A jogdíjak átmeneti felfüggesztésével segítik a művészek a vendéglátóipart

Az országos járványügyi veszélyhelyzet idején a még üzemelő vendéglátóhelyek is rövidített nyitvatartással működnek, ágazati válság alakult ki. A szerzők, előadók és kiadók ezért szolidaritási lépésként most arról döntöttek, hogy legalább április végéig lemondanak a vendéglátó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról.

A három zenei jogkezelő – az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége – a vendéglátó vállalkozások jogdíjterheit csökkenti. A vendéglátóhelyek nyitvatartását korlátozó rendelet hatályba lépésétől, azaz 2020. március 17-étől április végéig rájuk vonatkozóan a jogdíjfizetést felfüggeszti. A járványügyi veszélyhelyzetben az ezt követő hónapok jogdíjfizetésének kérdéséről a jogkezelők folyamatosan tárgyalnak az ágazati érdekképviseletekkel.

„A vendéglátóhelyek számára váratlanul bekövetkezett és súlyos válsághelyzetet a művészek is aggódva figyelik”, mondja Németh Alajos dalszerző-előadó, a Bikini együttes alapító tagja, az Artisjus vezetőségi tagja. „A krízisben szintén súlyosan érintett zeneszerzői, előadói és kiadói közösség ezzel a lépéssel szeretné szolidaritásáról biztosítani azokat a vállalkozókat, akik hosszú évek, évtizedek óta rendszeres zeneszolgáltatásuk után fizetett jogdíjukkal fontos pillérét képezik a zenei alkotók jövedelmének. Bízunk abban, hogy ez a lépés is segít abban, hogy a válságot követően minél hamarabb visszaálljon a vendéglátó szektor is a rendes kerékvágásba.”Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: