A sztárok új jövedelmi forrása: személyre szabott videóüzenetek pár tíz- vagy százezer forintért

Újfajta jövedelmi lehetőséget kínálnak a sztároknak és többé vagy kevésbé híres embereknek azok az appok, amelyek segítségével a rajongók személyre szóló videóüzenetet rendelhetnek kedvencüktől – születésnapi üzenetet, esküvői jókívánságokat, vagy akár leánykérést. A leghíresebb ilyen a Cameo, ahol már 18 ezer híresség található meg, akik 5 és 2500 dollár (1500 és 750 ezer forint) közöti összegért készítik el a videót. Egy-egy videó árát a híresség határozza meg, és ő kapja a pénz 75%-át.

A Cameón már kb. 18 ezer híresség található meg, köztük – e sorok írásakor – 1352 zenész (pontosabban zenész is, mert sokan több kategóriában is szerepelnek). Snoop Dogg (aki befektető is a startupban), Ice T, Lance Bass, Tommy Lee, Ne-Yo, Sisqo, Mike Portnoy, Dee Snider, Flavor Flav, Ariel Pink és sokan mások. Műfajok szerint is lehet köztük keresni; többségük a singer-songwriter kategóriát jelölte meg, sok még a rapper, de az indie-től a metalig legalább néhány tucat zenész minden kategóriában található. A zenészeknél népesebb kategória a színészeké, sportolóké és youtubereké. Ugyanakkor a megrendelők körében a zenészek és a komikusok a számarányuknál keresettebbek.

A cég növekedésével kapcsolatos legújabb hír, hogy egy 50 millió dolláros befektetési kör után megszerezték a TikTok korábbi globális marketingigazgatóját.

A Fast Company hosszú cikket szentelt annak, hogyan tervezi a startup “15 perces hírnevét” hosszú távon fenntartható fejlődéssé konvertálni. Az egyik céljuk az Egyesült Államokon kívüli hírességek megszerzése, mert bár a Cameo székhelye az USA, és az elérhető hírességek 95%-a itt él, a felkérések 30%-a viszont az országon kívülről érkezik. A cikk szerint a sztárok leigazolásával foglalkozó egyik cégalapító szerint nem csak az új jövedelmi forrás az, ami megfogja a megkörnyékezett hírességeket, hanem az is sokat nyom a latban, amikor látják, milyen lelkesen reagálnak a rajongók a személyre szabott üzenetekre. (Egyébként lehet jelentkezni is náluk az elérhetőségek és a követők számának megadásával.)

Egy másik terv az, hogy brandek számára is elérhetővé teszik a szolgáltatást. Egy marketingszakértő szerint komoly fegyvertény lehet, hogy néhány kattintással megszerezhet magának egy cég egy hírességet, míg korábban ehhez meetingek és telefonálgatások hosszú sora kellett. Valamint azon is gondolkodik a Camoe, hogy hogyan lehet a személyre szóló videókból “tartalombizniszt”, a megrendelőkből pedig közösséget kialakítani. (A videók jogtulajdonosa egyébként a készítő és a Cameo, nem a megrendelő vagy a címzett.) Hiszen az üzleti modell nagy előnye, hogy nem hirdetésekre, hanem valós tranzakciókra épül – ugyanakkor persze ez okozza a nehézséget, illetve az is, hogy egy egyszeri vásárlót hogyan vegyenek rá a visszatérésre.

Kapcsolódó hír, hogy a Google egy Fundo nevű projekttel kísérletezik, ami egyelőre béta verzióban létezik. Ez a youtuberek, influencerek – és persze akár zenészek – számára kínálna új bevételi lehetőséget a meet’n’greet találkozók virtuális verziójával. Egy YouTube-sztár például 40 dollárért (12 ezer forintért) kínált “virtuális fotózkodást”, aminek eredménye három közös fotó – vagyis screenshot – volt.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: