Dal+Szerző Playlist #84: Induló előadók a Hangfoglaló Programban, 2019, 2. rész

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Folytatjuk a Hangfoglaló Porgram által támogatott induló előadók bemutatását, amit az előző Playlistben kezdtünk el. A támogatottak (25 zenekar, előadó és még 2 elektronikus zenei formáció) teljes listája itt olvasható.

The Sign

A miskolci zenekar 2012-ben alakult gyerekkori barátokból, tagjai még mindig nagyon fiatalok. A nagyközönség először A Dalban ismerhette meg a rockzene, az elektronika és a rádióbarát pop elemeit felhasználó zenéjüket. A Magneoton kiadó szerződtette őket, itt jelent meg idén debütáló nagylemezük, a Többet mond itt minden rólad.

Facebook

Ő

Ezzel a számmal szerepeltek A Dalban; érdekessége, hogy a hajlítgatós “ő-ő-ő” a hagyományos “ú-ú-ú” vokál szerepét tölti be, de egyben a dalszöveg érdemi része is.

Zene és szöveg: Czinke Máté Gábor. ISWC kód: T-007.275.690-1

Rabmadár

A zenekar rockos gyökereit eleveníti fel ez a klipes dal. “Green Day- és AC/DC-dalokon nőttem fel és tanultam meg gitározni” – mondta Czinke Máté frontember.

Zene és szöveg: Czinke Máté Gábor. ISWC kód: T-007.275.691-2

Biztosan kihajt

Igen érzelmes, egyenesen az élet értelmét fejtegető dal, ami bevallottan az “elhull a virág, eliramlik az élet” sort gondolja tovább. A klipjét – több másikhoz hasonlóan – Kollár Ábel, a zenekar dobosa rendezte. “Nagyon sokszor írtunk már dalt, és emlékszünk, milyen volt az első ötletektől eljutni addig, hogy a színpadon eljátsszuk a kész verziót. Ezt a folyamatot szeretnénk bemutatni a klippel, ahogy a jegyzetfüzetbe firkált sorokból összeáll a kész szám Máté fejében” – olvasható a sajtóanyagban.

Zene és szöveg: Czinke Máté Gábor. ISWC kód: T-007.321.342-9

Saya Noé

A fiatal énekesnő számos feldolgozást készített, amiket nemcsak YouTube-csatornáján, de az inkább a játékok streameléséről ismert Twitchen is lehet követni – más platformokon több kommentet is lehet találni, amelyek szerint ott találtak rá a zenéjére. Szerepelt továbbá a 2,2 millió követővel bíró youtuber, Marcus Veltri egy friss videójában, ami szintén hozott neki nézőket. A feldolgozások mellett downtempós-popos saját zenéjéből összeállított már egy EP-t, valamint több single-t is megjelentetett.

HonlapFacebook

Fly

Az első megjelent önálló Saya Noé-szám még a táncosabb vonalat képviselte.

Zene: Kőrös Mimi, Biksi Gábor. Szöveg: Kőrös Mimi. ISWC kód: T-007.286.872-4

Free

Az első EP, a Taboo kiemelt dala, amihez klip is készült; ez már a lassabb, melankolikusabb irányt mutatja.

Zene és szöveg: Kőrös Mimi, Biksi Gábor. ISWC kód: T-007.322.217-9

Chain Bridge Pop

“Lendületes, világot megváltó popzene a hétköznapi hősöknek” – szól a békéscsabai zenekar önmeghatározása. 2016-ban alakultak, több tehetségkutatón szerepeltek sikerrel, 2017-ben az X-Faktorban is jártak. Már sok fesztiválfellépésen vannak túl, turnéztak a Bagossy Brothers Company vendégeként. Első lemezük 2018-ban jelent meg Utazom címmel.

HonlapFacebook

Te meg én

Egyik első nagy sikerük, ami a Petőfi Rádió Saját zeném pályázatának nyerteseként került be az adó playlistjébe.

Zene és szöveg: Hajdu Erik. ISWC kód: T-007.291.531-1

Itt leszel

A legutóbbi Chain Bridge Pop-klip egyben a legnépszerűbb is. Romantikus témájával, rádióbarát – finoman rockos – hangzásával jól illik a mai slágerek közé.

Zene és szöveg: Hajdu Erik. ISWC kód: T-007.321.546-9

Polytrip

A 2017-ben alakult zenekar bevallottan a kilencvenes években népszerű stílusokat idéz meg: a grunge, a funk-rock, az MTV-n akkoriban futó alternatív rockzenék mellett akár a metal, akár a popzene irányába is elkalandoznak a számaik. A stílusváltásokkal kapcsolatos a jeligéjük: “Merj meglepődni!” Egyelőre egy EP és néhány single jelent meg tőlük.

Facebook

The Fly

Az első, háromszámos EP nyitószáma nagyon erősen a kilencvenes évek MTV-jét juttathatja az eszünkbe. Különlegessége a címadó legyet megidéző gitárszólam.

Zene és szöveg: Lugosi Dániel. ISWC kód: T-007.316.965-9

Dancing In The Sheets

A zenekar első klipje a bulizósabb oldalukat mutatja meg, könnyedebb, funkos hangzásvilággal.

Zene: Vincze Ákos, Székely Ádám, Lugosi Dániel. Szöveg: Lugosi Dániel. ISWC kód: T-007.329.881-3

Jesus Crysis

A Polytrip friss ünnepi dala, de már a cím alapján lehet sejteni, hogy nem lesz éppen egy hagyományos száncsengős szám…

Heedless Elegance

A budapesti zenekar napjaink egyik legnépszerűbb keményzenei stílusát, a metalcore-t játssza, de annak “old school” formájában, ahogyan az előző évtizedben berobbant a műfaj. “Tempós és dallamos, a tiszta éneket szinte teljesen mellőző energiabomba. Olyan szintű harmóniában vannak az elemek, hogy abba normális ember nem tud belekötni. Mind a gitárok hangzása, mind a dob dübörgése gyilkos, ezen felül a vokál is kellően agresszív és határozott” – mutatja be a hangzást a Metal.hu igen elismerő kritikája az első, Wanderer című nagylemezről, amit egy EP előzött meg. Az Élő-Zene tehetségkutató nyertesei.

Facebook

Alone

Az első EP 2018 elején jelent meg Into Nothing címmel, három száma közül az Alone kapott klipet.

Zene és szöveg: Forgó Zsolt, Konter Ede Sámuel. ISWC kód: T-007.277.181-3

There Is No If

Ez pedig a nagylemezen hallható, klipes dal.

Zene és szöveg: Forgó Zsolt, Konter Ede Sámuel. ISWC kód: T-007.305.959-2

Napfonat

A különleges énekegyüttes a capella vagy csak ütőhangszerekkel kísérve ad elő népdalokat vagy azokból kiindulva született saját, polifonikus szerzeményeket; a magyar mellett orosz, szlovák, lengyel, spanyol, cigány, indiai dallamokat használnak fel dalaikban. A tagok, vagyis Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi “külön-külön is izgalmas zenei világokat képviselnek, különféle stílusok, zenei (jazz, népzene, könnyűzene), és kulturális (Felvidék, Erdély, Oroszország) hátterükből fakadóan” – olvasható bemutatkozásukban. Jeligéjük: “Egység, kör, több szólam, ritmus, összhang, figyelem, mélység, lágy és sokszínű nőiesség…”

Facebook

Eszter dala

A Napfonat első hivatalos videója, a címbeli Eszter a zenekar tagja, Tóth Eszter, aki az alaptémát hozta. “Alapvetően nem populáris dalszerkezetekben gondolkodunk a dalainkban, így sokszor hagyjuk, hogy egy-egy téma szabadon hömpölyögjön, vagy épp folyjon át egy másik hangnembe szólisztikus részekkel tarkítva – ahogy történik ez az Eszter dalában is –, így úszunk át a dal második felében a „Szól a világ…” kezdetű széki népdalba” – mondták róla. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Pünkösdi rózsa

A SoundCam Studio videósorozatába készült felvételben az ismert népdal két és fél perc után egy ritmikus közös improvizációba megy át. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: