Szorongás, szerhasználat a hazai zenészeknél: a magyar átlagnál magasabb, a nyugati zenészeknél alacsonyabb

A zenészek és zeneipari dolgozók lelki egészségének problémája előtérbe került nemzetközi szinten (lásd a téma a BuSH-on járt, elismert kutatójával készült interjúnkat, illetve egyéb cikkeinket). Magyarországon nyár végén készült az első, ezzel a kérdéskörrel foglalkozó felmérést.

A WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft. által a Hangfoglaló Program megbízásából készült kutatás eredményei a Hangfoglaló honlapján olvashatók. 812-en töltötték ki az anonim online kérdőívet, ennek eredményeit szakértőkkel, vagyis addiktológussal, pszichológussal, dietetikussal, szociológussal és a hazai zeneipar kulcsfiguráival készült interjúkkal egészítették ki. A kérdőívet kitöltők 84%-a volt férfi, és mindössze 10%-uk él “kizárólag vagy majdnem teljesen” a zenélésből.

A lelki egészség szempontjából a legfontosabb eredmény az, hogy “amikor arra kérdezett rá a kérdőív a zenészeknél, hogy valaha megtapasztaltak-e bizonyos negatív érzelmi állapotokat, 19% mondta, hogy volt már pánikrohama, 30% volt depressziós, 46% szorongott és 56% átélt már negatív stresszt. Negatív lelkiállapotaik okaiként legtöbben a teljesítménykényszert, a pénzügyi gondokat és a családi-párkapcsolati problémákat jelölték be.” (Természetesen egy válaszadó több negatív érzelmi állapotot is bejelölhetett.)

Ezt a beszámoló “szomorú eredményként” értékeli, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ezek a számok alacsonyabbak azoknál, amelyeket nyugati zenészek által kitöltött kérdőívek mutattak. A Record Union által végzett, blogunkon részletesen itt ismertetett felmérésben a válaszolók jóval magasabb arányban írták azt, hogy voltak a zenéléssel összefüggő negatív érzéseik: pánikrohamról 33%, depresszióról 69%, szorongásról 73%, stresszről 66% számolt be. A kiváltó okok hasonlóak a magyar és a nemzetközi felmérés alapján: utóbbiban a kudarctól való félelem, anyagi bizonytalanság, a túl nagy nyomás és a magányosság voltak a legtöbbször megjelölt okok.

A beszámoló hozzáteszi a másik oldalt is: ” Bár a zenészek a megelőző négy hétben gyakran érezték magukat fáradtnak, stresszesnek és kialvatlannak, sokan arról is beszámoltak, hogy élettelik és boldogok voltak ebben az időszakban. Ezt a látszólagos ellentmondást talán az magyarázza, hogy a vizsgálat augusztusban, a fesztiválidőszakban készült, amikor a zenészek ugyan kimerültek, de a fellépések sikerélményt, pozitív érzéseket is hoznak magukkal” – írják.

Az anonim kérdőívben szóltak kérdések a legális és illegális szerhasználatról is. Összességében “a könnyűzenészek körében magasabb a dohányzók, alkoholt fogyasztók és kábítószert fogyasztók aránya, mint a magyar átlag, de az amerikai vagy brit zenészek körében végzett kutatásokkal összevetve a magyar zenészek szerfogyasztása nem mutat kiugró adatokat, mérsékeltnek mondható” – írja a beszámoló. A zenészek közül 53% mondta, hogy sosem dohányzik (a teljes lakosság 70%-ához képest), és 30%-uk minden nap rágyújt (a teljes lakosság 25%-ához képest). “A válaszadók 47%-a legalább hetente 2-3 alkalommal fogyasztott valamilyen alkoholos italt az elmúlt évben, míg ugyanez a magyar lakosságnak kevesebb, mint a negyedére igaz, és a zenészeknél csak 9% nem iszik egyáltalán alkoholt, míg a magyarok közel negyede absztinens. Marihuánát 23% szívott az előző év során, és ennek a tábornak a 30%-a legalább hetente szív. Kokainnal, amfetaminnal, ecstasyval vagy más hasonló szerrel önbevallás alapján 8% élt az elmúlt évben, designer drogokhoz 1,7% nyúlt” – foglalja össze az eredményeket a WINWINWIN, hozzátéve, hogy a valós számok valószínűleg magasabbak még akkor is, ha a kérdőív anonim volt.

Mindezeket az eredményeket összevetve azzal, hogy a válaszadók mindössze 10%-a él kizárólag vagy majdnem teljesen a zenélésből, az elemzés arra jut, hogy “valószínű, hogy a magyar könnyűzenészek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy igazán nonkonform, „rock and roll” életmódot folytassanak, hiszen többségük fő- vagy másodállás mellett zenél, és nem veszélyeztetheti megélhetési forrását túl nagy kicsapongásokkal. A könnyűzenei színtér kiemelten kompetitív terület, így a fellépések és nyilvános szereplések megvalósulását kevesen kockáztatják.”Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d