Dal+Szerző Playlist #86: A kritikusok kedvenc magyar lemezei 2019-ben

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Ismét összegyűjtöttük a kritikusok kedvenc magyar lemezeit, vagyis azokat az albumokat, amelyek a legtöbb év végi listán szerepelnek. Korábbi hasonló Playlistjeink itt találhatók meg: 2018-as lemezek, 2017-es lemezek, 2016-os lemezek.

A cikkhez tizenöt 2019-es listát néztünk át: A38-tól a Zeneakadémiáig, HVG, KULTer, Recorder, Stenk, We Love Budapest. Az Ígéretes Titánok lista helyett évösszefoglaló videót készített; a MusicPress a szerkesztő Déri Zsolté mellett szakmabeliek listáit is közölte, többet közülük megnevezték kedvenc magyar lemezeiket is. Szokás szerint rengeteg ország, köztük hazánk legjobb lemezeiről is készített listát a nemzetközi, angol nyelvű Beehype. Csak dalokról közölt toplistát a Phenom’enon (ezeket beszámítottuk a dalt tartalmazó lemez pontszámába, ha volt ilyen); csak az egész évtizedről szóló listát közölt a KERET blog (itt a 2019-es albumokat beszámítottuk). Egyes műfajokra koncentráltak a következő listák: rockra, metalra a Rozsdagyár és a Shock! magazin, alternatív zenére a M.A.Csek, a Lángoló Gitárok pedig világzenei albumok közül válogatott. (Egyébként a KERETé mellett több más, az egész évtizedet összegző lista is megjelent: az A38-tól a Zeneakadémiáig és KULTer. A Recorder listája november végén zárult le, utána jelent meg például az élbolyból a Ricsárdgír és a Qualitons albuma.)

Összesen harminc olyan album – kisebb részben EP – volt, ami legalább két év végi listán szerepeltek, közülük tizenhat legalább háromra felkerült.

Carson Coma: Corduroy Club

A rendkívül fiatal tagokból álló Carson Coma a hatvanas évek beatzenéje iránt rajong, de zenéjük több mint puszta retró. Humorral és kicsattanó energiával játsszák ellenállhatatlanul slágeres dalaikat, amikben még a nagyszülők válása is boldogság forrása. Mindezt nem hivalkodó, de a vizuális körítésre is nagy hangsúlyt fektető profizmussal teszik. Bár több lap már korábban is felfigyelt a kezdettől fogva sikeresen koncertező zenekarra, nem túlzás 2019 nagy felfedezettjeinek nevezni őket, hiszen összesen kilenc év végi listán szerepeltek: A38-tól a Zeneakadémiáig, HVG, Ígéretes Titánok, KERET, KULTer, Phenom’enon, Recorder, Stenk, We Love Budapest.

Song About My Grandma – Zene: Héra Barnabás, Gaál Péter, Bóna Zsombor Gyula, Jónás Attila, Szauer Dániel Mihály, Fekete Giorgio András. Szöveg: Fekete Giorgio András, Héra Barnabás. ISWC kód: T-007.319.431-6

Ricsárdgír: The Rise of Koala

A magát az artfartpop stílushoz soroló Ricsárdgír a kritikusok régi kedvence, és “bulilemeznek” szánt új albumukat is sokan szerették. A sokféle stílusból merítő dalok tényleg táncosak, bár mint megjegyzik, “majdnem mindegyikben szerepel a halál, a bűn meg a pokol.” A SzintisLaci a Budapest TV-ben felvett klipje ráadásul valószerűtlen sláger lett. Az album hat listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, Beehype, HVG, Phenom’enon, Stenk, We Love Budapest.

SzintisLaci – Zene: Paál László György. Szöveg: Márton Dániel. ISWC kód: T-007.336.433-6

Elefánt: EL

Szintén régi kritikuskedvenc az Elefánt, amit ugyan az alternatív zenéhez szokás sorolni, de ezen belül változatosan hangszerelt, nem egyszer poposan dallamos számokkal van tele az EL című lemez is. Valamint persze ki kell emelni a nemzedéke legjobb szerzői között számon tartott, Artisjus Junior-díjas Szendrői Csaba szövegeit is. Az album hat listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, HVG, KERET, KULTer, Stenk, We Love Budapest.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Mayberian Sanskülötts: Neverending Sorry

A magyar popzenében viszonylag ritkaságnak számít a Mayberian Sanskülötts stílusa, hiszen a dream pophoz szokás sorolni őket. Míg korábbi számaik jellemzően a szerelmi csalódásokat dolgoztak fel fülbemászó módon, 2019-es albumukon már a “megreccsent dolgozó felnőttek” problémái jelennek meg, de mint önironikusan mondták: “szerencsére mindig minden szar, úgyhogy mindig van miről írni”. Az album öt listán szerepelt: KULTer, Phenom’enon, Recorder, Stenk, We Love Budapest.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

The Qualitons: Kexek

A Qualitons a magyar zene egyik első számú exportcikke lett, például nagy sikerrel, első magyarként felléptek a kultikus seatlle-i KEXP rádió stúdiójában, és ennek Magyarországon is komoly visszhangja lett. Idei albumuk rendhagyó, hiszen a rövid életű és fennállása alatt egyetlen kislemezt megjelentetni tudó Kex számaiból készítettek feldolgozásokat, alaposan újragondolva, saját képükre formálva a Baksa-Soós János nevével fémjelzett zenekar dalait. Ráadásul a Zöld sárgával, tehát magyarul, egy Kex-számmal nyitották a KEXP-fellépést is. Az album négy listán szerepelt: HVG, KULTer, Musicpress, Phenom’enon.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Erik Sumo: Mount Fuji

A sokféle zenekarban, projektben aktív Tövisházi Ambrus hosszú idő után élesztette fel szólóprojektjét, egy – saját jellemzése szerint – “hipnotikus nagyonlassú world diszkó” lemezhez, amiben ezen túl még más műfaji hatások is felfedezhetők a jamaicai dubtól a távol-keleti popig, mégis nagyon tövisházis. Az album négy listán szerepelt: Beehype, KULTer, Recorder, We Love Budapest.

Secret – Zene: Kiss Erzsébet, Tövisházi Ambrus. Szöveg: Tövisházi Ambrus. ISWC kód: T-007.329.573-4

MMAMT: Mindenkinek megvan a maga története

Egyedi Péter jó ideje leginkább az Óriás frontembereként ismert (Minden villany ég című albumuk 2017-es kritikuskedvenc-listánkon szerepelt), és míg az szünetel, kiadta első szólóalbumát, amin az énekes-dalszerző hagyományból és a rockból is merít, olykor pedig a dalforma határait feszegeti. Az album négy listán szerepelt: M.A.Csek, Musicpress, Recorder, Stenk.

Meztelen – Zene És Szöveg: Egyedi Péter. ISWC kód: T-007.313.096-7

30Y: ki az akit még megölelnél

Egy ideig úgy volt, hogy az immár a magyar alternatív rock nagy öregjei közé számító zenekar maga mögött hagyta a nagylemez formátumot, ám aztán Beck Zoltán, mint mondta, “véletlenül mégis megírt egy lemezt”, amit “koncertszerű metódussal” rögzítettek, új hangot hozva a zenekar történetébe. Az album négy listán szerepelt: KULTer, M.A.Csek, Recorder, Stenk.

Szeretni akart – Zene: Beck László, Varga Ádám, Sárközy Zoltán, Beck Zoltán. Szöveg: Beck Zoltán. ISWC kód: T-007.305.031-3

Zagar: Woods, Spirits & Sorcery

A Zagar minden korábbinál távolabb került a dalformától: az elektronika folyamatzenés irányába mozdultak el, és beemeltek új hatásokat is (pl. közel-keleti folk, goa) egyszerre futurisztikus és természetközeli lemezükre. Az album három listán szerepelt: Recorder, Stenk, We Love Budapest.

Lost Tribes – Zene: Zságer Balázs. Szöveg: Hutvágner Zsófia. ISWC kód: T-007.335.318-0

Németh Róbert: A kibaszott végtelen űr

Az egykor a Heaven Street Sevenben, majd a Pegazusok Nem Léteznekben játszó – valamint újságíróként is ismert – Németh Róbert második szólólemeze személyes és globális válságokról szól, azonban fülbemászó, sokszor kifejezetten sodró gitárzenével. Az album három listán szerepelt: Beehype, Recorder, We Love Budapest.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Meteo: Hayline

A magyar pszichedelikus rock hullámának egy különleges darabja ez a nem éppen szerencsés körülmények között született lemez: a zenekar frontemberének, Rözge Maximnak hosszabb ideig nem volt hol laknia, és számítógépen rakta össze a zenéket “buszon utazva, kocsmákban, könyvtárba beülve”. Az album három listán szerepelt: KULTer, Phenom’enon, Stenk.

Dream Of Love – Zene: Háló Gergő, Nové Soma Ármin, Zékány Levente, Csordás Zita, Rözge Maxim Sámuel. Szöveg: Rözge Maxim Sámuel. ISWC kód: T-007.329.339-6

Törzs: Tükör

A Törzs posztrockot játszik, vagyis instrumentális, hosszú szerzeményekben jut el a lebegő szépségektől a súlyosabb zenei csúcspontokig. 2019-es lemezük különlegessége, hogy az Aggteleki-cseppkőbarlangban rögzítették; az eredményre a posztrock műfajban nemzetközileg is felfigyeltek. Az album három listán szerepelt: KERET, KULTer, Recorder.

Negyedik – Zene: Lehoczky Zsombor, Balázs Soma Márton, Nyitray Dániel. ISWC kód: T-007.324.901-0

Meszecsinka: Állj bele a mélybe

A magyar világzenei színtér egyik különleges színfoltja a világ különféle hagyományos zenéiből merítő, rockos eszközöket is használó Meszecsinka, amely zenéjével sikeresen viszi a hallgatót egy másik világba. Az album három listán szerepelt: Lángoló Gitárok, MusicPress, Recorder.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Dé:Nash: Tarsolylemez

Sokan a 2018-ban kritikuskedvenccé lett Krúbi mellett figyeltek fel először Dé:Nash-re, aki a szélsőjobboldali összeesküvéselméletek és propaganda kifigurázásával önálló előadóként is sikeres lett. Az EP három listán szerepelt: KULTer , Recorder, We Love Budapest.

Turul – Zene: Tenk Lőrinc. Szöveg: Sallai Dénes Bálint. ISWC kód: T-007.325.533-0

Ivan & The Parazol: Exotic Post Traumatic

A rockzene retróhullámának vezető zenekara a negyedik lemezét a legendás Los Angeles-i EastWest stúdióban vette fel, bár alapító basszusgitárosukat, Tarnai Jánost egy komoly betegség miatt nélkülözniük kellett. Az album három listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, KERET, MusicPress.

NR1003 – Zene: Beke István, Balla Máté, Tarnai János, Deli Soma, Simon Bálint, Vitáris Iván. Szöveg: Vitáris Iván. ISWC kód: T-007.295.558-8

Ethnofil: Azimut

Az Ethnofil ugyan a népzenei gyökerektől indul, de a hallgató soha nem tudhatja előre, hova sodorja őt majd egy-egy daluk. 2019-es lemezükön a pszichedelikus és elektronikus zenei hatások erősödtek meg. Az album három listán szerepelt: Ígéretes Titánok, MusicPress, Recorder.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Dorota: Solar The Monk

A punk nyers erejét és a “csordavokálokat”, a keleti transzzenéket és az improvizációt nagy invencióval és szabadsággal összehozó album két listán szerepelt: Stenk, Recorder (itt nem a külön magyar listán, hanem az átfogó éves lista első helyén).

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Kapitány Máté: JEEP:A

Kapitány Máté a hiphop új generációjának egyik legtehetségesebb, mind az alapokat, mind a szövegeket tekintve egyedi hangú producere-rappere. Az EP két listán szerepelt: Recorder, Stenk.

Pénzösszeg – Zene És Szöveg: Kapitány Máté István. ISWC kód: T-007.313.180-2

Abase: Invocation

A magyar jazz-soul-hiphop színtér egyik fontos alakja Bognár Szabolcs, aki berlini kiadónál, nemzetközi vendégekkel készítette el új formációjának bemutatkozó lemezét. Az album két listán szerepelt: Phenom’enon, Recorder.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Blahalouisiana: Minden rendben

Eddigi legérettebb albumán a Blahalouisiana pont nem arról énekel, hogy minden rendben, ugyanakkor a nyolcvanas évek hatását is mutató lemez nem is fullad kilátástalanságba. Az album két listán szerepelt: KULTer, Phenom’enon.

Testemnek, ha engedem – Zene: Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté, Juhász Ádám. Szöveg: Mózner László, Szajkó András. ISWC kód: T-007.333.317-1

Skeemers: Can’t Do No Good

“Beach pop Budapestről, ahol nincsen tengerpart” – szól a garázspunkos, fülbemászó dalokat író zenekar önmeghatározása. Az album két listán szerepelt: KULTer, Phenom’enon.

Daddy – Zene: Szabó Gergely, Teknyős Krisztián, Juhász András, Fekete Norbert. Szöveg: Ferenczi Szonja. ISWC kód: T-007.320.453-1

Lil Frakk & D. Koms: Brokaz

Új hang a trapben: egy gyakran vicces, néha a szót (fél)komolyra fordító rapper és egy egyéni hangú producer közös munkája. Az album két listán szerepelt: Recorder, Stenk.

Algoflex – Zene: Szeverényi Dávid. Szöveg: Babaitisz Jorgosz Andreasz. ISWC kód: T-007.320.782-5

Pál Utcai Fiúk: Igazán ez minden

A magyar alternatív rock egyik alapzenekara 1983-ban alakult, és 11 év kihagyás után jelentette meg új lemezét. Az album két listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, Stenk.

Kérnéd – Zene: Leskovics Gábor. Szöveg: Leskovics Gábor, Molnár Balázs. ISWC kód: T-007.329.685-1

Lajkó Félix & VOŁOSI: Lajkó Félix & VOŁOSI

Lajkó Félix a hasonlóan besorolhatatlan, népzenét, klasszikus zenét és improvizációt vegyítő lengyel vonóskvintettel már többször koncertezett, az együttműködésből tavaly lett lemez. Az album két listán szerepelt: Lángoló Gitárok, Recorder.

From The Ditch – Zene: Lajkó Félix. ISWC kód: T-007.062.240-0

Nunki Bay Starship: Sigma Sagittarii

“Multidimensional brain-pop” – ez a Nunki Bay Starship önjellemzése, vagyis a soul, a jazz, a funk és a hiphop keresztezése az, amit játszanak. Az album két listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, Ígéretes Titánok.

Wounded Animal – Zene: Pesti Mátyás, Várnai Szilvia, Huszár Ákos. Szöveg: Tóth Dóra Lilla. ISWC kód: T-007.330.032-9

Bozo: Bozo

Ugyan az indie rock zenekar bevallása szerint “a generációnkra talán nagyon is jellemző céltalanság, kiéltség, az elengedésre képtelenség témáiról” énekel, sok daluk nagyon is fülbemászó. Az album két listán szerepelt: KERET, Phenom’enon.

Sono Matto – Zene: Szabó Gergely, Teknyős Krisztián, Pellecchia Vincenzo, Szabó Gyula László. Szöveg: Pellecchia Vincenzo. ISWC kód: T-007.317.676-7

Maiwa: Goldfishing

Az énekhangját sajátos módon használó, azt kísérleti elektronikával aláfestő MA’AM és a kísérletezés és a hagyományosabb elektronikus műfajok között mozgó AIWA duója. Az album két listán szerepelt: Beehype, Recorder. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Digi Coxman – Zene: Makay Anna, Nádházi Lajos Ágoston. Szöveg: Makay Anna. ISWC kód: T-007.333.444-7

Lemurian Folk Songs: Ima

A pszichedelikus rock jammelős, hosszan kibomló számokkal dolgozó fajtáját játssza a zenekar, megidézve a bluestól a folkon át a stonerig több műfajt is. Az album két listán szerepelt: Musicpress, Stenk.

Pillanat – Zene És Szöveg: Ambrus Bence. ISWC kód: T-007.329.127-6

Salvus: Irtás

A zenekar a progresszív és a keményebb metal műfajokat fülbemászó, olykor kifejezetten rádióbarát refrénekkel ötvözi. Az album két listán szerepelt: Rozsdagyár, Shock! magazin.

Barát – Zene: Kiss Gergely, Erdélyi Péter, Pötörke Zoltán, Szabó Dániel. Szöveg: Pötörke Zoltán. ISWC kód: T-007.312.190-0

At Night I Fly: Mirror Maze

A progresszív metal hagyományát viszi tovább a zenekar, a kritikusok szerint nemzetközi színvonalon. Az album két listán szerepelt: Rozsdagyár, Shock! magazin.

Gethsemane – Zene: Horváth András Ádám, Bátky Zoltán. Szöveg: Bátky Zoltán. ISWC kód: T-007.300.907-0

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Ne haragudjatok de a Blahalouisiana olyan szintű flash-t okozott hogy nem hiszem, hogy ma ezt Magyarországon bárki túl tudja szárnyalni! Ígérem Ricsárdgír Szintis srácát meghallgatom , mert pont ma ajánlotta valaki..

Trackbacks

  1. KERET / Így lesz a post-rockból lüktető techno a TÖRZS új remixlemezén

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: