Így kerestek a magyar dalszerzők 2019-ben: minden eddiginél több jutott a hazai szerzőknek a rekordösszegű jogdíjból

Az Artisjus 9,3 milliárd forint jogdíjat osztott fel 2019-ben, amiből minden korábbinál nagyobb arányban részesültek a hazai szerzők: közel 5 milliárd forint jutott nekik. Így egyre többen vannak, akik már komoly összeget keresnek dalszerzői tevékenységükkel.

A kifizetett jogdíjak alakulása

Az Artisjus 2019-ben összesen 9,3 milliárd forint jogdíjat osztott fel a szerzőknek és jogutódoknak. Ez az összeg az előző évinél 8,1%-kal magasabb, ami ismét komoly növekedés a 2018-as 13,2%-os emelkedés után.

A magyar dalszerzők jóval több jogdíjat kaptak

Az Artisjus nemcsak a magyar, hanem a külföldi szerzőjű művek lejátszásait is számon tartja, kifizetéseit intézi. A magyar és a külföldi szerzőknek jutó jogdíjak megoszlása évek óta az 50-50% körül mozgott, 2019-ben viszont komolyabb elmozdulás történt: a teljes összeg 53,6%-át kapták a hazai szerzők, 46,4%-át külföldiek. A magyar szerzőknek kifizetett közel 5 milliárd forint 17%-kal több, mint amit 2018-ban kaptak a hazai jogosultak (4,27 milliárd forint). Másképpen nézve: a magyar jogosultaknak kifizetett jogdíj 16%-kal több volt, mint amit más országok szerzői kaptak.

Mind a teljes jogdíjösszeg emelkedése, mind a magyar szerzők nagyobb arányú részesedése részben az Artisjus és a TV2 Csoport közötti megállapodásnak köszönhető – a televíziós jogdíjakból jellemzően magasabb arányban részesülnek a hazai zeneszerzők.

A magasabb összegből kicsivel több magyar szerző részesült, mint az előző évben: 13 819-en kaptak jogdíjat (2018-ban ez 13 580 volt). A jogdíjak megoszlása viszont jelentősen átalakult a jogdíjpiramis tetején. Havi bruttó egymillió forintnál több jogdíjat 47, fél és egymillió forint közötti havi összeget 89 szerző kapott – 2018-ban 40-en voltak a legjobban kereső kategóriában, és 50-en eggyel alatta. A többi jövedelmi kategóriában nem történt ilyen drasztikus változás, de mindez azt eredményezte, hogy 2019-ben 1326-ra nőtt azoknak a szerzőknek a száma, akik havonta legalább 50 ezer forint jogdíjat kaptak – ez 4,5%-kal magasabb a 2018-as 1268-nál.

Új szerzők, új művek: az élen a pop és a rock, visszaesett a klasszikus és instrumentális zene

2019-ben 1501 új szerző regisztrált az Artisjusnál, ami magasabb a 2018-asnál (1357). A bejelentett új művek száma alig változott: tavaly 17 336 szerzeményt regisztráltak a hazai szerzők.

A művek a szerzők által megadott műfajában 2018-ban nagyobb átrendeződést figyelhettünk meg: a rock/metal kategória jelentősen megerősödött, a visszaeső popzenét is megelőzték a keményebb műfajok. Ezen a területen 2019-ben nem történt ilyen drasztikus változás, bár a szerzők által a rockhoz sorolt művek aránya enyhén csökkent, 18%-ról 16%-ra, így a 17%-on maradó popzene ismét a az első helyre került a leggyakoribb műfajok listáján. Tovább csökkent a klasszikus/instrumentális kategóriába sorolt művek száma, immár csak 11%; a hiphop 7%-ra nőtt, és enyhén a filmzene is erősödött (6%).

Szerzői együttműködések

A nemzetközi trend az, hogy a slágereknek akár évről évre kimutatható módon egyre több szerzője van (köszönhetően egyrészt a kollaborációk és a dalszerző táborok terjedésének, másrészt a popzenében meghatározó hiphop hangmintázási gyakorlatának). Ez azonban a hazai gyakorlatban még nem jelent meg, sőt, a rádiókban legtöbbet játszott 30 dalban az egy számra jutó szerzők átlagos száma még csökkent is a 2018-as 3,1-ről 2,8-ra. A harminc rádiós slágerből 16-nak egy vagy két szerzője volt. A „rekorder” The Biebers feat. Fluor: Valami mást nyolc szerző műve, amivel még a „jól láthatóan” sokak együttműködésével készült Hol van az a lány-feldolgozást (7 szerző, az előadó: DR BRS X Fekete Vonat feat. Halott Pénz, Monkeyneck) is megelőzte. Vagyis miközben a fiatal szerzői generáció egyre nyitottabb az együttműködésekre, és egyre több az – Artisjus által támogatott – dalszerző tábor hazánkban, a legnépszerűbb dalok világába még nem ért el ez a trend.Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: