“Végtelen zenei appot” avagy albumot jelentetett meg Jean-Michel Jarre

A generatív zene, amikor az alkotó csak a kiinduló paramétereket, hangokat és a zenegenerálás módját határozza meg, nem új ötlet. A weben, okoseszközökön több ilyen elérhető már, Brian Eno nevéhez is fűződik már több iPhone- és iPad app. De olyan ismert zenész talán még nem készített ilyet, mint Jean-Michel Jarre. Mint a BBC-nek mondta, EoN című appja abban különbözik a korábbi ilyen próbálkozásoktól, hogy ő kifejezetten albumként alkotta ezt meg, vagyis vannak elkülöníthető, különböző hangulatú és tempójú “számok”. Noha a zene végtelen és minden hallgató számára minden alkalommal más és más lesz, de ezeket a változatokat ugyanaz a “zenei koncepció” egyesíti.

Ha a hallgatók számára is így lesz, vagyis albumként fogják értelmezni az EoN-t, akkor ez komoly lépés lehet abban, amit az elemzők már évek óta sürgetnek, vagyis az albumformátum újragondolásában. (Lásd például ezt a cikkünket.) Az app – ami egyelőre iOS operációs rendszerre létezik, az androidos verzió később jelenik meg – 8,99 dollárért tölthető le, ami kicsivel olcsóbb egy “rendes” album letöltésének standard áránál.

Jean-Michel Jarre a BBC-nek beszélt a mesterséges intelligencia és a zene kapcsolatáról is. Mint mondja, “most történik meg először, hogy a gépek magában a kreatív folyamatban is részt vesznek. Tíz éven belül az algoritmusok képesek lesznek eredeti zenét, regényeket vagy filmeket megalkotni. De én nem gondolom azt, hogy ez az emberi kreativitást halálra ítélné.” Például az ember képes lesz arra, hogy “a technológia által megalkotott dolgokat eltérítse” – amire példa az, hogy az EoN appot a turnéin is használni fogja, de az app által előállított zenére élőben fog válaszolni, az alapján improvizálni.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: