Pénzért hamis stream lejátszásokat kínáló oldalt záratott be az IFPI

Mióta a stream komoly tényező lett, azóta probléma a lejátszási adatok mesterséges manipulálása. Ahogy a közösségi oldalakon követőket, úgy a stream oldalakon hamis (vagyis valódi emberi aktivitáshoz nem kötött) lejátszásokat lehet vásárolni, ami egyrészt meg nem érdemelt jogdíjbevételt eredményez, másrészt egy számot népszerűbbnek mutat a valósnál, így akár a fontosabb playlistekre, akár a slágerlistákra való felkerülést is segítheti.

Ez természetesen mind a stream szolgáltatók, mint a jogtulajdonosok számára probléma. Általában inkább az előbbiről lehet olvasni, hiszen a különféle, nyilvánosságra kerülő csalások után szokás szerint a szolgáltatók adnak ki közleményeket arról, milyen komolyan veszik a kérdést, és folyamatosan fejlesztik a csalásokat kiszűrő algoritmusaikat. Most azonban a hangfelvétel-kiadók nemzetközi szövetsége, az IFPI tett egy fontos lépést.

Németországban indítottak jogi eljárást, amelynek eredményeként a berlini bíróság végzést adott ki a Followerschmiede.de oldal ellen. A Billboard szerint ez volt Európában az egyik legtöbbet használt stream-vásárló oldal. A lap szerint Spotify-, YouTube-, Soundcloud- és TikTok-lejátszásokat is lehetett is vásárolni; a Music Business Worldwide úgy tudja, hogy leginkább a Spotify manipulálása volt a fő gond.

Mind az IFPI, mind a jogi eljárás másik kezdeményezője, a német zeneipart képviselő BVMI közleménye hangsúlyozza, hogy az eljárás nem egyedi, hanem fontos jelzés más hasonló illegális oldalak számára, hogy a zeneipari szereplők nem tűrik a stream számok hamisítását.

Az idézett zeneipari lapok felidézik, hogy tavaly nyáron számos kiadó – köztük a három major is -, valamint minden nagyobb szolgáltató aláírt egy dokumentumot, amely szerint elítéli és ők maguk nem alkalmazzák a stream vásárlások gyakorlatát. A Rolling Stone erről beszámoló cikkében egy kiadóvezető azt mondta, hogy a becsléseik szerint az összes stream kb. 3-4%-a lehet “illegitim”.

Screenshot a bezárt oldalról (Forrás: Heise online)



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d