Viktor. Szöveg: Szabó Ágnes. ISWC Kód: T-007.040.858-0

Kozma Kata

A fiatal, nemzetközi szinten mozgó zeneszerző-producer a Dalfutárban (és sok más munkájában) kortárs slágeres hangszerelést alkotott. A playlistbe újabb munkái közül egy undergroundabb hangzásút válogattunk be, amit Hiennel és több más alkotótárssal írt. Itt mutattuk be részletesen mint Artisjus Junior-díjas szerzőt.

Hien: Boy – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Szakács Gergő

Manapság leginkább a sikert sikerre halmozó Follow The Flow tagjaként ismert Szakács Gergő, de szólóban is sokan felfigyeltek már rá. YouTube-csatornájára eleinte feldolgozásokat töltött fel, saját számai közül a playlistünkbe beválogatott Idő egymilliónál nagyobb nézettséget ért el. A Follow The Flow többször szerepelt rovatunkban, legutóbb a Nagy-Szín-Pad! versenyzőjeként itt.

Szakács Gergő: Idő – Zene: Dankó Zsolt, Szakács Gergely. Szöveg: Molnár Csaba. ISWC kód: T-007.303.409-9

Harmadik csapat

Bozóky Lili / I Am Soyuz

A különleges hangszereken, különleges hangulatú indie pop dalokat író, előadó, főállásban Svédországban orvosként dolgozó Bozóky Lili (avagy I Am Soyuz) “eredeti, kicsit furcsa és szerintem nagyon érzi a zenét” – mondja Hajós András. Rovatunkban többször szerepelt, legutóbb debütáló nagylemeze apropóján itt.

Follow behind you – Zene és szöveg: Bozóky Felicia Lili. ISWC kód: T-007.292.443-6

Farkas Roland Wolfie

A Punnany Massif szerzője-MC-je a Dalfutárban a szövegíró szerepét kapta. A rovatunkban többször – legutóbb a Dal+Szerző magazin címlapos interjúja apropóján – szereplő zenekartól a legfrissebb, májusban megjelent klipes dal hallható a playlistben.

Punnany Massif: Láv – a dal regisztrációja folyamatban van.

Moldvai Márk

A Populär és a Neo után egy nagyobb kanyarral a Mitsoura világzenéjéhez érkezett, az utóbbi években leginkább filmzenéket író Moldvai Márkkal nagyinterjú jelent meg a Dal+Szerző magazinban (ennek apropóján szerepelt rovatunkban itt). A playlistben a Neo meghatározó filmzenés munkája, a Kontroll egyik dala szerepel.

Control – Zene: Kőváry Péter, Milkovics Mátyás, Moldvai Márk. Szöveg: Hodosi Enikő. ISWC kód: T-007.037.304-4

Freddie

A tehetségkutatóból indult, rádiós slágerek sorát szállító, az Eurovíziós Dalversenyre is kijutott énekestől a playlistbe legutóbbi, a rádiós top 40-be újfent bekerült dalát választottuk. Korábban itt szerepelt a rovatban.

Már nem számít – a dal regisztrációja még folyamatban…

Negyedik csapat

Zentai Márk

Zentai Márk “cukimosolyú tinisztárból” lett a pszichedelikus soult (és még sok más műfajt) összehozó, nemzetközi szinten egyre ismertebb Mörk frontembere. Többször szerepeltek rovatunkban, legutóbb a HOTS exportiroda szakmai listájának éllovasaként itt, előtte Artisjus Junior-díjasként itt.

Mörk: All I need – Zene: Zentai Márk, Szabó Dániel, Novai Gábor, Szeifert Bálint. Szöveg: Zentai Márk. ISWC: T-007.320.193-0

Grecsó Krisztián

Az egyik legismertebb kortárs író, költő nemcsak sok dalszöveget írt már, ráadásul ő maga is “több mint hobbizenész” – mondja Hajós András. A playlistbe Petruska legutóbbi lemezéről választottuk az egyik dalt; többnek is Grecsó Krisztián írta a szövegét.

Petruska: Égi gangon – zene: Petruska András. Szöveg: Grecsó Krisztián. ISWC: T-007.289.471-3

Bereczki Zoltán

Operett-musical szakon végzett színész, énekes és producer, továbbá (mint azzal az 1. epizódban, a felvezető jelenetben el is játszanak) üzletember és Hajós András egykori zsűritag-társa. Bereczki Zoltán a Dalfutárban a producer szerepét kapta. Mint a bemutató szövegben hallható, Szinetár Dórával “sikerre vitték a musical duett műfaját” – annyira, hogy Musical Duett című albumuk 117 (!) héten át szerepelt az albumlista top 40-ben; Fény című daluk a rádiós listán a 7. helyig jutott.

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán: Fény – a dal regisztrációja még folyamatban van.

Lábas Viki

Az elmúlt évek egyik nagy sikertörténete a magyar popzenében a Margaret Island. Énekesnője, Lábas Viki (aki a zenekar magját alkotó trió másik két tagjához hasonlóan szerző is) a magyar fesztiválokon színpadra lépő kevés nők egyike, mint az legutóbbi Playlistünkből kiderült.

Margaret Island feat. JumoDaddy: Feszt szerelem – Zene: Lábas Viki, Horváth Gáspár, Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf, Hujber Szabolcs. Szöveg: Felcser Máté. ISWC kód: T-007.279.539-1

A Playlist meghallgatható a Spotify-on (egyedül az utolsó Dalfutár-dal nem található még meg a platformon):

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: