Megvette a Hasbro a Death Row kiadót, de valószínűleg túl is ad rajta

A Hasbro 4 milliárd dollárért vásárolta meg a kanadai Entertainment One (avagy eOne) céget. Nyilvánvalóan elsősorban azért, mert utóbbi tulajdonában vannak Peppa malac és még néhány másik népszerű mesefigura jogai. Azonban a cég portfóliájában több kiadó és zenei vállalkozás is megtalálható, amelyek annyira sikeresek, hogy az eOne Musicot Észak-Amerika legnagyobb független kiadójaként tartják számon. 2013-ban vásárolták meg a kilencvenes évek meghatározó kiadója, a nyugati parti hiphopot világsikerre vivő Death Row katalógusát, benne Dr. Dre. Snoop Dogg és Tupac Shakur meghatározó albumaival. (A Death Row-t a csúcskorszak után a – jelenleg emberölés miatt börtönben ülő – Suge Knight csődbe vitte, 2009-ben vette meg katalógusát a WIDEawake szórakoztatóipari cég, amely aztán maga is csődbe ment.)

A sajtó tele van vicces elképzelésekkel arról, hogyan lehetne az Én kicsi pónim, a Transformers vagy éppen a Monopoly világát összeházasítani a nyugati parti rap klasszikusainak nem éppen gyerekbarát szövegeivel (magyar nyelven például a Recorder és az OFF Média poénkodott ezen). A Music Business Worldwide cikkírója szerint azonban a Death Row annyira nem illik a Hasbro portfóliójába, hogy valószínűleg hamarosan túladnak rajta. Mégpedig valószínűleg igen borsos áron.

A lap idéz néhány adatot. Snoop Dogg debütáló lemezéről, a Doggystyle-ról a két sláger, a Gin & Juice és a Who Am I (What’s My Name?) már több mint 240 milliós hallgatottságnál jár a Spotify-on, Tupac Shakur katalógusa pedig már meghaladta a 900 milliós hallgatottságot. Mindez azt jelenti, hogy a Death Row megvétele 6,6 millió dollárért, ami megelőzte a stream előretörését – amely platformon a hiphop közismerten különösen erős – igen jó üzlet volt. Valószínűleg a Hasbro már jóval magasabb áron adhat túl a katalóguson.

Az eOne tulajdonában van még a Dualtone Music Group is (legnagyobb sikerük a folk rockot feltámasztó, 2012-es debütáló albumából 2,5 milliót eladó The Lumineers) és a Last Gang Entertainment, valamint több menedzsment cég. Továbbá az Audio Network nevű, production music cég, amely tévéműsorok, filmek és videojátékok számára szolgáltat zenéket – ez utóbbi egyébként akár meg is maradhat a Hasbro keretein belül a MBW szerint, csakúgy, mint az élőzenei specialista Round Room.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: