Dal+Szerző Playlist #76: A nyár legnépszerűbb YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Playlistünkben ezúttal a nyár legnépszerűbb YouTube-slágerei közül mutatunk be egy tucatnyit. Számos előadó ismerős lehet majd korábbi toplistákról, hiszen – mint arról többször írtunk már – a YouTube-élmezőny évek óta beállt. Ugyanakkor most több új szereplő is van az élvonalban, köztük a második legnézettebb nyári videó előadója egyáltalán nem olyan zenét játszik, mint ami a “YouTube-sztár” kifejezésről eszünkbe jut.

A BSW (korábban Beerseewalk) duó az underground hiphopból indult, majd népszerűbb műfajokra váltottak, és rendszeresen szerepeltek a YouTube-toplistákon. Korábbi legnépszerűbb számuk, a Gucci a “kamu, de kamu” gazdagsággal dicsekvőket kritizáló trap; legnézettebb videóik között ott van érzelmes dal és “motyogós” mumble rap is. Az ilyen stílusváltásokat persze mindig kritizálni szokták az elhagyott stílus rajongói, és ez így volt a BSW esetében is. Ezekre a kritikákra reagál a Yaay (“Várom, hogy reppelni megtanítsál, addig maradok a YouTube-on a best a listán”), ami ironikus módon az eddigi legnépszerűbb daluk lett, és a nyár legnézettebb magyar klipje a YouTube-on. Nézettsége már 12 millió fölött jár, ennek majdnem a kétharmadát nyáron szerezte. Ami egyébként azt jelenti, hogy ismét nem volt 10 milliós nézettségű YouTube-sláger – pedig, mint a tavaszi lista elemzésében írtuk, 2017 nyarától majdnem két éven át minden évszakban volt egy ilyen.

A dal regisztrációja még folyamatban.

A Gyergyószentmiklósról indult (már részben budapestivé lett) Bagossy Brothers Company indie-folk-rock zenéje mindig is dallamos és slágeres volt, és az elmúlt években egyre nőtt a közönségük is. 2016-ban bekerültek a Nagy-Szín-Pad! versenybe, ahol döntőbe is jutottak. (Ennek apropóján mutattuk be őket részletesen itt.) 2018 óta pedig, mint egy interjúban mondták, csak a zenéléssel foglalkoznak. A YouTube-on is elég jó számokat tudtak elérni, második legnépszerűbb videójuk, a Valahol itt már 8 milliós nézettség felett jár (2017 októbere óta gyűlt ennyi össze). Ezzel együtt is szintugrás számukra az erősen népzenei dallamvilágú Olyan Ő, amelyben Bagossy Norberttel a szintén gyergyószentmiklósi Bíró Barbara énekel duettet. Nyáron nagyjából 6,5 milliós nézettséget szerzett, ezzel a második legnépszerűbb magyar dal volt a YouTube-on. A rádiók is játszották: a Mahasz heti top 40 listáján 7 héten át volt fent, a 24. helyig jutott.

Zene és szöveg: Tatár Attila, Bartis Szilárd, Bagossy Norbert, Bagossy László, Kozma Zsombor. ISWC kód: T-007.316.060-7

Az Aranyszemek zenekar szerepelt már YouTube-toplistán, de Szerelmednek záloga című daluk az eddigi legnagyobb sikerük (bár összesített nézettségben ez a 2016-os dal még megelőzi). Sőt, a roma mulatós zene is régen élt már el hasonlóan kimagasló nézettséget, hiszen az Aranyszemeké volt a nyár harmadik legnézettebb magyar videója a YouTube-on. Érdekes, hogy keleties motívum is hallható benne, a ritmuson pedig a világhódító karibi stílus, a reggaeton hatását lehet észrevenni. A videó egyébként a ZGStudio YouTube-csatornájára került fel; nekik a Muzsika TV-n van állandó műsoruk roma mulatós zenével. (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene és szöveg: Horváth Dániel. ISWC kód: T-007.323.439-5

Tiah a nyilvánosság előtt csak maszkban mutatkozik – ahol a nyilvánosság elsősorban az Instagramot jelenti, illetve a TikTokot, ahol 115 ezer követője van, és #teamiah hashtaggel ellátott rajongói videók nézettsége már 3 millió fölött van. A YouTube-ra tavaly novemberben került fel az első száma, és hamar megkapta a “magyar trapkirálynő” címet a kommentelőktől. Legnagyobb slágere a nyár ötödik legnépszerűbb YouTube-videója volt (a negyedik helyen Majka és Horváth Tamás közös száma, a Meztelen áll). Egyébként Tiah októberben tartja első koncertjét, rögtön a Dürer Kertben.

A dal regisztrációja még folyamatban.

A bulizós slágereket megbízhatóan szállító producer, Pixa – akit itt mutattunk be részletesen rovatunkban – Kis Grófóval már dobott egy nagyot. A Bulibáró elsöprő sikerét a Rostás Szabikával közös Csóró ugyan nem tudta megismételni, de így is a nyár 8. legnézettebb YouTube-videója volt.

Zene: Tóth Dániel György. Szöveg: Kovács Norbert. ISWC-kód: T-007.322.115-4

Kis Grófo pedig a Megasztár 5 döntősével, a komárnói Mr. Andreasszal készített közös dalt, ami nagyjából hasonló nézettséggel büszkélkedhet. A #Csajozási cím visszautal a Bulibáró mémmé lett “mulatási” szavára. A kíséret a Kis Grófótól megszokottnál közelebb áll az elektronikus tánczenéhez. (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene és szöveg: Csonka Ondrej, Kozák László. ISWC kód: T-007.322.254-4

A Follow The Flow ismét három számmal szerepel az élvonalban (nyáron is a tavaly tavasszal megjelent Nem tudja senkit nézték-hallgatták a legtöbbet); ezek közül a Porszem az új klipes dal, ami ismét egy érzelmes, életfilozófiát is nyújtó szám. (Érdemes megjegyezni, hogy a Spotify-on a három leghallgatottabb dal a Follow The Flow-é.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Rico és Miss Mood duója 2017-ben került először a YouTube-élmezőnybe (akkor részletesebben bemutattuk őket Playlist rovatunkban), majd kisebb kihagyás után tavasszal ismét a top 20-ba jutottak; nyáron pedig egy újabb dallal sikerült ez megint.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Tavaszi toplistánkon a zenéléshez visszatért Kasza Tibi 12. helyre került Kis hülye vagy című számával (ennek apropóján szerepelt Playlist rovatunkban), nyáron pedig a már számos YouTube-slágerrel büszkélkedő Opitz Barbi vendégszereplésével készült száma került a legnézettebbek közé.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

A Hol van az a lány feldolgozása – ami 2018 augusztusában jelent meg, és még most nyáron is a 10. helyen állt a YouTube-listán – nyitotta meg az utat a klasszikussá nemesedett magyar popslágerek aktualizálása előtt. Zoltán Erika nyolcvanas években megjelent számából Lotfi Begi készített új verziót, a mai sztárok közül az itt bemutatott Dér Heni és Curtis hozzák a verzéket. Bár Lotfi Begi a magyar rádiós szerkesztők egyik kedvenc producere, a Casanova nem került be a rádiós Top 40-be.

A feldolgozás regisztrációja még folyamatban van.

Rácz Gergő több rádiós slágert énekelt már, Burai Krisztián viszont a YouTube toplisták megkerülhetetlen szereplője úgy producerként-szerzőként mint előadóként. Sokadik közös számuk a rádiókban nem ment, a videómegosztón viszont bekerült a legnézettebbek közé. (A stream oldalakon nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

A romantikus R&B-dalokat éneklő Ábrahám is visszatérő szereplője a YouTube-toplistáknak (2017-ben mutattuk be rovatunkban). Szakítós dala tavasszal és nyáron is a top 20 vége felé szerepelt, de összességében ez már egy komoly nézettséget jelent.

Zene: Burai Krisztián. Szöveg: Kalderál Ábrahám. ISWC kód: T-007.321.260-8

A Playlist meghallgatható a YouTube-on:

valamint a Deezeren és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: