Dal+Szerző Playlist #82: Az ősz legnépszerűbb YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Szeptemberben itt mutattunk be a nyár legnépszerűbb YouTube-slágerei közül egy tucatnyit, most a videómegosztó őszi sikerei közül szemezgetünk. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy kivételesen gyenge volt ez az évszak, sőt, ez az év is a magyar zenék számára a videómegosztón. 2017 tavasza óta mindig volt legalább egy, a háromhavi időszak alatt 10 milliónál nagyobb nézettséget szerző, kiugró videó; idén tavasszal viszont 7,7 millió, nyáron pedig 7,3 millió kattintás kellett az első helyhez. Ősszel pedig még kevesebb, 5,6 milliós háromhavi nézettség is elég volt a Bagossy Brothers Company dalának, hogy első legyen. A top 20 összesített nézettsége is folyamatosan esik vissza: tavasszal 85,7 millió volt, nyáron 78,5 millió, ősszel pedig már csak 61,2 millió. Utoljára majdnem három éve, 2016-17 telén volt ennél alacsonyabb.

A nyár második legnépszerűbb magyar videója ősszel egyenesen a toplista élére ugrott, pedig kevesebb volt a nézettsége. A számról bővebben írtunk korábbi Playlistünkben. Érdekes, hogy a Bagossy Brothers Company kiugró népszerűségű száma maga után tudta húzni a zenekar néhány korábbi slágerét is – igaz, nem a YouTube-on, hanem a Spotify-on. A stream szolgáltató őszi toplistáját az Olyan ő vezeti 933 ezer lejátszással, és a top 20-ban szerepel még Valahol itt (403 ezer lejátszás három hónap alatt) és Van egy ház (219 ezer) című számuk is. Noha a két platform, a Spotify és a YouTube között nincs jelentős eltérés a legnépszerűbb előadókat tekintve, ez a jelenség eddig egyedül a stream szolgáltatónál volt megfigyelhető. A YouTube-on is hoznak persze valamennyi plusz nézettséget a kiugró slágerek a korábbi videóknak, de korántsem olyan mértékben, hogy az elegendő lenne a legnépszerűbbek közé jutáshoz.

Zene és szöveg: Tatár Attila, Bartis Szilárd, Bagossy Norbert, Bagossy László, Kozma Zsombor. ISWC kód: T-007.316.060-7


Az ősz második legnépszerűbb videója BSW: Yaay című száma (a nyári 1. helyezett), a 3. helyen pedig az X-Faktorban befutott, fiatal srác, Manuel áll. Noha a verseny még tart, az már kijelenthető, hogy a fiatal közönség felfedezte magának a 19 éves srácot, és a sajtó is bőven ír róla, a műsorbeli szereplése mellett például nehéz gyerekkoráról. Már négy videója is megjelent a Gold Record YouTube-csatornáján, a legfrissebbnek öt nap kellett az egymilliós nézettséghez.

Zene: Mórocz Tamás, Szabó Levente. Szöveg: Mórocz Tamás, Gödöllei Emánuel. ISWC kód: T-007.329.848-2

A latin zene a magyar popban, illetve a hazai YouTube-slágerekben régóta népszerű, de persze a latin pop nemzetközi robbanása azért persze érezteti a hatását. Ezt a több YouTube-sztárt is felvonultató dalt például többen Cardi B, Bad Bunny és J Balvin I Like It című slágeréhez hasonlították, hangsúlyozva, hogy nem a dallam, hanem csak a “recept” átvételéről van szó.

A dal regisztrációja folyamatban van.

A Pamkutya paródiáival rendszeres szereplője volt a YouTube-listáknak a Belehalok óta. Mint arról az őket bemutató Playlistben szó volt, régebben néhány olyan számot is készítettek, amelyek nem egy-egy konkrét dalt, inkább stílust (konkrétan a hiphop közhelyeit) parodizálnak. Hosszú idő után ősszel ismét írtak egy ilyet, ami az AutoTune-os rappereket vette célba. (A Deezeren nem található meg.)

Zene: Kovács Norbert. Szöveg: Osbáth Norbert, Osbáth Márk. ISWC kód: T-007.332.341-7

Mario 2016-ban szerepelt először a YouTube-toplistán latinos beütésű R&B-vel (akkor bemutattuk egy Playlistben), azóta pedig rendszeresen bekerült az élbolyba. Ezúttal Csík Lászlóval készített közös dalt, aki megfordult a Megasztárban is, és meglehetősen sokarcú előadó: népszerűek mulatós dalai, de szvinget vagy latinos funkyt is énekelt. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban van.

Opitz Barbi az X-Faktor megnyerése után rögtön a YouTube-sztárok közé katapultált, noha a rádiókban alig szerepel (egyedül vendégelőadóként jutott fel a Mahasz rádiós toplistájára: Kasza Tibi számában, ami nyáron a YouTube-on is jól szerepelt). Sikereinek többségét Burai Krisztiánnal készítette, bár nem ez az első olyan dal, aminek nem ő volt a szerzője és producere; viszont az első, ahol a zene társszerzője Opitz Barbi. A másik szerző és a szövegíró Patocska Olivér, a producerek: Barabás Dávid, Siklósi Bence. “A közeljövőben egy producer képzésen fogok részt venni, szeretnék megtanulni zenei alapokat készíteni. Az az álmom, hogy majd lesz egy saját kis stúdióm, ahol a szabadidőm nagy részét dalszerzéssel fogom tölteni” – nyilatkozta az énekesnő.

A dal regisztrációja folyamatban van.

Ha van borítékolható siker, akkor Majka és a szintén számos YouTube-slágert maga mögött tudó Essemm első közös dala az volt. A Hidegvérrel különlegessége a közös munka mellett a nagy költségvetésű látványos, akciófilmes klip, amit Majoros Péter vagyis maga Majka rendezett.

A dal regisztrációja folyamatban van.

DR BRS a múlt nagy slágereinek a mai sztárokkal közösen készített feldolgozásaival került korábban a YouTube-listák élbolyába. Ha a Hol van az a lányhoz hasonló mértékben nem is tarolt, de azért meglehetősen népszerű lett a Koccintós is, ami a korábbiakkal ellentétben egy új szerzemény. “Nagyon hiányzott egy igazi magyar bulibeindító. Ez mozgatott, amikor a zenét szereztem. Egy olyan számot akartam, ami a miénk, magyaros, egyszerű, könnyen megjegyezhető – és mindenki által szerethető” – nyilatkozta a zene szerzője, Heincz Gábor “Biga” (a szöveget ő és Béres Attila, vagyis DR BRS írta).

A dal regisztrációja folyamatban van.

Még egy új előadó is bekerült az őszi top 20 második felébe: a lányok csalfaságáról szóló, rapbetétekkel tarkított R&B-dal előadója a hattagú (Imir, Hibrid, Flex, Fiatal Veterán,Beat,Atis) Teswér. Mint ebből az interjúból kiderül, egy egyáltalán nem várt sikernek köszönhető a formáció elindulása, aminek a neve először csak egy közös dal címe volt, amit “február elsején ki is raktunk a csatornámra mindenféle elvárás nélkül, aztán ott találtuk magunkat a felkapottak közt középmezőnyben.” A “lendületből összerakott” következő dalban már “túl hosszúnak találtam kiírni címsorba mindenki nevét”, így lett a Teswér a zenekar neve – mondta Hibrid.

Zene: Kovács Zsolt, Kardos Norbert, Mucsi Lajos Zoltán, Fehér Tibor. Szöveg: Kovács Zsolt, Fehér Tibor, Hári Attila, Stumpf Richárd. ISWC kód: T-007.330.712-6

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d