Terjeszkednek a zeneműkiadók: tíz kiadót indít a Schubert Music

A több európai városban – többek között Budapesten is – irodát fenntartó Schubert Music Publishing bejelentette, hogy a rögzített zene területén fog terjeszkedni. A független terjesztő The Orcharddal együttműködésben egy tíz kiadóból álló, nemzetközi hálózatot alakítanak ki, részben újonnan alapított kiadókkal, részben korábban működő cégek bevonásával. A közleményből úgy tűnik, hogy a kiadók elsősorban egy-egy műfajra koncentrálnak: alternatív, pop, dance, posztpunk, latin, pszichedelikus és garázsrock stb.

A zeneműkiadó névadó vezetője, Andreas Schubert azt nyilatkozta a Music Ally-nek, hogy “a művészeinknek mindig is a lehető legszélesebb szolgáltatásokat akartuk nyújtani, aminek olykor az is része volt, hogy segítettünk a szerzői kiadású lemezek megjelentetésében. Most úgy döntöttük, hogy a lemezkiadó részlegünket újraszervezzük.”

A hír önmagában is érdekes – például mert a Schubert Music hazánkban is jelen van, a magyar iroda honlapja itt található -, valamint egy fontos zeneipari trendbe illeszkedik. Mint arról Mark Mulligan tavaly részletesen írt, a stream felértékelte a múltbeli nagy slágereket tartalmazó katalógusokat, így egyre több tőke áramlik a szektorba. 2010 óta csak azoknak a katalógus-felvásárlásoknak az összege, amelyek értéke nyilvánosságra került, elérte a 6,5 milliárd dollárt. Ugyanakkor a legdinamikusabban növekedő stream területén a szerzői jogdíjak messze elmaradnak a hangfelvételek utáni bevételektől, és ugyan remélhető változás ezen a területen, ez az aránytalanság sokáig fenn fog maradni. Így logikus, hogy a beáramló tőkét a zeneműkiadók arra használják, hogy különféle területeken terjeszkednek: production music cégeket, lemezkiadókat, terjesztőket vásárolnak fel. Így az értéklánc több területén is jelenlévő, tisztán zeneműkiadónak már nem nevezhető cégek jönnek létre.

Mark Mulligan a Schubert Music lépését kommentálva azt írja, hogy egyre több ilyen hírre számíthatunk, és idővel a lemezkiadó és a zeneműkiadó közötti megkülönböztetés is elveszíti majd az értelmét. Ennek a szétválásnak ugyan megvoltak a jó okai, de ezek a mai zenei piacon egyre kevésbé relevánsak.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading