Az Artisjus választ

Idén év végén az egyesület tagjai megválasztják az Artisjus legfőbb döntéshozóit a szerzőkből, jogutódokból és zeneműkiadókból álló teljes tagságból. A rendes Artisjus-választások történetében most először a teljes tagság elektronikusan, a Szerzői Információs Rendszerben is tud szavazni. Az online ügyintézéshez nem regisztrált szerzők a budapesti ügyfélszolgálaton adhatják le voksaikat.

Az újonnan megválasztott tisztségviselők 2023-ig töltenek majd be meghatározó szerepet az egyesület működésében. A lényegi döntéseket ugyanis az egyesületi tagok által választott szerzői testületeknek – tehát a most megválasztásra kerülő Küldöttgyűlésnek és Felügyelő Bizottságnak- kell meghozniuk. Ezek a szervek alkotják meg például a legfontosabb szabályzatokat, döntenek a költségvetés elfogadásáról, ellenőrzik a tagság részéről az egyesület működését. Munkájuk igen sokakat érint: több mint húszezren adtak megbízást az Artisjusnak arra, hogy beszedje jogdíjaikat és az elhangzási adatok alapos feldolgozása után ki is fizesse nekik. Ezt a feladatot nem maguk a szerzők, hanem a munkaszervezet látja el a szerzői testületek által kialakított szabályok mentén. A testületek tagjai nem havi fizetésért végzik munkájukat, hanem ülésenként költségtérítés jár nekik.

A döntéshozás menete

A döntéshozatal folyamatát a jogdíjak elosztásáról és kifizetéséről szóló Felosztási Szabályzat alakításán keresztül mutatjuk be:

 1. A Vezetőség megvizsgálja a felosztásra vonatkozó változtatási javaslatokat
 2. A munkaszervezet személyes adatoktól mentes modelleket készít annak szemléltetésére, hogy a tervezett változtatás milyen gyakorlati hatásokkal bírna
 3. A Vezetőség a Küldöttgyűlés elé terjeszti véglegesített javaslatát
 4. A Küldöttgyűlés tárgyal, majd dönt a javaslat elfogadásáról
 5. Az új / módosított felosztási szabályzatot a munkaszervezet lefordítja projektekre, új munkafolyamatokra.

Érdemes élni az online választás lehetőségével: saját SZIR-felületére belépve egyesületi tagjaink könnyen, kényelmesen tudnak jelölteket állítani, majd a végleges jelöltlista tagjaira szavazatot leadni. A jelölés nyilvános, azonban mind a papír alapú, mindaz elektronikus szavazás a jelöltekre titkos és anonim – sem az Artisjus munkaszervezete, sem más nem kap arról információt, hogy egy tag kire adta le voksát.

Az elektronikus választás menete

1. Regisztráció a Szerzői Információs Rendszerbe

Elektronikusan (online) értelemszerűen csak azok tudnak szavazni, akik a jelölési időszakig (november 25-ig) regisztráltak a rendszerbe. Ezt személyesen a fővárosi vagy vidéki irodánkban intézhetik el.

2. Jelölés a SZIR-ben

Saját tagsági osztályából bárkit jelölhet (beleértve saját magát) a Felügyelő Bizottságba és a Küldöttgyűlésbe is. A neveket a legördülő listából választhatja ki, és legfeljebb annyi személyt jelölhet, ahány főt az adott tagsági osztályból az adott testületbe választani kell.

 • Azok a jelöltek, akik a tagsági osztályuk legalább 15 százalékának támogatását elnyerik, felkerülnek a végleges jelöltlistára.
 • Az a jelölt kerül fel a végleges jelöltlistára, aki a jelölést elfogadja, azaz megválasztása esetén a tisztséget be is fogja tölteni.
 • A „Beküldés” gombbal leadta jelölését. Több jelölésre ezután már nincs lehetőség.

3. Szavazás a SZIR-ben

 • Saját online fiókjába belépve megtekintheti a végleges jelöltlistát.
 • A listából választható ki, hogy kire szeretne voksolni.
 • A leadott szavazat titkos és anonim.
 • Akkor érvényes a szavazat, ha pont ugyanannyi jelöltre ad le szavazatot, ahány főt az adott tagi osztályból választani kell.

Választási GYIK

Mi a Küldöttgyűlés? Az Artisjus legfőbb döntéshozó szerve.  Feladatai közé tartozik a jogdíjak felosztását és kifizetését szabályozó felosztási szabályzat, a szociális, kulturális és szakmai támogatásokról szóló támogatási politika elfogadása, módosítása, az üzleti terv és az éves számviteli beszámoló elfogadása, a Vezetőség megválasztása. 33 tagból áll = 12 komolyzeneszerző + 12 könnyűzenei szerző + 5 irodalmi szerző + 4 zeneműkiadó
Mi a Felügyelő Bizottság? Az Artisjus belső ellenőrző szerve. Feladata -többek között- megvizsgálni az üzleti tervet és az éves számviteli beszámolót, az Alapszabály és az egyesületi határozatok betartásának felügyelete. 6 tagból áll = 2 komolyzeneszerző + 2 könnyűzenei szerző + 1 irodalmi szerző + 1 zeneműkiadó
Meghatalmazással is adhatok le szavazatot vagy jelölést? Elektronikus szavazás esetén nem, személyes szavazás esetében igen.  Csak egyetlen másik Artisjus egyesületi tagnak adható megbízás, azonos tagi osztályból.
Kik közül lehet választani? Az Artisjus szakmai civil szervezetektől kapott ajánlások alapján állítja össze az előzetes jelöltek listáját és a jelölési időszakban bármely tag is javasolhat jelölteket. A jelöltek végleges listája 2019. december 7-től itt látható.
Ki választhat? Azok a szerzők, jogutódok, zeneműkiadók, akik egyesületi tagjai az Artisjusnak. Fontos, hogy az Artisjusnál regisztrált szerző nem válik automatikusan taggá is. A leendő tag felvételéről mindig a Vezetőség dönt, írásbeli tagfelvételi kérelem alapján. Tagjaink listái honlapunkon elérhetőek.
Elektronikusan ki jelölhet és szavazhat? Minden olyan egyesületi tag, aki regisztrált a SZIR-be.
Idén már csak online lehet szavazni? Nem. Jelölések és szavazatok is leadhatók az Artisjus budapesti irodaházában a jelölési és a választási időszak napjain, ügyfélfogadási időben.

A cikk eredetileg a Dal+Szerző magazin 2019/03. számában jelent meg.Categories: Artisjus

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d