Kérdőív vizsgálja a magyar zenészek testi-lelki állapotát

Az elmúlt néhány évben a figyelem fókuszába került a zenészek testi és még inkább lelki egészségének problémája. Részletesen ebben a cikkben írtuk a témáról, itt pedig ismertettünk egy idei, riasztó adatokkal szolgáló felmérést.

A reakciókból látszik, hogy a magyar zenésztársadalom számára is rendkívül fontos a téma. Ezért jelentős, hogy a Hangfoglaló Program különféle kutatásokat finanszírozó Innovációs Alprogramja megrendelt az első ilyen magyar felmérést a – korábban is több zenei témájú kutatást végző – WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft.-től. “A zeneiparban tevékenykedő szakemberek és zenészek körében általánosan megfigyelhető a mindennapi munkavégzés, a próbafolyamat és a színpadi szereplés során is egyfajta szorongás, amelyet a változó intenzitású élethelyzetek és a folyamatos teljesítménykényszer sok esetben csak fokoz” – olvasható a felvezető szövegben.

A kérdőív anonim, szeptember 30-ig várják rá a válaszokat. Szerepelnek benne kérdések a kitöltő zenei tevékenységéről: koncertjeinek száma, azok tervezhetősége; az, hogy a kitöltő jövedelmének ekkora része származik a zenélésből. Sok kérdés szól a táplálkozási, alvási, sportolási, dohányzási szokásokról. Meg kell jelölni, hogy az elmúlt négy hétben hányszor érezte magát valaki pl. élettelinek, vigasztalhatatlannak, nyugodtnak vagy depressziósnak; illetve hogy egyáltalán valaha volt-e depressziója, pánikrohamai stb. Rákérdeznek arra is, hogy hány ember segítségére számíthat a kitöltő, és közülük hány zenész kolléga. Végül több kérdés foglalkozik az alkohol, marihuána, designer és egyéb drogok fogyasztásával. A legvégén tízes skálán kell válaszolni arra a kérdésre, hogy “Mindet egybevetve mennyire vagy boldog?” illetve “elégedett az életeddel?”Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: