Lelki egészség a turnék alatt: a Live Nation és más nagy cégek támogatják a Tour Support szervezetet

A zenészek és a zeneiparban dolgozó lelki egészségével kapcsolatos – blogunkon is többször körüljárt – problémák egy része közismerten a turnézásból származik, vagy legalábbis az komolyan ráerősíthet a már meglévő gondokra. Ezért indította el az öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó amerikai szervezet, a LightHopeLife a turnézó zenészekkel és zeneipari szakemberekkel foglalkozó Tour Support részlegét. A programot Steve Richards találta ki (Original Syndicate), aki korábban turnékon dolgozott, és az elmúlt két évben több mint tíz barátja és volt kollégája lett öngyilkos. Igen komoly támogatókat nyert meg: olyan sztárokat, mint John Legend, Steve Aoki és mások, és ami még ennél is fontosabb: az élőzenei iparágban igazi nagyágyúnak számító cégeket.

A Live Nation a program egy éves működésére elegendő támogatást adott a Tour Supportnak. A cég vezetője, Michael Rapino nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a zenészek és a mögöttük dolgozó stáb “az úton töltik az életüket, hogy elvigyék a show-t a rajongóknak, ez azonban áldozatokkal jár. Kiemelten fontos, hogy mindenki megőrizze eközben a testi és szellemi egészségét.” Emellett a támogatók között van a számos világsztárral dolgozó WME ügynökség és a Friends At Work menedzsment cég, továbbá a Chris and Vicky Cornell Foundation, a 2017-ben öngyilkosságot elkövető Chris Cornell özvegye által létrehozott alapítvány. Vicky Cornell arról beszélt, hogy Chris halála – és azok halála, akikről nem írnak az újságok – “tragikus volt, és ami még inkább azzá teszi, az az, hogy megelőzhető lett volna.”

A honlapon olvasható ismertető szerint nemcsak az úton lévő művészeknek, szakembereknek van szükségük segítségre, hanem azoknak is, akik hazatérve a visszailleszkedés problémáival szembesülnek. 2020-ra ígérik, hogy a megfelelő segítségnyújtás, források (pl. az elérhető terapeuták adatbázisa) és megelőző képzések hozzáférhetők lesznek náluk. De már most elindult az első programjuk: a legnagyobb online terápiás, segítségnyújtó szervezet, a BetterHelp egy zenészekre és zeneipari szakemberekre szabott programot dolgozott ki. A nap 24 órájában online elérhető terapeuta ugyanis éppen a segítség a turnézók szükségleteihez illeszkedő formája. Ez a szolgáltatás a zeneipari cégek számára 180 dollár / fő havonta (54 ezer dollár), csak azokkal számolva, akik az adott hónapban igénybe is vették. A független zenészek és a kis (2-20 fős) csapattal turnézó előadók pedig ingyenes segítségnyújtásra is pályázhatnak a honlapon.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: