Ed Sheeran ellopott telefonjával együtt majdnem elveszett Fiona Bevan első nagy slágere

A brit Songwriting magazin rendszeresen közöl interjúkat How I Wrote, vagyis Hogyan írtam című rovatában (egy könyv is készült ezekből). A dalszerzők nem mindig közismertek, a dalok viszont igen. Így például Fiona Bevan, a legutóbbi ilyen cikk alanya ugyan énekes-dalszerzőként saját kiadványokat is megjelentetett, de valószínűleg kevesen hallották a nevét. A sláger viszont, amiről szó van, a 2012-ben a One Direction által előadott Little Things 13 országban vezette a slágerlistát.

A dal másik szerzője már ismerős lesz, hiszen az nem más, mint Ed Sheeran. Amikor Bevan megismerte Sheerant, utóbbi 16 éves volt, másodszor játszott Londonban. Hamarosan kialakult egy baráti társaság Londonban és más brit városokban együtt turnéző énekes-dalszerzőkből. “Amikor Ed elkezdett ismertté válni, én pedig egyre több közös dalszerzést vállaltam, írtam neki egy sms-t, hogy van-e kedve írni valamit” – ilyen egyszerűen jött össze a közös munka, amiből a Little Things lett.

Fiona Bevan hozta az ötletet, hogy “a kis dolgokról szeretnék írni egy dalt: arról, hogy minden ilyen kis dolognak valójában milyen fontos jelentése van”. Sheerannak tetszett az ötlet, és “minden szempontból közös, 50-50 százalékos” munka volt ezután megírni a dalt; kevesebb mint egy nap alatt készen is lettek vele.

Érdekes, hogy milyen változtatásokat említ Bevan: egyrészt “egy ponton minden akkor dúr volt, nem igazán volt mélység, sötétség a dalban, és én egy kicsivel sötétebbre akartam a refrént, moll akkordokkal. Ed nem volt ebben egészen biztos, úgyhogy egy kicsit küzdenem kellett ezért, be kellett bizonyítanom, hogy működik. Örülök, hogy sikerült, mert így mélyebb, kevésbé könnyed a dal, és ettől érzelmesebb, igazibb lett.”

A másik az volt, hogy a refrént – pontosabban annak egy sorát: “I won’t let these little things slip out of my mouth”, vagyis “nem hagyom, hogy ezek a kis dolgok kicsússzanak a számon” – a dal legvégén megváltoztatták. Itt egyszer így szól: “And I’ve just let these little things slip out of my mouth”, vagyis “éppen kicsúsztak ezek a kis dolgok a számon”. Bevan ezt így kommentálja: “amikor ez eszünkbe jutott, mindkettőnknek tetszett, hogy egy apró változtatás az egész dal értelmét átalakította”.

A dal nem kerülhetett fel Ed Sheeran éppen készülő, debütáló nagylemezére, mert azon már “amúgy is sok ballada szerepelt”. Ezért a szöveget leírták egy papírra, egy nyers demótt pedig mikrofon hiányában Ed Sheeran telefonjára énekeltek fel – amit nem sokkal később elloptak. Fiona Bevan már azt hitte, hogy ezzel a dal is elveszett, ám egy évvel később eszébe jutott, és szerencsésen megtalálta a szöveget is, amiről pedig Sheerannek beugrott a dallam. A rendkívül sikeres, második nagylemezére készülő fiúzenekar, a One Direction tagjainak több számot is mutatott, és ezt tetszett nekik legjobban. A Little Things lett a második single a Take Me Home című albumról.

“Ez volt az első olyan dal, amit másnak írtam és megjelent. Amikor 13 országban az első helyre jutott, az volt életem legkülönlegesebb napja. Akkor hagytam ott a munkámat, kaptam egy zeneműkiadói szerződést és azóta is teljesen a dalírásnak szentelem magam” – fejeződik be Fiona Bevan visszaemlékezése. Azóta olyan előadóknak írt számokat, mint a Backstreet Boys, 5 Seconds Of Summer, Tom Walker, Steps, Mika és mások.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: