A zene mögött álló művészeket, szakembereket ünnepli a Grammy-díjat osztó Akadémia

Az amerikai Recording Academy leginkább arról ismert, hogy ők osztják a Grammy-díjakat. A szervezet most nagyszabású kampányt indított azért, hogy láthatóbbá tegye mindazokat, akik a zenén dolgoznak, és általában a háttérben maradnak: a szerzőket, producereket, hangmérnököket, no meg azokat a zenészeket, akik a stúdióban feljátszották a dalt, de nincsenek reflektorfényben.

A Behind The Record elnevezésű kampányhoz első körben több száz zenész csatlakozott, köztük olyan sztárok, mint Billie Eilish, Diplo, Anderson .Paak, Brandi Carlile és mások. A kampány honlapjáról letölthető képekkel, illetve a Grammy.com-ra bejelentkezés után előállítható sajátos, a teljes credit listát tartalmazó “borítókkal”, valamint a #GiveCredit, #WeAreMusic és #BehindTheRecord hashtagek használatával bárki csatlakozhat hozzájuk. (Hasonlóan ahhoz, ahogy a magyar Dalszerzők Napján az előadók és a rajongók a #kösziadalt hashtaget használták.)

Az Akadémia elnöke arról is beszélt, hogy a közreműködők listája “a digitális kor áldozata lett”, és ugyan sokat nyertünk a streammel, de elveszítettük az háttérben dolgozók elismertetésének, illetve felfedezésének lehetőségét. Azért a helyzet egyre jobb lesz: éppen a kampányhoz csatlakozva jelentette be a Pandora, hogy “sokmillió” dal teljes közreműködői listája felkerült az oldalukra, és hamarosan a mobilos appban is elérhetők lesznek. A Billboard azt írja, hogy a néhány évvel ezelőttihez képest már jobb a helyzet, hiszen például a Spotify-on és a YouTube-on is vannak hasonló információk, bár jóval kevesebb: ezek a szolgáltatások csak a szerzőket és producereket (a YouTube pedig még a jogtulajdonosokat) tüntetik fel.

A kampány kapcsán Imogen Heap arról beszélt, hogy a közreműködők listája nemcsak az erkölcsi elismerés miatt fontos, hanem anyagi okokból is, hiszen ha látható, hogy ki dolgozott egy sikeres dalon, akkor az számára új megrendelésekhez vezethet, és “elég nehéz ma megélni a zeneiparban, úgyhogy ennek a kérdésnek a megoldása sok, zenével foglalkozó szakember életét könnyítené meg.”Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: