Állami segítséggel venné meg a kínai Tencent a Universal 20-30%-át

Frissített cikk! Még nyáron jelentették be, hogy a kínai Tencent – amely három stream szolgáltatót működtet az országban – 10%-os tulajdonrészt vásárolna a Universal Music Groupban. A tervezett tranzakció nemcsak azért lenne rendkívüli, mert a kínai tulajdonosok például a videojátékok világában már komoly politikai nyomást tudnak gyakorolni, hanem azért is, mert tech cég korábban még nem vásárolta be magát a zeneiparba.

A bejelentés utáni több hónapos csönd már gyanús lett az iparágban, és a Reuters most névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, nem alaptalanul: azok a magántőkealapok, amelyeket a tranzakció finanszírozására először megkerestek, novemberben felálltak a tárgyalóasztaltól. Ugyanakkor a Reuters úgy tudja, hogy állami befektetési alapok – például a szingapúri GIC – szállnának be az üzletbe, és a segítségükkel a Tencent akár a Universal Music Group 20-30%-os tulajdonrészét is megvásárolná. Még idén véglegesíthetik az ügylet részleteit, bár egy forrás szerint lehet, hogy az aláírás 2020 januárjára csúszik, mert az egyes kormányok jóváhagyását is meg kell szerezni.

Frissítés: december legvégén jelentették be, hogy a Tencent 3 milliárd euróért vásárolt 10%-os tulajdonrészt a UMG-ben, azzal az opcióval, hogy azonos áron 2021 januárjáig még 10%-ot vásárolhat.

A független kiadókat tömörítő Impala már a 10%-os felvásárlás hírére is bejelentette, hogy a piaci versenyre károsnak tartja az integrációt, még ilyen alacsony részesedésnél is, ezért feltehetően a 20-30%-os felvásárlást még inkább ellenezni fogják. Versenyjogi szempontból különösen aggályos, hogy a piaci koncentráció “vertikálisan” valósulna meg, vagyis a piac különböző szegmensei (katalógus, terjesztés) kerülnének egy kézbe.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: