A legnevesebb dalszerzők külön aloldalakat kaptak a Spotify-on

Egyelőre béta verzióban vezette be a Spotify a dalszerzők minden eddiginél látványosabb kiemelését: Meghan Trainor, Fraser T Smith, Missy Elliott, Teddy Geiger, Ben Billions, Justin Tranter és mások kaptak egy-egy külön aloldalt, ahol “Meghan Trainor is a songwriter” és hasonló címek alatt megtalálható az, hogy melyik, a katalógusban található dalokat írta az adott szerző (a lejátszások számának feltüntetésével), kik azok az előadók, akikkel a leggyakrabban működik együtt, valamint egy linkkel a szerzőt fókuszba helyező Written by… playlistre. Az összes ilyen playlist itt található meg. A több mint száz szerző között vannak, akiket a nagyközönség is ismerhet előadóként, de persze még többen olyanok, akiknek a neve eddig leginkább csak a szakmában volt ismert.

Ezeket az oldalakat a felhasználók az egyes dalok szerzőinek listájáról is elérhetik (ezeket a Spotify 2018 óta mutatja meg): ha egy szerzőnek van saját aloldala, akkor itt a nevére kattintva lehet erre átlépni.

A fejlesztés egyelőre béta verzióban működik, a Spotify és a zeneműkiadók együttműködése nyomán. Mint a FAQ-ban olvasható, a későbbi szélesebb megnyitását szintén elsősorban a zeneműkiadókkal, az általuk megadott adatokra alapozva képzelik el (ezek itt léphetnek be a kifejezetten számukra létrehozott felületre, illetve igényelhetnek belépést), de az egyes dalszerzők is jelezhetik itt, hogy érdekli őket a saját oldaluk létrehozása.

Sok lap a hír közlése mellett emlékeztetett arra, hogy a Spotify nem mindig ilyen nagy barátja a szerzőknek – emlékezetes, hogy 2019 márciusában a svéd cég, valamint a Google, a Pandora és az Amazon megfellebbezte az amerikai Szerzői Jogdíj Bizottság öt éves időtávon, fokozatosan bevezetett 44%-os jogdíjemelését. Számítani lehet a “jó, hogy vannak dalszerzői profilok, de még ennél is jobb lenne a több jogdíj” típusú kommentárokra – írta a Music Ally. A lap felidézi, hogy Teddy Geiger (Shawn Mendes több, milliárdos hallgatottságú dalának szerzője), aki most önálló aloldalt kapott, korábban a fellebbezés elleni tiltakozásban is hallatta a hangját.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: