Már a kifizetés előtt ellenőrizhetők a rádiós és televíziós játszási adatok a SZIR-ben

Jó hír a szerzőknek: már a tavaszi jogdíjkifizetések (irodalmi és “nagyfelosztás”) előtt közzétesszük, hogy milyen belföldi rádiós és televíziós játszások után számíthatnak jogdíjra.  2021-től már nem csak a zenei, hanem az irodalmi művek szerzői is megtalálják saját adataikat az áprilisi kifizetéshez kapcsolódóan. A játszási adatok előzetes publikálásával az a célunk, hogy a szerzők segítségével még időben észleljük a hiányosságokat, és még a jogdíjkifizetés előtt az adatok pótlását kérhessük az előző évben jogosított rádióktól és televízióktól. Ha már regisztrált a SZIR-be, Önnek most lehetősége van arra, hogy – 2023-ban legkésőbb február 2-ig (!) – ellenőrizze, minden elhangzási adata rendben van-e.

Pontosan milyen adatokat teszünk most közé?

Időszak: a 2022. január 1. és szeptember 30. közötti elhangzásokat, tehát az első három negyedév játszási adatait. Ha volt korábbi felosztásból kimaradt elhangzása, amit TV/rádió pótolt, azt is megtalálja itt. A 2022. október 1. és december 31. közötti adatok még feldolgozás alatt vannak, ezért azokat már csak a kifizetés napján fogjuk betölteni a Szerzői Információs Rendszerbe (SZIR).                 

Hol érhetők el a játszási adatok?

A Szerzői Információs Rendszerben (SZIR), az Elhangzások menüpontban. 

Az “Elhangzások” oldalon a “Jogdíjfelosztásra vár” gombra kell kattintani, majd a kereső mezők segítségével kiválasztani a felhasználás típusát (rádió vagy televízió), a csatornát és a negyedévet. A részletes keresés segítségével még tovább szűrhető az eredménylista műkód, műcím vagy a műsor címe alapján. 

Miután megnyomtuk a keresés gombot, a táblázatba betöltődnek az adatok. Ha a mű címe és a felhasználás típusa (RÁDIÓ, TELEVÍZIÓ) előtt látható kis nyilakra kattintunk, megjelennek a mű részletes elhangzási adatai. Nagyon fontos, hogy minden szerző csak a saját, Artisjushoz regisztrált (műbejelentés) műveinek adatait éri el a rendszerben.

Hogyan lehet jelezni a hiányosságokat?

Kizárólag az online rendszeren belül. Mielőtt bármilyen hiányosságot jelez felénk, kérjük, hogy lépjen át a Művek oldalra, és ellenőrizze a műlistájában, hogy az adott zeneművet korábban már megfelelően regisztrálta-e az Artisjushoz. 

A rádiós és televíziós adatok részletezése alatt található egy “ADATHIÁNY BEJELENTÉS” feliratú gomb. Erre a gombra kattintva megjelenik egy online kitöltő felület, amin a hiányzó elhangzások adatait tudja jelezni felénk.  

Meddig lesznek elérhetők az adatok?

2023. február 2-ig. Ezután lezárjuk a rádiós és televíziós adatszolgáltatások feldolgozását, és megkezdjük a jogdíjfelosztás előkészítését, ezért a határidő után a hiányosságok bejelentésére már nem tudunk lehetőséget biztosítani. A 2023-as játszási adatokat 2024 januárjában fogjuk közzétenni, szintén az online rendszerünkben. 


Videón is megmutatjuk az online felület használatát:

A cikk utoljára 2023.01.20-án frissült.Categories: Artisjus

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: