Minden korábbinál nagyobb, titokzatos nyomfejtő kampány előzte meg az új Harry Styles-videót és lemezt

A “kincsvadászat”, a titokzatos nyomok elrejtése a neten és a valóságban mára a zenei marketing bevett részének számít, ami növeli a rajongók elkötelezettségét, jó esetben pedig vírusként terjed és felkelti a média érdeklődését – írja a Music Ally. Ugyanakkor az új Harry Styles-videót (és ezen keresztül a december 13-án megjelenő lemezt) felvezető kampány minden korábbinál nagyobb szabású volt: “nem láttunk még ehhez hasonlót egy világsztártól” – írja a lap, hozzátéve, hogy a kampány nemcsak ambícióját, de kreativitását tekintve is példa nélküli.

A kampányt a Billboardnak Manos Xanthogeorgis, a Columbia Records digitális marketingért felelős alelnöke mutatta be részletesen. Mint a cikkből kiderül, először a december 6-án bemutatott klip készült el, még augusztusban. Ezután jött a Columbia marketingcsapata, és órákon át tanulmányozták a videót, hogy mi mindent lehetne ebből egy titokzatos kampány “világépítésében” felhasználni.

A megoldás az Eroda (az Adore megfordítva) nem létező szigetét ajánlgató hivatalos turisztikai hivatal internetes jelenléte lett. Arra sokan rájöttek, hogy ez valamilyen kampány lesz, de hogy pontosan mit vezet fel, arra több megfejtés is keringett a neten: a Black Mirror sorozat új évadát, egy videojátékot, netán a Dungeons & Dragons szerepjáték új fantáziavilágát?

A kampány abban is különleges volt, hogy nem előre eltervezett módon adagolták a megfejtendő információkat, hanem folyamatosan figyelték, hogy mire találnak rá a rajongók, milyen elméleteket raknak össze a jelek alapján, és a “real-time marketing” jegyében ennek megfelelően terelgették őket – amikor éppen nem sehova nem vezető nyomokat helyeztek el a neten. Illetve nemcsak a neten, mert például New York-i könyvesboltokba eljutttatták a turisztikai hivatal prospektusait. Még arra is figyeltek, hogy ez a képzeletbeli hivatal hibákat is vétsen, például “véletlenül” hibás linkeket posztoltak, vagy úgy tettek, mintha lenne olyan munkatársuk, aki nem igazán ért a közösségi média nyelvén.

Manos Xanthogeorgis szerint a kampány sikerét az olyan online sikerek mellett, mint a Twitteren első helyre kerülő trending hashtag, mutatják az olyan nem tervezett reakciók, mint hogy például egyesek bootleg merch cuccokat, például Eroda szigetét reklámozó pólókat, bögréket árultak. Xanthogeorgist lenyűgözte a rajongók elkötelezettsége, ami különösen ahhoz képest nagy szó, hogy mennyi minden bombáz minket nap mint nap, harcolva a figyelmünkért.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: