Dal+Szerző Playlist #77: Független kiadók vására

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

2017-ben rendezték meg először a magyarországi független kiadók vásárát, az Independent Label Fairt. Idén szeptember 21-én az Eiffel térre költözik át, illetve az Electronic Beats fesztiválhoz is kapcsolódik a legkülönfélébb műfajokat és formátumokat (a kazettától a vinylig, persze a CD-t is beleértve) megmutató vásár, ahol negyvennél is több kiadó lesz jelen, illetve szakmai beszélgetések is lesznek. (A kiadók listája a Facebookon itt látható.) Valamint koncertek is; a fellépők közül mutatunk be négyet, illusztrálva egyrészt a független kiadók sokszínűségét, másrészt azt, hogy ebben a világban gyakran teljesen természetes a kapcsolódás a nemzetközi színterekhez.

Independent Label Fair a Facebookon

Shaibo

Az art popos, jazzes, soulos-funkos zenekar korábban többször szerepelt rovatunkban: bemutattuk pályájuk kezdetét, amikor induló előadóként támogatta őket a Hangfoglaló Program, majd debütáló nagylemezük, a Naked Feet szerepelt a Dal+Szerző magazin lemezajánlójában. A zenekart Szigeti Zsófi alapította a zeneiskolákban megismert társaival, és az oktatáshoz kapcsolódik a Shaibo átalakulása is, hiszen az énekesnő Amszterdamba költözött, hogy az ottani zeneakadémián tanuljon. A korábbi felállásból Nyitrai Péter megmaradt basszusgitáros-alkotótárs, és emellett “szeretném, ha minél több zenész fordulna meg a Shaibóban, egyfajta szabad térként szeretnénk működni” – mondta a terveiről. A zenekar jelenlegi helyzetét ez a nagyinterjú járja körül. (A cikket az ő fotójával illusztráltuk.)

Facebook

Next To Me

A Naked Feet című – több 2018-as év végi listán is szereplő – nagylemez klipes dala.

Zene: Nyitrai Péter, Szigeti Zsófia, Klausz Ádám, Cseh Péter. Szöveg: Szigeti Zsófia, Cseh Péter. ISWC kód: T-007.325.321-0

Sun Brought

Az új felállás első megjelenése, amihez Miki357 készített klipet egy régi kézikamerával.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Christoper Waver

A név Huszár Kristófot takarja, aki a magát a dream pop és a triphop keverékeként (avagy “pastel dream experimental triphop” leírással) meghatározó Agavoid trió basszusgitáros-producere. Szólóprojektjével indította a PLUTO Sound kiadót, ami azóta más, sokféle műfajból érkező zenekaroknak is otthont ad. Kiadványaira jellemző az erős tudományos-fantasztikus ihletettség. Mint mondta: “mikor alkotok, nem gondolkozom azon, hogy ez mire hasonlít, vagy mihez szeretném, hogy hasonlítson, inkább a belső megérzések számítanak, hogy a zenék belülről fejezzenek ki engem, és ne külső hatások alapján. Valójában pedig inspirálni tud akár egy elmerobbantó cikk valami tudományos témában, séta a természetben, vagy egy péntek esti beszélgetés is.” Korábban itt szerepelt rovatunkban.

Facebook

Sediment

Az első nagylemez rögtön több év végi listára is felkerült (lásd a 2016-os kritikuskedvenc lemezekről szóló Playlistünket). Az ambient, house és a funk műfajokat keverő zenéje mellett szokatlan koncepciójával és az album ehhez illő, átfogó megformáltságával hívta fel magára a figyelmet. A Christopher Waver című album arról szól, hogy a lakhatatlanná vált Földet elhagyó emberiség egy új bolygó terraformálásával küzd, és ebben a zene segít nekik.

Zene: Huszár Kristóf. ISWC kód: T-007.264.872-6

The Geologist

Az LP történetét a Chronon EP folytatja néhány ezer évvel későbbről: az önálló életre ébredő bolygó hanyatlásnak indul, egy önfeláldozó időutazó tudós próbálja megmenteni, és közben visszaszerezni a múltból az emberiség életéből száműzött zenét. (Részletesen itt olvasható.)

Zene: Huszár Kristóf. ISWC kód: T-007.280.883-3

The Art of Roaming

Christopher Waver élő fellépésein saját számait újragondolt, a stúdióverziónál táncosabb verziókban játssza. Részben ezeket örökíti meg, részben ezt az irányt gondolja tovább idei Club Edits című EP-je.

Zene: Huszár Kristóf. ISWC kód: T-007.320.880-6

Imre Kiss

Kiss Imre a Felvidékről származik, néhány évet Londonban is élt, aztán Budapestre költözött. 2013-ban debütált az éppen akkoriban a nemzetközi elektronikus zenei sajtó figyelmét felkeltő, a magyar underground elektronikus színtéren meghatározó Farbwechsel kiadónál. Több kiadványa is megjelent a “lo-fi house” irányzat egyik legismertebb kiadójánál, a londoni Lobster Thereminnél, ezekről rendszeresen írtak kritikákat a nemzetközi lapok. Nemcsak a számait játsszák világszerte, hanem rengeteg külföldi blog, rádió kér tőle mixeket; ezeket Soundcloud oldalán lehet megtalálni, köztük a tavaly a Ninja Tune kultikus kiadó rádióműsora számára készített mixét is.

Facebook

Stolen Moment

A debütáló Midnight Waves nagylemez “bátor és nosztalgikus” zenéje “Imre páratlan képességéről árulkodik, hogy éteri hangokból életteli tájképeket alkosson meg”, számaiban “évek érzelmi tapasztalata halmozódik fel” – írta a Farbwechsel által megjelentetett kazettát vinylen újrakiadó Lobster Theremin hivatalos ismertetője. Az ambient és a techno eszközeit használó lemez Stolen Moment című számához erős videó készült: “A klipben két prostitúcióra kényszerített lányt látunk, miközben a tévé hírfeliratai görbe tükröt tartanak a társadalomnak és a világnak, ahol élünk” – mondta róla Kiss Imre.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Raw Energy (ARPOS Session)

Az első, a Lobster Thereminnél megjelent EP, a Raw Energy címe kissé talán túlzás; a címadó szám mindenesetre jóval közelebb áll a tánczenéhez, mint Kiss Imre korábbi munkái.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

You And Me Are The Same

Az eddigi utolsó EP, a LT Mörk nevű alkiadójánál kijött, sokszínű Strangers e számát ideális DJ-szett indítónak nevezi a leírás. Tulajdonképpen nem más, mint egyetlen elnyújtott, egyszerre szép és feszült fokozás, ami a tetőpont előtt visszafordul – kivéve persze, ha rákever a DJ egy másik számot.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Imre Kiss & Norwell: Alpha Hertz

Kiss Imre – hasonlóan sok elektronikus zenészhez – számos együttműködésben vesz részt, így például alapítója a Crisis Sound Systemnek, és a szintén nemzetközileg elismert Norwell-lel saját, CRISIS elnevezésű kiadójánál közös EP-t hozott ki. Az erről kiválasztott szám a klasszikus electro stílusból indul ki.

A dal regisztrációja még folyamatban.

Trottel

A Rupaszov Tamás vezette Trottel zenekar 1985-ben alakult, a punkból indult, de nemcsak a felállás változott rengetegszer, hanem a stílus is, amit hivatalos önéletrajzukban amőbaszerűként jellemeznek: a pszichedelikus rock illetve a folyamatzene, valamint a világzene hatása is érezhető a különféle projekteken. Az Európa-szerte rengeteget koncertező zenekar lemezeit eleinte külföldi kiadók jelentették meg, majd a kilencvenes évek elején létrejött a Trottel Records, amely a zenekar saját kiadványainak gondozása mellett a punk, a hardcore és az alternatív rock, másfelől a világ- és népzene területén jelentős munkát végez új és archív kiadványaival. Jelmondatuk: “érdekes zene kíváncsi embereknek”. A kiadó működtetésének tanulságairól itt olvasható egy friss interjú.

HonlapFacebook

Trottel: Barricades

A Trottel első korszakának egyik csúcsműve (amin ráadásul nemcsak húszperces számok szerepelnek) az eredetileg Németországban, az X-Mist kiadó által megjelentetett, 1991-es The Final Salute In The Name Of Human Misery című album. Az erről választott szám egyszerre mutatja, hogy a zenekar a punk felől érkezett, és azt is, hogy továbblépett a műfaj korlátain.

Zene és szöveg: Rupaszov Tamás. ISWC kód: T-007.066.635-1

Trottel: Látomás

A Trottel Records részletes katalógusa “a legkísérletezőbb lemezüknek” nevezi a Troxx Tracks című 1997-es albumot. A Troxx néven is futó felállásban két gitár, két basszusgitár hallható, no meg trombita.

Zene és szöveg: Rupaszov Tamás. ISWC kód: T-007.046.446-8

Trottel Stereodream Experience: Soundscapes

A Trottel nemcsak felállásait és műfaját, de neveit is változtatta; a Trottel Stereodream (és ennek különféle változatai) mutatta, hogy erősen pszichedelikus, folyamatzenés irányba léptek, amiben párhuzamosan a világzenei hatások is megjelentek. A választott szám a One Step Ahead című lemezen hallható; a YouTube-on a pszichedelikus zene egyik klasszikusa, az Ozric Tentacles előzenekaraként előadott élő változat van fent. (A koncert DVD-n is megjelent.)

Zene és szöveg: Rupaszov Tamás. ISWC kód: T-007.046.337-4

Trottel Stereodream Experience: The Rhythm

Az A Trottel Stereodream Experience című album hasonló kiindulásból jut máshova; itt nem is szerepel elektromos gitár, viszont – többek között az ekkor a zenekarba beszálló Todd Williamsnek köszönhetően – fekete zenei hatások jelennek meg. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene és szöveg: Rupaszov Tamás. ISWC kód: T-007.046.435-5

Talayapa: Hívatlan vendég

Rupaszov Tamás folyamatos kísérletezésére jellemző, hogy 2018-ban egy újabb projektet indított, amiben ő basszusgitáron, Orosz Csaba elektromos dobon játszik. Ez a formáció játszik majd az Independent Label Fairen. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

A Playlist végighallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:



Categories: Playlist

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: