Szerzőknek, producereknek, session zenészeknek munkákat közvetítő szolgáltatást vett a Spotify

A Spotify által felvásárolt SoundBetter olyan közvetítő avagy “piactér”, ahol a zenészek a dalaik befejezéséhez professzionális szakembereket találhatnak: producereket, szerzőket, vokalistákat, hangmérnököket és session zenészeket mindenféle hangszerekkel. Utóbbiak referenciákkal szolgálnak szakterületükről, az általuk művelt műfajokról, korábbi munkáikról, eredményeikről. Nyilvánosak azok a visszajelzések is, amiket a SoundBetter által összehozott munkákról írnak a megrendelők.

A megrendelő számára egy munka posztolása ingyen van – bár persze magáért a megrendelt szolgáltatásért fizetnek. A legutóbb beérkezett megkeresések a Recent Jobs menüpontban láthatók. A legtöbben kész dalokhoz kevernek keverő és/vagy maszterelő szakembert (sokuknál meghallgatható, hogyan szólnak most a számok). De olyat is találhatunk, aki “top 40 R&B stílusban” írt dalokat: megvannak a szövegek és a dallamok, de a teljes hangszerelést, mixelést és még a női vokált is itt szeretné egyetlen helyen megrendelni. Sőt, olyat is, aki úgy jellemzi magát, hogy vannak szöveges ötletei, de még sosem írt egyetlen dalt sem, és keres valakit, aki segítene neki.

A másik oldalon azok, akik a szolgáltatásaikat a SoundBetteren keresztül kínálnák, ingyen feliratkozhatnak és készíthetnek maguknak profilt. A freemium modellben működő oldal használható ingyenesen, ebben az esetben csak a befejezett megrendelések díjazásából vonnak “alacsony közvetítői díjat” (ennek mértéke nem derül ki a nyilvános szövegekből). Másfelől lehet jelentkezni előfizető, premium “szolgáltatónak” is. Ez utóbbi egy előszűréssel jár, hogy a SoundBetter biztos lehessen a minőségben. A nem fizető “szolgáltatók” csak olyan munkákat kapnak, amikkel kifejezetten megkeresik őket, a premium kategóriában viszont már a zenei szakemberek maguk is ráírhatnak arra, aki a profiljukba illő munkát kínál. Továbbá a keresésekben előrébb jelennek meg, jobban láthatóak a megrendelők számára.

A premium szolgáltatók havi 59 dollárt (18 ezer forint) fizetnek ezért, illetve az egyéves összeg egybeni kifizetéséért kedvezmény jár. Továbbá ők kétféle díjazási mód közül választhatnak. Az egyik – ami a nem fizető szolgáltatók számára egyedül elérhető – az, hogy a megrendelő az egész munkadíjat letétbe helyezi a SoundBetternél, és az a teljes összeget csak akkor utalja át, amikor a munka a megrendelő megelégedésére lezárult. A másik – csak prémium módban elérhető – módszer a 50/50: a munkadíj első felét rögtön a folyamat elején megkapja a szolgáltató szakember. A másik felét pedig akkor, amikor megvan az eredmény (jellemzően kicsit megcsonkított dalt szoktak elküldeni ilyenkor, hogy védjék magukat – írja a FAQ). A SoundBetter hangsúlyozza, hogy az itt egymásra talált megrendelők-szolgáltatók ne kerüljék meg a rendszert, mert akkor nem tudják garantálni a kifizetések biztonságát, illetve azt, hogy valóban elkészül a megrendelő számára megfelelő minőségben a munka.

A SoundBetter legutóbbi nyilvánosságra hozott adata szerint a 2012-es alapítása óta a cégen keresztül összehozott munkákért tavaly októberig kb. 19 millió dollárt fizettek ki a megrendelők (5,8 milliárd forint). Több mint 180 ezer zenész iratkozott fel 176 országból. Az itt elérhető szakemberek között vannak Grammy-díjasok, illetve itt látható, hogy milyen sztárokkal dolgoztak közülük egyesek: Rolling Stones, Michael Jackson, U2, Guns N’ Roses, Rod Stewart, Taylor Swift, Coldplay, Snoop Dogg, Rihanna, Lady Gaga, Muse, Skrillex, Korn, Steve Vai, Kendrick Lamar stb. A SoundBetter által létrejött együttműködések több olyan dalt is eredményeztek, amiket sok milliószor hallgattak meg a Spotify-on.

Magyarok is találhatók a SoundBetter adatbázisában: szerzők, producerek, hangmérnökök, énekesek, hangszeresek és stúdiók is. Köztük olyan jól ismertek is, mint Takács Zoltán “Jappán”, Vékony Zoltán és Nóniusz Gábor, vagy éppen a Soulwave énekes-dalszerzője. A legtöbb visszajelzést egyébként Bille Gergő trombitás-szárnykürtös kapta a SoundBetter rendszerében: az Egyesült Államokból, Franciaországból, Svájcból, Izraelből, Görögországból, Litvániából összesen 28-an írták, hogy nagyon jó munkát végzett.

Arról, hogy a Spotify-nak pontosan milyen tervei vannak a SoundBetterrel, még nem sokat tudni. Annyit közöltek, hogy része lesz a “Spotify For Artists családnak”, amit 400 ezer zenész illetve menedzsment használ; valamint befektetnek abba, hogy még jobb legyen a felhasználói élmény. Egyelőre az oldal tovább működik különálló szolgáltatásként is.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading