Jó hír Katy Perry és minden plágiumvád miatt aggódó szerző számára: megsemmisítették a Dark Horse ítéletet

Megsemmisítette a Los Angeles-i feljebbviteli bíróság a Katy Perry Dark Horse című dalával kapcsolatos, 2019 nyarán hozott ítéletet. Az esküdtszék akkor elmarasztalta Perry-t, a szerző-producereket és a kiadót a Flame néven alkotó keresztény rapper Joyful Noise című számának plagizálása miatt. Az elsőfokú ítélet aggasztó precedenst teremtett. A zenei alapban ismétlődő, rövid részlet nem is teljes egyezése, csak hasonlósága elég volt az esküdteknek az ítélethez. Sok szakértő úgy vélte, hogy valójában arról volt szó, hogy “a zene alapvető építőelemei” vagy “a zenei ábécé betűi” közül ugyanazokat használták fel mindkét dalban, és ha ez már plágium, akkor nagyon sok mindenre ráfogható, hogy az. “Minden dalnál sokkal több kutatómunkát kell végeznem, és még ezután sem lehetek biztos abban, hogy nem plagizáltam egy olyan dalt, amit soha nem hallottam” – nyilatkozta akkor egy szerző. (Az ítéletről és következményeiről bőven írtunk itt.)

Az elmarasztalt felek természetesen fellebbeztek, és másodfokon már nem esküdtszék, hanem egy bíró döntött, aki két ponton is komoly kifogásokat támasztott az elsőfokú ítélettel szemben. Egyrészt szerinte a kérdéses nyolc hangból álló motívum “nem különösképpen ritka vagy egyedi”, még akkor sem, ha ehhez hozzávesszük az ostinato ismétlődés tényét, vagyis nem olyasmi, amire a szerzői jogvédelem kiterjedne. (Ahogy az NBC fogalmazott: éppen az ilyen motívumok jogvédelmét szokták a bíróságok “rutinszerűen” elutasítani.)

Másrészt pedig még ha meg is illetné a jogvédelem a Joyful Noise kérdéses motívumát, az elsőfokú eljárásban akkor sem sikerült kielégítően bizonyítani, hogy a Dark Horse ehhez lényegesen hasonló motívumot használ. Maga a felperes által felkért szakértő mondta, hogy a hangok nem teljes egyezése mellett különböző volt a hangnem, a tempó és a ritmus is. (Az ítéletet és jogi hátterét részletesen bemutatja az IP Watchdog cikke.)

Flame ügyvédje bejelentette, hogy fellebbeznek. “Amikor az esküdtszék meghozta az egyhangú döntését, azt mondtam az ügyfelemnek, hogy ez a 15 körös mérkőzésnek még csak a 11. köre volt” – nyilatkozta.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: