Átadták az Artisjus-díjakat

Tátrai Tibort életműdíjjal, Oláh Kálmánt az év zeneszerzője címmel, Hujber Szabolcsot pedig az év szövegírója díjjal tüntették ki az Artisjus 2020-as díjainak átadóján, Budapesten.

A szerzői egyesület 20. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat azzal a céllal, hogy a kiváló kortárs zeneszerzőket és szövegírókat állítsa reflektorfénybe és felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse abban rejlik, hogy maguk a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. A szélesebb körtől begyűjtött javaslatok alapján az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei alkotók díjazását külön szakmai bizottság készítette elő.

Tátrai Tibort életműdíjjal, Oláh Kálmánt az év zeneszerzője címmel, Hujber Szabolcsot pedig az év szövegírója díjjal tüntették ki. Az év produkciójának Lévai Balázs Like a Child című dokumentumfilmjét választották, az alkotás a fiatalon elhunyt Fábián Juli pályájának mérföldköveit mutatta be. Junior Artisjus-díjjal ismerték el Hegyi Dórát (OHNODY), Tálas Áront, valamint az Antares szerzői közösségét. Az év komolyzenei műve kategóriában idén két produkciót is díjaztak: Virágh András Gábor Gregorian Notes, valamint Sugár Miklós L. v. B. alio modo című művéért kapta az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Kecskés D. Balázs kapta. Az év nótaszerzőjének Niczky Gézát választották. Március 2-án minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt a Budapest Music Centerben: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

Idén hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést.

KategóriaDíjazott
Könnyűzenei alkotói életműdíj Tátrai Tibor
Az Év Könnyűzeneszerzője Oláh Kálmán
Az Év Könnyűzenei SzövegírójaHujber Szabolcs
Az Év ProdukciójaLévai Balázs: Like a Child
(dokumentumfilm)
Az Év Junior Könnyűzenei AlkotóiHegyi Dóra „Ohnody”
Tálas Áron
Antares (szerzői közösség)
Az Év Komolyzenei MűveiVirágh András Gábor:
Gregorian Notes (Gregorián jegyzetek)
Sugár Miklós: L. v. B. alio modo
Az Év Junior Komolyzenei AlkotójaKecskés D. Balázs
Az Év MagyarnótaszerzőjeNiczky Géza

Könnyűzene

A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Tátrai Tibor kapta. A Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, érdemes művész, többek között a Fonogram-díj és a Petőfi Zenei Díj birtokosa. Igen sokoldalú szerző: a hard-rock, a rhythm and blues, a progresszív rock és még a latin akusztikus gitárzene területén is maradandót alkotott. Tucatnyi zenekar, több mint 50 lemez, számos aranylemez fűződik a nevéhez. Hangszeresként is a legkiválóbbak közé tartozik; együtteseivel – Generál, Új-Skorpió, Hobo Blues Band, Magyar Atom, Tátrai Band, Latin Duó stb. – jelentős sikereket ért el. Pályafutásának bő 50 éve alatt olyan slágerek társszerzője, mint a Rossz vér vagy a New York, de ő jegyzi Póka Egonnal közösen a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású albuma, a Vadászat (Hobo Blues Band) zenéjét is. „A kultikus zenekarok arról ismerszenek meg, hogy egy vagy több zenészlegenda keletkezik nyomukban. A fent említett zenekarokban – bár a zeneszerző társadalom krémje megfordult – van egy közös láncszem, aki mindig jelen volt, ugyan önmagára módfelett szerényen gyakran csak egy „jó gitárosként” hivatkozik. Tátrai Tibor többszörös legenda, hiszen mielőtt szerzeményei legendássá tették volna, már akkor virtuóz csodagitárosnak számított. Megszámlálhatatlan aranylemez és szakmai díj birtokosa, olyan elhivatott muzsikus, aki hangszerrel a nyakában nyit ajtót, ha váratlanul becsengetnek hozzá” – méltatta gazdag életművét Szabó Áron, zenész, dalszerző (Dope Calypso) és az Artisjus vezetőségi tagja.

Az Év Könnyűzeneszerzője díjat Oláh Kálmán, a kortárs jazz kiemelkedő művésze kapta. Szerzői, előadói hivatása mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanáraként is tevékenykedik. Tehetségét és tudását számos nagy nemzetközi jazzklubban és jazzfesztiválon bizonyította már. Saját zenekaraival (Trio Midnight, Oláh Kálmán Sextet, László Attila-Oláh Kálmán Quartet) több mint 100 nemzetközi nagy koncerten lépett fel New Yorktól Milánóig. Itthon a Müpától a Zeneakadémián át a Budapest Music Centerig mindenütt koncertezett. Több mint húsz saját felvételt adott ki és több tucat egyéb formáció lemezein szerepel, számos hazai és nemzetközi díj birtokosa. A Liszt- és Erkel-díjas zongorista-zeneszerzőt az Artisjus már 2009-ben is kitüntette ezzel a díjjal.  „A világ élvonalába tartozó művész a klasszikus zene és a jazz szintézisét igyekszik megalkotni. Az új műfaj tartalmaz klasszikus zenei formákat, hagyományokat és emellett jazzes elemeket, ritmusokat, improvizatív részeket. Ennek szellemében alkotta meg a Beethoven Budán Fesztiválra a Beethoven-témák alapján született művét, amelyet az Oláh Kálmán Trio és a Budafoki Dohnányi Zenekar mutatott be. Az elmúlt évtizedben alkotott kimagasló színvonalú szerzeményeiért kapja meg ismét az Artisjus-díjat” – mondta el méltatásában Németh Alajos „Lojzi”.

Az Év könnyűzenei szövegírója, Hujber Szabolcs nem a klasszikus értelemben vett zenész: amellett, hogy a mai magyar popzene számos slágerének szerzője, magyartanárként dolgozik középiskolában, és doktorjelölt nyelvész. Pályafutása az ELTE BTK magyar-portugál szakáról indult, 15 éve ír dalszövegeket különböző zenekaroknak. A szélesebb nyilvánosság 2009-ben ismerhette meg a nevét egy pályázatnak köszönhetően, amikor a Péterfy Bori & Love Band zenekarnak írt nyertes dalszöveget. A pályamű végül további öt dalszövegével együtt felkerült a zenekar 2009-es albumára, amely aranylemez lett. Ezt követően az MR1 Kossuth Rádió rádiójátékába, az Időfutárba írt szövegeket, majd egyre több művésszel kezdett együtt dolgozni. A Magashegyi Underground zenekar mellett a junior Artisjus-díjas Margaret Island együttessel alkotott maradandót. Többek közt az Eső, Veled minden, Bolyongó, Ringató, Legszebb szavak című dalok szövegeinek megírásával járult hozzá a zenekar sajátos zenei univerzumának kialakításához, első közös albumuk Fonogram-díjat nyert. 2019-ben a Margaret Island III című, szintén Fonogram-díjas lemezén 8 dalban működött közre szövegíróként. Szöveget írt Radics Gigi Vonzás című lemezének címadó dalához, az album platinalemez lett. Neki köszönhetjük a 2016-os X-Faktor győztes dalának szövegét is, melyet Opitz Barbi adott elő. 2018-ban az Aranyhal című Odett-dallal elnyerte A Dal című versenyben a legjobb dalszövegnek járó különdíjat. A 2020-as A Dalban Rácz Gergő és Orsovai Reni Mostantól című, valamint Berkes Olivér Visszakér a múlt című slágerének szövegírója. „Nagyon szemérmes vagyok. Van egy álarcom, amit mindig magam elé tartok, mert nem szeretek teljesen megmutatkozni” – mondta egyszer magáról. Ez tükröződik a dalszövegeiben is, ettől válnak érdekessé és izgalmassá” írta róla a díjazás kapcsán Tabár István zenész, dalszerző.

Az Év Produkciója díjat Lévai Balázs Like a Child című dokumentumfilmje kapta: az alkotás a fiatalon elhunyt Fábián Juli énekes-dalszerző pályájának mérföldköveiről szól. Életére 30 zenész és pályatárs, valamint édesanyja, két nővére és barátai emlékeznek vissza. Nagy kutatómunka előzte meg a forgatást: az alkotók rengeteg archív felvételt, tévé- és rádióinterjút gyűjtöttek és összesen több mint 17 órányi interjúanyagból vágták össze a végeredményt. A dokumentumfilmet egy kicsi, de elhívatott stáb készítette: Lévai Balázs forgatókönyvíró-rendező, Kőrösi András operatőr, Zolnai Eliza hangmérnök, Csabai Attila vágó és Meggyes Krisztina társforgatókönyvíró, producer. „Ritkán kapja film az év könnyűzenei produkciójának járó Artisjus-díjat. A most díjazott alkotásban viszont fontos szerepe van a szerzőknek – de különösen egy valakinek. Akiről megemlékezik. Fábián Juli különleges előadói és szerzői képességeire bárhol a világon büszkék lehetünk. Igazságtalan távozása sokunkban hagyott keserűséget, de az emlékének szentelt film kiemel bennünket a sajnálkozásból” – méltatta a produkciót Czutor Zoltán.

A harminc évnél fiatalabb könnyűzenei alkotók között is elismeréseket adott át a szerzői egyesület. Junior Artisjus-díjat kapott: Hegyi Dóra „OHNODY”, Tálas Áron, valamint az ANTARES együttes szerzői közössége.

OHNODYról, vagyis Hegyi Dóriról eleinte különböző zenekarok vendégeként hallhattunk. Az énekesnő hangja, tökéletes angol kiejtése azonnal felismerhető: sokan csak úgy emlegetik, mint „a legfeketébb hangú fehér nőt a városban”. Szerzőként eleinte közös produkciókban vett részt: a Belauval együtt írt, Island of Promise, valamint Mïus csapatával készített Delusional és a Precious Moments egyaránt felcsendülnek az Aranyélet című nagysikerű HBO-sorozatban. Önálló dalszerzői pályafutása 2017-ben kezdődött: ekkor jelent meg első single-je, 2018-ban pedig első saját szerzeményeit tartalmazó angol nyelvű EP-je, a Nude. Az első igazán áttörő sikert azonban a Hideg című dal hozta meg, mely már az új, Egy Igaz Szerelem című lemezének előfutáraként jelent meg 2019-ben. Jónás Vera méltatásában így ír a fiatal alkotóról: „A lemez magyar nyelvű: nyugodt, mélybe húz, nem ereszt könnyen; nehéz súlyt helyez a mellkasunkra, dalszövegeitől felidézünk minden nehéz és fontos kapcsolódást az életünkben. Rímei öntörvényűek, mégis könnyen érthetőek, magukkal ragadják a hallgatót. Zenéje ötvözi a szabad vers és a minimál elektro-pop hangzásvilágát, kendőzetlenül sérülékeny belső gondolataiba ereszt, bátran megmutatja magát. A díjat egyedi szerzői teljesítményéért, bátorságáért és a magyar könnyűzenét frissítő és mély szerzeményeiért kapja.

Tálas Áron háromszoros Gramofon-díjas előadóművész-zeneszerző. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakán végzett, 2012 őszétől korrepetitorként dolgozik a Zeneakadémia jazz-ének tanszékén. Tevékenysége, sikerei a magyar jazz fiatalabb korosztályának példaképévé avatták a 29 éves zenészt. Fő hangszere, a zongora mellől irányítja saját zenekarát, akik magas színvonalon valósítják meg szerzői elképzeléseit: a Tálas Áron Trió sok éve sikerrel van jelen a hazai és a nemzetközi zenei életben. Japánban jelent meg első lemezük Floating Island címmel, a BMC gondozásában kiadott Little Beggar című albumuk pedig zajos sikert aratott. Mindkét albumon saját kompozíciói hallhatóak. Remekül ötvözi a klasszikus zenei elemeket a mai jazz-áramlatokban tetten érhető páratlan metrumokat, vagy a hirtelen tempó- és lüktetésváltásokat. Zenei világának lírai oldala is erős, harmóniavilágának gazdagsága pazar. Korosztályának egyik legérdekesebb egyénisége, aki szerint a jazz egy önképző szakkör” – mondta el indoklásában Bágyi Balázs. A művész állandó tagja a Kossuth-díjas Borbély Mihály zenekarának, a Lantos Zoltán Opensource-nak, a Karosi Júlia Quartetnek, és számos más produkció közreműködője. A magyar jazzélet valamennyi tagjával dolgozott, és olyan külföldi művészekkel játszott együtt, mint Mike Moreno, Ben Monder, Nils-Petter Molvaer, vagy a New York Voices. Fellépett Japánban, Brazíliában, Azerbajdzsánban, és Európa számos országában különböző jazz-fesztiválokon, klubokban. Itthon több ízben adott teltházas Müpa-koncertet, gyakori vendége az Opus Jazz Klub és Budapest Jazz Kluboknak. Kimagasló tehetségét korábban Junior Prima Díjjal jutalmazták.

A négy fiatal zenetanárból alakult ANTARES zenekar 2018 végén kezdte működését, miután közel kétévnyi próbatermi munka után egy klubkoncerten léptek a közönség elé először. Kolosai Ferenc énekes-basszusgitáros, Kovács Botond gitáros, Dér Dávid billentyűs, Pap Dávid dobos zenéjében a rock, funk, soul, metál, jazz, hip-hop és pop műfajok keverednek. Több sikeres fővárosi és vidéki koncert után 2019-ben megnyerték a Fülesbagoly Special tehetségkutatót, valamint a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) Öröm a Zene! tehetségkutató versenyét is, ahol a fődíj mellett ők kapták az Év Felfedezettje szakmai különdíjat is. Első lemezüket 2019 őszén jelentették meg szerzői kiadásban. „Zeneiségük és magabiztos hangszerjátékuk kiváló stílusérzékkel, a formák újragondolásának kellő bátorságával párosul. Az izgalmasan újragondolt megoldásokkal a magyar könnyűzene nélkülözhetetlen elemei ezek a produkciók. A Junior Artisjus-díjjal az alkotói közösségben végzett elszánt és példaértékű munkájukat szeretnénk díjazni” – méltatta a fiatal szerzők munkáját Both Miklós.

Komolyzene

A komolyzene műfajában is díjakat osztottak: az Év Komolyzenei Művét és az Év Junior Komolyzenei Alkotóját is elismerték. Az előbbi kategóriában Virágh András Gábor: Gregorian Notes (Gregorián jegyzetek), valamint Sugár Miklós: L. v. B. alio modo című zeneműve kapta meg a kitüntető címet, az utóbbiban Kecskés D. Balázs érdemelte a díjat.    

Az Év Komolyzenei Művei közt díjazták Virágh András Gábor: Gregorian Notes (Gregorián jegyzetek) című kompozícióját. Virágh András Gábor a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanársegédje, számos hazai és nemzetközi zeneszerző pályázat, valamint alkotói ösztöndíj kitüntetettje. Első helyezést ért el többek között Los Angelesben, illetve Nagyváradon, továbbá Ausztriában, az évente megrendezésre kerülő ISA (International Sommer Akademie) nemzetközi zeneszerző versenyen. A Magyar Művészeti Akadémia zeneszerzői díjjal kitüntetett, Erkel-, és Junior Príma Díjas, valamint kétszeres Istvánffy Benedek Díjas zeneszerző kompozícióit 2014 óta a norvégiai Norsk Musikforlag, a németországi Ostinato Musikverlag, a svájci Etidions BIM, a Kontrapunkt Kiadó és az Editio Musica Budapest jelenteti meg. „Virágh András Gábor kompozíciója az európai szakrális műzenének azt a sokrétegűségét viseli magán, amelyben a gregorián dallam a protestáns liturgiába beleágyazódva egy népének ihletője lesz. Virágh ízléssel használja fel az orgonahangzáshoz társuló vonós hangszer, a brácsa lehetőségeit. Orgona- és brácsahang harmonikus összeölelkezése adja a kompozíció bensőséges légkörét, dicsérve szerzőjének – biztos formaérzékén túl – hangszínek iránti érzékenységét” – méltatta Virágh Gregorian Notes című művét Madarász Iván, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, az Artisjus elnöke.

Az Év Komolyzenei Műve címet kapta Sugár Miklós: L. v. B. alio modo című szerzeménye. Az Erkel Ferenc-díjjal kitüntettet karmester és zeneszerző tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián, valamint Kórodi Andrásnál és Petrovics Emilnél folytatta. 1978-tól több szimfonikus zenekar karmestere volt, dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanáraként, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Fiatal Zeneszerzők Csoportjának titkáraként, a Magyar Rádió zenei osztályának szerkesztőjeként és Nemzeti Filharmónia menedzsereként is. Ösztöndíjat kapott többek között Párizsban (Les atelier UPIC), Berlinben (Akademie der Künste) és Lyonban (GRAME) is. A Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett Nemzetközi Zeneszerzőverseny 3. helyezettje, az arezzói Kórusmű-szerzői Verseny különdíjasa és a Magyar Rádió KÓTA díjának nyertese. Műveit számos európai országban, de az Egyesült Államokban, Kanadában és Oroszországban is játszották. A nemzetközileg elismert kortárszenei elektro-akusztikus EAR együttes alapítója. Ludwig van Beethoven (L. v. B.) születésének 250. évfordulója küszöbén Sugár Miklóst Susanne Kessel bonni zongoraművész kérte fel 250 pályatársával együtt a világ minden tájáról rövid zongoramű komponálására, amely „Beethoven gondolatait fogalmazza újra”. „Ez nagy feladat, hiszen a klasszikus mestert kell alapul venni, de olyasmit kell létrehozni, ami stilárisan nem őt idézi, hanem a művet író mai szerző lelkéből, zenei világából sarjadzik. A darab tökéletesen teljesíti e kívánalmat. Felismerjük a Waldstein szonáta főtémáját, de csakhamar úgy érezzük, vérbeli Sugár Miklós-kompozícióban vagyunk, a repetitív zenétől erősen érintett, népzenei rokonságot sem megtagadó 21. századi stíluskörben – ez a zeneszerzői virtuozitás, ez az alkalmazkodóképesség, amely mégis mindvégig a szuverenitás ernyője alatt marad” – méltatja Hollós Máté, Erkel-, és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, az Artisjus vezetőségi tagja.

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója címet Kecskés D. Balázs kapta az Artisjustól. Az 1993-as születésű művész a magyar komponisták legifjabb generációjához tartozik. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos doktorandusza és az egyetem zeneszerzés tanszékének óraadó tanára. Még csupán négy éve szerezte kitüntetéses diplomáját Vajda János növendékeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de máris megannyi elismerésben volt része. Többek között 2012-ben megnyerte a Zeneakadémia zeneszerzés versenyét, az ostravai GENERACE versenyen III. helyezést ért el. 2015-ben a Magyar Köztársasági ösztöndíjasa, valamint a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíj nyertese. 2018-ban Accusativus című zongoranégyesével elnyerte a Garth Newel Awardot, az amerikai Garth Newel Piano Quartet elismerését, amelyet a zsűri 90 pályamű közül választott ki. Ugyanebben az évben III. díjat nyert az Arany János zeneszerzésversenyen Enyhülés című dalciklusával. Az ISCM (az Új Zene Nemzetközi Társasága) a 2019-es tallinni Új Zenei Világnapokra a magyar zene képviseletében Alleluja kórusművét hívta meg, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Istvánffy Benedek-díját pedig az énekhangokra és zongorára írt Trois romances nyerte el ugyanebben az évben. Művei rangos hazai koncerttermekben szólaltak meg olyan együttesek tolmácsolásában, mint a Magyar Rádió Énekkara és Zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, az Óbudai Danubia Zenekar, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Kodály Kórus vagy a Concerto Budapest Zenekar. „Kompozíciói finom színekkel papírra vetett – ahogy a zeneszerző szakmában mondjuk – „gondosan „kihallgatott” művek” – írta indoklásában Hollós Máté.

Nóta

Az Év Magyarnótaszerzője Niczky Géza lett. Több mint négyszáz magyarnóta, valamint több száz popdal zenéjét, szövegét írta meg, hat verseskötete jelent meg. Szerzeményeit rendszeresen játssza a Dankó Rádió és más rádiók, tv-s kívánság műsorok. Országos ismertségét a 2012-ben megjelent lemezének köszönheti. Nótáit Pere János, B. Tóth Magda, Gáspár Anni és Újvári Marika előadásában ismerhette meg a magyar közönség. A Fohász című dala a kívánságműsorok állandó szereplője. Több mint tíz éve a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének tagja, nótaénekesként is aktív. Pop zenei saját szerzeményeit zenekarával a Niczky Band-del adja elő. A sátoraljaújhelyi születésű művész egész életében hű maradt a településhez, a város köztiszteletben álló polgára. Ő szerezte a zenéjét és szövegét Zemplén megye Himnuszának is, melynek szövegrészletét a Legyesbényei Kőkönyvtár gránitalapjaira is rávésték.

Irodalom

Az Artisjus irodalmi díjak átvételére úgyszintén ezen az ünnepségen került sor. Az irodalmi nagydíjat Kovács András Ferenc kapta, a többi irodalmi díjazott: Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell. Az irodalmi díjasokról szóló írásunk itt található.Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. Átadták az Artisjus-díjakat – Zalai Harangláb Egyesület
  2. Hírmorzsák #10.2 – COPY21

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: