A Billboard az albumlistába is beszámítja a videók nézettségét

A Billboard közismerten rendszeresen változtatja azt, hogy mit és hogyan, milyen súlyozással számít be a különféle listákon a helyezésekbe. A legutóbbi bejelentés vitathatóbbnak tűnik a korábbiaknál: 2020 januárjától a videónézettségek is beszámítanak az albumlista helyezéseibe – mind a nagy Billboard 200-as listába, mind a különböző műfajspecifikus listákba. Fontos megkötés, hogy csak a hivatalos klipek jönnek itt szóba, a rajongók által feltöltött videók (pl. egy-egy dalra épülő mémek) nem. A YouTube mellett a Vevo, az Apple, a Spotify és a Tidal katalógusában található videók is számítanak majd.

Az egyes dalok népszerűségét mutató Hot 100 és hasonló listák összeállításánál már 2013 óta figyelembe veszik a videónézettségeket, ám ugyanezt az albumok népszerűségét mutató mérőszámnak venni már jóval kétségesebb. A Complete Music Update egyenesen úgy fogalmaz, hogy “a videónézettségnek pontosan nulla köze van egy album népszerűségéhez”. A Billboard hivatalos közleménye szerint a zenefogyasztási szokások változását követik, és figyelembe veszik “mindazokat a módokat, ahogyan a fogyasztók az albumokhoz kapcsolódó tartalmakkal találkoznak”.

A cikk idézi a YouTube zenei vezetője, Lyor Cohen nyilatkozatát, aki nagyon fontos lépésnek nevezi a döntést, és külön kiemeli, hogy így végre “elismerik majd az olyan műfajok népszerűségét, mint a latin pop, a hiphop és az elektronikus zene, amelyek rendszeresen dominálnak a YouTube toplistákon”.

A Verge emlékeztet arra, hogy már 2017-ben is felmerült a Billboardnál, hogy a hivatalos videók beszámítsanak-e az albumlistába, de akkor ezt elvetették. Akkor vezették be azt, hogy az előfizetők általi lejátszások nagyobb súllyal esnek számításba, mint azok, amelyeknél a hallgató nem fizet a stream szolgáltatásért.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: