A Sony/ATV a legnagyobb zeneműkiadó, bevételt és katalógust tekintve

2018 novemberében a Sony Corp lezárta az EMI Music Publishing felvásárlását, nagyobb részben egy nemzetközi konzorciumtól, kisebb részen pedig Michael Jackson örököseitől. Ennek egyik következménye, hogy 2019 elejétől kezdve immár a Sony/ATV bevételei között számolják el az EMI zeneműkiadó bevételeit is, vagyis hosszú idő óta először lehetséges a nyilvánosságra hozott adatok alapján megállapítani, hogy melyik a legnagyobb zeneműkiadó – írja a Music Business Worldwide.

A zeneipari lap számításai szerint az egész évre várható bevétel alapján a sorrend a következő: Sony/ATV (1,4 milliárd dollár), Universal Music Publishing Group (1,15 milliárd dollár), Warner Chappell (650 millió dollár). Vagyis míg a Universal a legnagyobb lemezkiadó, addig a cégcsoporthoz tartozó zeneműkiadó csak a második a Sony/ATV-hez képest – amely egyébként a széles közvélemény számára valószínűleg ismertebb is, nem kis részben amiatt, hogy Michael Jackson 1985-ben megvásárolta a 250 Lennon-McCartney szerzemény jogait kezelő ATV-t.

A Music Business Worldwide közöl egy másik adatsort is, amely szerint a Universal zeneműkiadó katalógusában lévő szerzemények száma 2013 és 2019 között 1,93 millióról 2,08 millióra nőtt. A tárgyalt időszak elején a Sony/ATV még jóval elmaradt ebben a tekintetben a riválisa mögött, ám 2019-re megelőzte: ebben az időszakban 1,4 millióról 2,45 millióra növelte katalógusát, vagyis több mint egymillió dal jogait szerezte meg.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: