A Sony/ATV a legnagyobb zeneműkiadó, bevételt és katalógust tekintve

2018 novemberében a Sony Corp lezárta az EMI Music Publishing felvásárlását, nagyobb részben egy nemzetközi konzorciumtól, kisebb részen pedig Michael Jackson örököseitől. Ennek egyik következménye, hogy 2019 elejétől kezdve immár a Sony/ATV bevételei között számolják el az EMI zeneműkiadó bevételeit is, vagyis hosszú idő óta először lehetséges a nyilvánosságra hozott adatok alapján megállapítani, hogy melyik a legnagyobb zeneműkiadó – írja a Music Business Worldwide.

A zeneipari lap számításai szerint az egész évre várható bevétel alapján a sorrend a következő: Sony/ATV (1,4 milliárd dollár), Universal Music Publishing Group (1,15 milliárd dollár), Warner Chappell (650 millió dollár). Vagyis míg a Universal a legnagyobb lemezkiadó, addig a cégcsoporthoz tartozó zeneműkiadó csak a második a Sony/ATV-hez képest – amely egyébként a széles közvélemény számára valószínűleg ismertebb is, nem kis részben amiatt, hogy Michael Jackson 1985-ben megvásárolta a 250 Lennon-McCartney szerzemény jogait kezelő ATV-t.

A Music Business Worldwide közöl egy másik adatsort is, amely szerint a Universal zeneműkiadó katalógusában lévő szerzemények száma 2013 és 2019 között 1,93 millióról 2,08 millióra nőtt. A tárgyalt időszak elején a Sony/ATV még jóval elmaradt ebben a tekintetben a riválisa mögött, ám 2019-re megelőzte: ebben az időszakban 1,4 millióról 2,45 millióra növelte katalógusát, vagyis több mint egymillió dal jogait szerezte meg.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading