36 ezer zenészt, zeneipari dolgozót érint az élőzene leállása – a Music Hungary Szövetség megoldási javaslatai

A Music Hungary Szövetség a Zeneipari jelentést is készítő Hétfa Kutatóintézettel közösen mérte fel a koronavírus-járvány lehetséges hatásait, és javaslatokat is megfogalmazott a magyar kormánynak benyújtott dokumentumban. Ez teljes egészében itt érhető el.

A várható károk

Az élőzenei szektor nemcsak hogy leállt, de ráadásul úgy, hogy ez azonnali és teljes leállás volt, vagyis az iparágnak arra sem volt lehetősége, hogy felkészüljön rá, enyhítse a károkat vagy pótlólagos üzleti irányokat dolgozzon ki. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy pont abban az időszakban történt mindez, amikor a legtöbb eseményt tartják: a március és szeptember közötti féléves időszakban van az élőzenei fellépések több mint 70%-a.

Azt még nem tudjuk, hogy a korlátozások hogyan érintik a nyári fesztiválszezont. A dokumentumban két becslés olvasható: a “pozitívabb forgatókönyv” szerint 13 milliárd forint lehet a bevételkiesés – abban az esetben, ha júniusig tartanak a korlátozások. Ha egész nyáron nem lehet zenei rendezvényeket tartani, akkor a 2020-ra korábban becsült, 40 milliárd forintos várható összbevétel 70%-a, vagyis 28 milliárd forint lehet a bevételkiesés az élőzenei iparágban. Még az optimista változat szerint is 4-5 milliárd forint fog hiányozni a zenészek és a szakemberek munkabéréből.

A Music Hungary számításai szerint nagyjából 36 ezer dolgozót, foglalkoztatottat érint mindez: 9-10 ezer zenészt, 2-3 ezer zeneipari szakembert, további 3 ezret a háttériparból (hang- és látványtechnikai kereskedelem, szolgáltatások). Az élőzenéhez szorosan kötődő vendéglátásban 20 ezer foglalkoztatottat érint az iparág leállása.

Az élőzenei iparág – ahonnan a felmérések alapján a magyar zenészek a jövedelmük több mint 60%-át szerzik – mellett érzékenyen érinti a zenei szektort a vendéglátóhelyek bezárása is. Az ezekben elhangzó háttérzenék utáni jogdíjak a zenészek bevételeinek további 15%-át jelentik.

Megoldási javaslatok

Mielőtt a dokumentum rátér a megoldási javaslatokra, leszögezi, hogy “a zenészekre szükségünk lesz a járvány alatt és után is: elengedhetetlenek ahhoz, hogy most tartalommal tölthessük fel otthonainkat és hogy majd felszabadultan ünnepelhessük a járvány végét. Felsorolja azt is, hogy különféle európai országokban milyen állami segítséget kap a szektor – mint a múlt héten megjelent, közel 40 európai zenei szervezet által aláírt nyílt levelében olvasható, a szektornak nagy szüksége van most az állami segítségre.

A Music Hungary Szövetség külön sorolja fel javaslatait az iparág vállalkozásainak, valamint az iparágban dolgozóknak a megsegítésére. Az előbbiek:

 • a munkáltatói járulékkedvezmények elengedése az év végéig
 • támogatás a 2019-ben igazolt működési költségek 50%-áig
 • áfa-csökkentés 5%-ra átmenetileg, 2021 végéig
 • a jegyvisszaváltás szabályozásának felülvizsgálata
 • a nemzetközi finanszírozási projektekhez (beleértve az EU-s projekteket) a szükséges önrész előrehozott kifizetése.

A Szövetség javaslata szerint az iparági dolgozókat a következő intézkedésekkel lehetne segíteni:

 • a kata, kiva, ekho elengedése az előadóművészethez kapcsolódó egyéb tevékenységeknél is (pl. hangszerészek, hang- és fénytechnika kereskedelem)
 • a katás dolgozók az élőzenéhez köthető bevételeinek pótlása a 2019-es bevételek 60%-áig
 • a közös jogkezelők mentesítése a jogdíjkifizetések utáni szociális hozzájárulás alól; ezzel az összeggel a jogdíjakat növelnék
 • a jogdíjak személyi jövedelemadó-mentessége 2020-21-ben
 • a vendéglátóhelyektől várható jogdíjkiesések kompenzációja
 • a magánmásolási díjból az NKA programok finanszírozására befizetendő 1,5 milliárd forintból a közös jogkezelők pályázati alapot hozhatnának részre, vagy ha a jogosultak úgy döntenek, akkor ezeket jogdíjként feloszthassák. Mint a dokumentum fogalmaz, “az ilyen szociális támogatások iparágon belüli elosztásában a jogkezelők a legtapasztaltabbak.” Az NKA költségvetéséből kieső forrást az állam pótolná ki. A javaslat kiegészítése szerint elképzelhető egy olyan megoldás is, hogy az NKA nem a teljes összegről mond le, hanem csak a válsághelyzet hosszával időarányos részéről.

További javaslatok is olvashatók a dokumentumban:

 • a magyar zene kvóta emelés 10-15%-kal (a rádiók esetén az éjszakai órák is beleszámíthatnának ebbe)
 • a közmédia sugározzon és rendeljen több magyar zenei tartalmat
 • élő, virtuális koncertek támogatása
 • zenészek online platformokon való megjelenésének támogatása


Categories: Hírek

Tags: ,

1 reply

 1. sürgető a helyzet…szép napot és reményeket

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: