Dal+Szerző Playlist #88: Előadók a Dalszerző Expón

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Ahogy tavaly is, ismét bemutatjuk a Dalszerző Expo (DEX) előadóit, akik beszélgetéseket, workshopokat, listening sessionöket stb. tartanak majd március 2-án és 3-án a BMC-ben. Részletes információk, teljes program, jegyvásárlás a honlapon. Rovatunk általában a magyar szerzőkre koncentrál, ezúttal viszont a külföldi vendégeket is bemutatjuk egy-egy szerzeményükkel – őket vettük előre, mert többségük valószínűleg kevésbé ismert hazánkban, mint a neves hazai résztvevők.

Steve Dub

Világsztárokkal, köztük az elektronikus zene számos nagyságával dolgozott együtt a hangmérnök-producer-zenész Steve Dub. Leghíresebb a kezdetektől fogva tartó együttműködése a legendás Chemical Brothersszel, amely közös munka idén két újabb Grammy-díjat hozott Steve Dubnak, az év dance felvétele és év dance albuma kategóriákban – az előbbi a fent hallható Got To Keep On. (Az ilyen Grammy-díjakat hivatalosan nemcsak az előadók, hanem a szerzők, producerek és hangmérnökök kapják.)

Friedemann Findeisen

Friedemann Findeisen szerzői és egyéb zenei munkái mellett leginkább Holistic Songwriting című könyvéről, illetve hasoncímű YouTube-csatornájáról ismert. Az elnevezés azt jelenti, hogy nemcsak a zenét, a szöveget, a produceri munkát, hanem a videókat, az imidzsépítést stb. is együtt tárgyalja (illetve elemzi híres popzenei szerzők munkáiban). Findeisen célja abban segíteni, hogy a zene minél szélesebb közönséget meg tudjon szólítani – úgy, hogy közben szerzője önmaga marad. A DEX-en The Addiction Formula és The Automation Spiral címmel tart előadásokat.

Celeste Buckingham

Celeste Rizvana Buckingham szlovák énekes és színésznő, aki nemcsak hazájában és Csehországban sikeres előadóként, illetve tévés szereplőként, hanem más országok rádióiban is szólnak a dalai. A Helyi hangok című beszélgetésben vesz majd részt, ami arra keresi a választ, hogy “Milyen szerepe van a helyi kultúrának, hangoknak egy sláger megszületésében? A globális popzenében lehet-e egyáltalán helyi hangról beszélni, vagy generikus megoldásokkal dolgozik mindenki?”

Eva Louhivuori

A finn énekesnő-dalszerző hazájában elsősorban az Eva + Manu duó tagjaként ismert, de szerzőként nemcsak honfitársainak ír dalokat, hanem – előadói stílusától meglehetősen messze álló – sikeres J-Pop és K-Pop előadóknak is. Az előbb említett beszélgetés mellett a dalszerző táborokról szóló kerekasztalban is részt vesz majd.

Matej Meštrović

A horvát zongorista-zeneszerző a klasszikus zene mellett televíziós, színházi és filmzenékkel is felhívta magára a figyelmet. Zenéjével több nemzetközi díjat nyert, a Playlistben szereplő darab például a My Face Music Book című albumon szerepel, amit a SoloPiano.com nemzetközi oldal választott meg 2016 legjobb klasszikus lemezének.

Tátrai Tibor

Rendszeresnek mondható program a DEX-en az életműinterjú. Tátrai Tibor több mint ötven éve van a színpadon, lesz miről beszélgetnie Vitáris Ivánnal. A gitáros pályáját itt mutattuk be; mint korábbi cikkünkben is írtuk, hiába számít a magyar könnyűzene egyik “nagy öregjének”, fiatalokkal is játszik együtt, ezt illusztrálja Playlistünkben a Soulbreakersszel közös dala.

Szakos Krisztián

Szakos Krisztián a két korábbi DEX-en nagy sikerű előadásokat tartott egy-egy dal születésének kulisszatitkairól, a szakmai fogásokról (videók itt találhatók), idén hasonló bemutatót tart majd Rúzsa Magdolna: Mona Lisa című számáról.

Johnny K Palmer

A sokoldalú szerző, előadó, zenei rendező stb. az angol nyelvű szövegírásról ad tanácsokat, ezért egy angol nyelvű dalát választottuk a Playlisbe.

Linczényi Márkó

Előadói pályája mellett – többek között – reklámokhoz és tévésorozatokhoz ír zenéket Linczényi Márkó alias Antilope Kid. A legutóbbi Dal+Szerző magazinban hosszú interjú olvasható vele, ennek apropóján szerepelt legutóbbi Playlistünkben. A zene érzelmi hatásáról tart előadást, illetve produceri listening sessiont; ezekről a Recordernek beszélt.

Vitáris Iván

A magyar rockzene egyik vezető exportcikke az Ivan & The Parazol. A Playlistben hallható új szám ritka magyar nyelvű dalaik egyike, érdekessége, hogy “a zenekar gitárosának, Balla Máténak az esküvőjére készült, ő azonban úgy döntött, legyen inkább mindenkié.”

Beck Zoltán

A 30Y frontembere – aki zenészi pályája mellett a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa – dalszövegekről tart workshopot Amikor az Én hangja szól címmel. A fenti dal a 30Y 2019-es lemezén hallható, amit igen jól fogadtak a kritikusok.

Kama Makumi

A leginkább a Mary Popkidsből ismert, de más előadókkal is dolgozó Kama a dalszerző táborokról szóló beszélgetésben vesz részt. Komoly saját tapasztalata van ezen a téren, például a Universal Music lengyel dalszerző táborában dolgozott a fenti dalon, ami 2019 nyarának nagy slágere lett Lengyelországban.

iamyank

Iamyank a korábbi DEX-eken egy-egy dal elkészülésének folyamatát mutatta be élőben, most egy listening sessiont, valamint egy “csoportterápiás” workshopot tart Adok/kapok – kritika és visszajelzés dalszerzőként címmel.

Vozár Péter

Hogyan add el a zenédet hollywoodi kasszasikerekbe? – ezzel a címmel tart előadást Vozár Péter, aki tényleg világraszóló kasszasikereken, pontosabban jellemzően azok előzetesében (trailer) hallható zenéken dolgozott már. Többek között az ő munkája hallható a Bosszúllók: végjáték előzetesében – ami aztán minden idők legtöbb bevételt hozó filmje lett.

Myra Monoka

Énekesként, szerzőként is több műfajban dolgozik Myra Monoka, aki a dalszerző táborokról szóló kerekasztal-beszélgetésben vesz majd részt. Részletesen itt mutattuk be.

LAU Tóth Laura

A zenész-DJ-producer először a Wave Twins duó tagjaként szerzett nevet az elektronikus tánczenében; nemcsak azért, mert különlegességnek számít ezen a területen két nő duójais. Szólóban DJ-zik, saját zenét ír, emellett a magyar underground elektronikus zene külföldi megmutatását célzó Cutoff Agency alapítója, főleg (de nem kizárólag) nőknek szóló DJ- és producer-workshopokat tart. A DEX-en egy kezdő produceri workshopot tart majd, amiről a Recordernek beszélt részletesen.

Reisz Gábor

Reisz Gábor ugyan elsősorban rendezőként ismert, de sokan tudják, hogy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, majd a Rossz versek című filmjeinek a zenéjét is ő írta szerzőtársakkal. Ritkaság, de itt megtörtént, hogy az előbbi film sikere nyomán egy együttes is létrejött, a VAN filmzenekar.

Ujj Mészáros Károly

A rendező első nagyjátékfilmje, a Liza, a rókatündér nemcsak váratlan sikert aratott, hanem Erik Sumo azaz Tövisházi Ambrus zenéje önálló életre is kelt.

Bella Máté

Létezik-e híd a komolyzene és a könnyűzene között? – ezt a kérdést járja körül előadásában generációjának egyik leginkább elismert kortárs zeneszerzője. Fent A tavasz ébredése című operájából hallható egy részlet.

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Dalszerző Expo, Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: