“Rosszhiszemű” kommentek miatt a rendőrséghez fordult a K-pop-sztár BTS cége

A Big Hit Entertainment a cég, ami az első, világsztárrá lett K-pop zenekar, a BTS mögött áll. A sajtóhoz eljuttatott közleményben jelentették be, hogy a szöuli rendőrséghez fordultak a BTS-szel kapcsolatos “rosszhiszemű online aktivitás” miatt. “Rossz szándékú kritika, megalapozatlan információk terjesztése, személyes támadások és rágalmazás” – ezek szerintük “túlmennek az önkifejezés és a véleménynyilvánítás általánosan elfogadott, méltányolható határain”. Mint írják, “nem fogunk elnézést tanúsítani, és nincs helye a peren kívüli megegyezésnek sem” azokkal, akik ismételten ilyeneket posztoltak a BTS-ről.

A rosszindulatú online aktivitást a Big Hit Entertainment is monitorozza, és a rajongók maguk is jelezhetik, ha ilyesmivel találkoznak: erre egy külön e-mail címet hozott létre a cég. Mint több nyugati lap megjegyzi, a dél-koreai törvények értelmében elítélhetnek valakit rágalmazásért akár úgy is, hogy az, ami a nyilvánosság előtt elhangzik, tényszerűen igaz – ha alkalmas arra, hogy rossz hírét keltse annak, akiről szól.

A rosszhiszemű kommentekre nem hoz konkrét példát a Big Hit. A BBC jegyzi meg, hogy korábban már pereltek, amikor a slágerlisták manipulációjával vádolták őket. A “sajaegi” vádja, vagyis hogy egy-egy előadó mögött álló cég nagy mennyiségben vásárol fel lemezeket a listahelyezés érdekében, a K-pop világában meglehetősen gyakran előkerült. A műfajjal foglalkozó Korea Boo oldalon találtunk egy tavalyi cikket, ami egy olyan netező posztjaira hívja fel a figyelmet, aki idézést kapott a rendőrségtől. Mint írja, “soha nem írt csúnya szavakat a BTS-ről”, mindössze a sajaegi gyanújáról írt – eszerint nem tudva, hogy ezért is perelhető. A cikk több BTS-rajongó posztját is idézi, akik örülnek, hogy a Big Hit “teszi a dolgát”, és remélik, hogy a vádaskodók “613 trilliószorosan” átélik mindazokat a kellemetlenségeket, amiket a BTS-nek és rajongóinak kellett elszenvednie.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: