Mutasd meg a zenédet a friss Grammy-díjas Steve Dubnak a DEX-en!

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expón, hogy listening session keretében segítse a dalszerzőket szakmai iránymutatással. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz – hamarosan indul a DEX!

Az Artisjus harmadik alkalommal rendezi meg a Dalszerző Expót. Az Európában egyedülálló rendezvény a kezdő és a tapasztalt szerzők számára is kínál gyakorlati tudást, tanácsokat és karrierépítési lehetőségeket. A szerzői pálya kreatív és üzleti oldalát egyaránt érintik az előadások, mesterkurzusok; idén külön program járja körül a zene és a film sokrétű kapcsolatát.

Óriási hír, hogy a DEX vendége lesz Steve Dub, az a többszörös Grammy-díjas producer, dalszerző, aki hangmérnökként vagy (társ)producerként, társszerzőként olyanokkal dolgozott együtt, mint a Prodigy, Moby, az Underworld, az Orbital, a Depeche Mode, a New Order, a Stone Roses vagy a Klaxons, ráadásul tavaly producerként közreműködött a The Chemical Brothers legújabb lemezén, amellyel januárban elnyerték a legjobb dance/elektronikus zenei album kategóriának járó Grammy-díjat.

A szlovák énekes/színész Celeste Buckingham és a finn énekes/dalszerző, Eva Louhivuori kerekasztal beszélgetésén kiderül, milyen szerepe van a helyi kultúrának, hangoknak egy sláger megszületésében. Itt lesz a közel 350 ezer feliratkozóval bíró YouTube csatorna, a “Holistic Songwriting” megalapítója, a német Friedemann Findeisen is, akinek Ed Sheeran slágereit fejtegető videóját például már több mint egymillióan látták. Findeisen ezúttal arról mesél majd, hogyan kell lépésről lépésre megírni egy slágert, illetve segít a hatékonyságnövelésben is.

Idén először fókusztémája is lesz a DEX-nek: a BLEND program körüljárja a film és a zene sokrétű kapcsolatát. Szó lesz az iparágak közti kommunikációról, a filmipar igényeiről, a zenei supervisorok szerepéről és a filmzeneszerzés fogásairól. A két iparág képviselőinek – szerzőknek, zenészeknek, menedzsereknek és producereknek – megismerkedését “speed meetingek” segítik. A program egyik vendége Jozef van Wissem lesz, aki több albumot kiadott Jim Jarmusch rendezővel, Halhatatlan szeretők című filmjéhez írt zenéjével Cannes-ban nyert díjat.  A BLEND az Artisjus, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Hangfoglaló Program együttműködésében valósul meg március 2-án.

A nemzetközi előadók mellett a hazai zenei élet legjobbjaitól is tanulhatunk a DEX-en. A techno szerelmesei már biztosan jól ismerik Tóth Lau-t, aki ezúttal workshop keretében mutatja be, hogy kezdőként hogyan fogjunk bele a producerkedésbe. Vozár Péter, zeneszerző, producer és sound designer a trailer zeneszerzés rejtelmeibe avat be. Idén újra itt lesz Johnny K. Palmer is, aki az angol nyelvű dalszöveg írással kapcsolatban látja el hasznos tanácsokkal és trükkökkel a résztvevőket. A YouTube for Artist! című workshop keretében Bodrogi András, minősített YouTube szakértő segít megérteni az online videómegosztó platformban rejlő lehetőségeket. Tátrai Tibor kimagasló munkásságát, zeneszerzői és zenészi karrierjét talán senkinek sem kell bemutatni. A DEX-en mesél a színpadon töltött több mint 50 évéről, a több mint 50 nagylemezéről és elképesztően kalandos életútjáról, mely sosem tért le a zenei pályáról. A beszélgetésen Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol énekese is részt vesz, akitől megtudhatjuk, hogy mindez manapság milyen tanulságokkal szolgál egy fiatal, aktív zenekarnak.

A rendezvény mindkét napján a dalszerzők zeneipari támogatása is hangsúlyos része a programnak: előadások és egyéni tanácsadások segítenek eligazodni a szerzői jogok, a zeneműkiadás, a sync-licensing és a zenei menedzsment témáiban, valamint nemzetközi sikereket elért hazai dalszerzők mesélnek  személyes tapasztalatok alapján a nemzetközi karrierépítés és érvényesülés különböző lehetőségeiről.

Az első nap az Artisjus-díjak ünnepélyes átadásával zárul, ahol kiderül, hogy kiket szavazott meg a szakma a könnyűzene, a komolyzene és az irodalom legjobb szerzőinek 2019-ben.

A DEX Songwriting Expo nagyteremes előadásait szinkrontolmács fordítja angolról magyarra, magyarról angolra, így lehetőség adódik külföldi alkotókkal, producerekkel, előadókkal is megismerkedni.

További infókért és a legfrissebb hírekért kövesd a DEX-et Facebookon, Youtubeon, Instagramon vagy látogass el az esemény honlapjára! Jegyek még korlátozott számban kaphatók.Categories: Dalszerző Expo

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: