A sztárok új jövedelmi forrása: személyre szabott videóüzenetek pár tíz- vagy százezer forintért

Újfajta jövedelmi lehetőséget kínálnak a sztároknak és többé vagy kevésbé híres embereknek azok az appok, amelyek segítségével a rajongók személyre szóló videóüzenetet rendelhetnek kedvencüktől – születésnapi üzenetet, esküvői jókívánságokat, vagy akár leánykérést. A leghíresebb ilyen a Cameo, ahol már 18 ezer híresség található meg, akik 5 és 2500 dollár (1500 és 750 ezer forint) közöti összegért készítik el a videót. Egy-egy videó árát a híresség határozza meg, és ő kapja a pénz 75%-át.

A Cameón már kb. 18 ezer híresség található meg, köztük – e sorok írásakor – 1352 zenész (pontosabban zenész is, mert sokan több kategóriában is szerepelnek). Snoop Dogg (aki befektető is a startupban), Ice T, Lance Bass, Tommy Lee, Ne-Yo, Sisqo, Mike Portnoy, Dee Snider, Flavor Flav, Ariel Pink és sokan mások. Műfajok szerint is lehet köztük keresni; többségük a singer-songwriter kategóriát jelölte meg, sok még a rapper, de az indie-től a metalig legalább néhány tucat zenész minden kategóriában található. A zenészeknél népesebb kategória a színészeké, sportolóké és youtubereké. Ugyanakkor a megrendelők körében a zenészek és a komikusok a számarányuknál keresettebbek.

A cég növekedésével kapcsolatos legújabb hír, hogy egy 50 millió dolláros befektetési kör után megszerezték a TikTok korábbi globális marketingigazgatóját.

A Fast Company hosszú cikket szentelt annak, hogyan tervezi a startup “15 perces hírnevét” hosszú távon fenntartható fejlődéssé konvertálni. Az egyik céljuk az Egyesült Államokon kívüli hírességek megszerzése, mert bár a Cameo székhelye az USA, és az elérhető hírességek 95%-a itt él, a felkérések 30%-a viszont az országon kívülről érkezik. A cikk szerint a sztárok leigazolásával foglalkozó egyik cégalapító szerint nem csak az új jövedelmi forrás az, ami megfogja a megkörnyékezett hírességeket, hanem az is sokat nyom a latban, amikor látják, milyen lelkesen reagálnak a rajongók a személyre szabott üzenetekre. (Egyébként lehet jelentkezni is náluk az elérhetőségek és a követők számának megadásával.)

Egy másik terv az, hogy brandek számára is elérhetővé teszik a szolgáltatást. Egy marketingszakértő szerint komoly fegyvertény lehet, hogy néhány kattintással megszerezhet magának egy cég egy hírességet, míg korábban ehhez meetingek és telefonálgatások hosszú sora kellett. Valamint azon is gondolkodik a Camoe, hogy hogyan lehet a személyre szóló videókból “tartalombizniszt”, a megrendelőkből pedig közösséget kialakítani. (A videók jogtulajdonosa egyébként a készítő és a Cameo, nem a megrendelő vagy a címzett.) Hiszen az üzleti modell nagy előnye, hogy nem hirdetésekre, hanem valós tranzakciókra épül – ugyanakkor persze ez okozza a nehézséget, illetve az is, hogy egy egyszeri vásárlót hogyan vegyenek rá a visszatérésre.

Kapcsolódó hír, hogy a Google egy Fundo nevű projekttel kísérletezik, ami egyelőre béta verzióban létezik. Ez a youtuberek, influencerek – és persze akár zenészek – számára kínálna új bevételi lehetőséget a meet’n’greet találkozók virtuális verziójával. Egy YouTube-sztár például 40 dollárért (12 ezer forintért) kínált “virtuális fotózkodást”, aminek eredménye három közös fotó – vagyis screenshot – volt.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading