Az alkotókat, akik millióknak segítenek elviselni a bezártságot, különösen érzékenyen érinti a válság – kormányzati segítséget sürget a CISAC

“A koronavírus-járvány soha nem látott mértékű, globális fenyegetést jelent a művészek egy teljes generációja számára, akik hivatásszerűen az alkotásból élnek” – így kezdődik a világszerte 4 millió alkotót képviselő CISAC elnöke, Jean-Michel Jarre és a szervezet alelnökei által aláírt nyílt levél.

“A kreatív alkotások bezártságba kényszerült milliók számára segítenek könnyebbé tenni az életet”; a zene, az audiovizuális, vizuális művészetek, a dráma és az irodalom nemcsak a kultúra alapját adják, hanem gazdasági szerepük is hatalmas. Ám most az alkotók “különlegesen törékeny helyzetbe” kerültek, azok közé tartoznak, akiket a legrosszabbul érint a járvány miatti válság, hiszen a túlnyomó többségük egyéni vállalkozóként működik.

Ugyan a jogkezelők mindent megtesznek, hogy segítsenek az alkotókon, a jogdíjkifizetéseken túl például különleges segélyalapok létrehozásával, a nyílt levél szerint csakis kormányzati szintű segítség lehet elég ahhoz, hogy átsegítse őket a nehézségeken. “Az alkotók motivált vállalkozók, és így a jövőben rendkívül pozitív szerepet fognak majd játszani a gazdaság újraindításában”, addig viszont szükséges, hogy “minden kormány a lehetőségeihez mérten a legtöbbet megtegye a támogatásukért”.

A nyílt levél néhány pozitív példát is hoz: Franciaország rendkívüli alapot hozott létre a kreatív szektor finanszírozására, Argentína, Chile és Peru prioritássá tette az alkotók védelmét, például adó- és járulékfizetési könnyítésekkel, támogatásokkal.

A levelet Jean-Michel Jarre mellett Angelique Kidjo énekes-dalszerző, Marcelo Piñeyro filmrendező, Miquel Barceló vizuális művész és Jia Zhang-ke rendező-író-producer, vagyis a CISAC alelnökei írták alá.

Az Artisjus és az EJI által bejelentett rendkívüli szociális segélyről itt lehet bővebben olvasni. A magyar kormány eddig bejelentett intézkedései közül az alkotókra vonatkozik a különösen érintett szektorokban, így a szórakoztatóiparban fizetendő járulékfizetési kötelezettség elengedése; a június 30-ig a kata befizetése alól mentesülő kisvállalkozók között ott vannak azok is, akik tevékenysége az előadóművészet.

A CISAC tagszervezetei 2018-ban összesen 9,65 milliárd euró jogdíjat fizettek ki az alkotóknak; a részletekről itt írtunk.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: