Tőzsdére megy a Warner, több milliárd dollárt kereshet a tulajdonos

Az év legnagyobb zeneipari hírének nevezte a Music Business Worldwide azt, hogy a Warner Music Group bejelentette: tőzsdére kíván lépni. A Music Week szerint a hír meglepetésként érte az iparágat. Egyelőre egyetlen részletet sem hoztak nyilvánosságra, sem azt, hogy mikorra tervezik a tőzsdére lépést, sem azt, hogy a cég mekkora részét kívánják értékesíteni.

Abban minden elemző egyetért, hogy az igen kedvező iparági környezetet kívánja kihasználni a harmadik legnagyobb major tulajdonosa. Az ukrán származású, brit-amerikai állampolgár (2017-ben jótékonysági tevékenységéért lovaggá ütött) Len Blavatnik Access Industries nevű cége 2011-ben vásárolta meg a WMG-t 3,3 milliárd dollárért. Most ennél jóval többet ér a cég, amely a legutóbbi nyilvánosságra hozott adat szerint 2019 utolsó negyedévében rekordprofitot könyvelhetett el: 1,26 milliárd dollár árbevétele, 122 millió dollár nettó jövedelme volt. A BBC azt írja, hogy a Warner értékét 6 milliárd dollárra becslik, ami tehát majdnem duplája a 2011-es 3,3 milliárdnak; más lapokban hasonló becslést nem találtunk.

A lemezkiadók értékének növekedését jól mutatja az az adat, hogy a legnagyobb major Universal Music Group 10%-os tulajdonrészéért a kínai Tencent 3,3 milliárd dollárt fizetett, a cég egésze eszerint 33 milliárd. A Variety felidézi, hogy a Goldman Sachs már 2017-ben 23,5 milliárd dollárra értékelte a UMG-t, ami nagyjából háromszorosa volt a 2013-as becslésnek, vagyis mondhatjuk azt, hogy a kiadók értéke kilőtt a stream által elhozott új fellendülés következtében.

A Warner Music Group művészei között olyan világsztárok vannak, mint Ed Sheeran, Cardi B, Bruno Mars és Katy Perry; a cég tulajdonában van a harmadik legnagyobb zeneműkiadó, a Warner Chappell is. A WMG 2004-ig a Time Warner részeként működött, ekkor vásárolta ki pénzügyi partnerei segítségével az akkori vezetője, Edgar Bronfman Jr., és 2005-ben vitték tőzsdére, ahol a 2011-es felvásárlásig keresekedtek az kiadó részvényeivel.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d