50 milliárd eurós segélyt nyújt a kulturális szektornak a német állam

Monika Grütters kulturális miniszter jelentette be, hogy Németország 50 milliárd eurót fordít a kulturális, művészeti szféra és a média megsegítésére. Ez az összeg – 17 billió 640 milliárd forint – “döbbenetes” – fogalmaz az Artnet.

Monika Grütters, a CDU politikusa a német közszolgálati rádónak beszélt a részletekről. Az 50 milliárdos alapból egyrészt segítséget nyújtanak az egyes, a kreatív szektorokban dolgozó egyéneknek, például a lakbér, a rezsi kifizetéséhez; kilakoltatási moratóriumot is meghirdetnek. Ezeket a segélyeket a lehető leggyorsabban, a lehető legkevesebb bürokráciával fogják megítélni – mondta Monika Grütters.

Másfelől segítséget kapnak a kultúra területén működő cégek is – Németország területén 256 ezer ilyen cég van, túlnyomó többségük kisvállalkozás. Ezeket abban segítik, hogy míg a bevételeik szünetelnek, addig is tudják fizetni a fennmaradásukhoz szükséges kiadásokat, mint amilyen a helyszínbérlet egy zenei klub vagy egy könyvesbolt esetén. Az egyéni vállalkozók és a legfeljebb öt főt foglalkoztató vállalkozások három hónapra legfeljebb 9 ezer, a 6-10 főt foglalkoztató cégek 10-15 ezer eurós összeget igényelhetnek ilyen célokra. Emellett rövid lejáratú kölcsönökhöz is folyamodhatnak a likviditás megőrzése érdekében, amelyek megítélése egyszerűsödik, a bankok kockázatának 80%-át pedig az állam vállalja át. Emellett további, e cégeket érintő intézkedések is lesznek, például a csődeljárási szabályok változásában. Részletesen minderről itt lehet olvasni.

“A kultúra nem egy luxuscikk, amire költhetünk, amikor a bőséges időnkben van rá fölös pénzünk, hanem olyan nélkülözhetetlen emberi kifejezésmód, amire most még nagyobb szükségünk van, mint bármikor máskor” – mondta Monika Grütters. “A kreatív emberek bátorsága segít majd kivezetni a demokratikus német társadalmat a válságból”.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: