Így merítenek inspirációt a globális slágerek szerzői | smartisjus #2

Új rovatunkban rendszeresen közzéteszünk olyan régi és új DEX-előadásokat és cikkeket, amelyek akár bezártság idején, otthon is segíthetnek fejleszteni a szövegírói, zeneszerzői készségeket, vagy a zenei karrierépítést. Hetente nagyjából 1 órában fejlesztheted magad, ha “beiratkozol” a Smartisjus óráira.

Cikksorozatunk második számát a globális popzenei slágerek szerzőinek szenteljük. Hogyan ír dalokat és miből merít ihletet Courtney Harrell, Max Martin, Sia, Billie Eilish és a bátyja? Ha eddig még nem tetted, iratkozz fel a blogra és kapj értesítést emailben.

  • Mai témánk: Így alkotnak a globális slágerek szerzői – Inspiráció (nem csak) karantén idejére
  • Ennyi időt szánj rá: 30 perc

DEX archív | Courtney Harrell: A zene a hangjegyek között szólal meg | DEX2018 #VIDEO

Hogyan érdemes az érzelmekkel dolgozni a dalok megírásakor? Milyen “életvezetési tanácsokat” ad az a szerző, aki írt már számot Ariana Grandénak, és egyik Chris Brown-daláért Grammy-vel díjazták?

Courtney Harrell Los Angeles-i énekes-dalszerző. A DEX-en a dalszerzés érzelmi hátterét és az embereket összekötő univerzális érzéseket boncolgatta. Inspirálódj az előadásról készült, magyar feliratos felvételekből!

Max Martin titkai: crescendo, rockriffek szintin, érzelmek és együttműködések

Hogyan építi fel dalait Max Martin? Melyik tulajdonsága teszi a szakma sztárjává? Milyen szerepe van dalaiban az érzelmeknek és ezek átadásának? Milyen zenék fogják meg a gyerekeket? 

A kilencvenes évek vége óta ő a legsikeresebb dalszerző, kizárólag a Lennon-McCartney párosnak van több listavezető slágere. A Max Martin dalait felvonultató &Juliet musical zenei rendezője felfedte a módszereiről ritkán beszélő szerző titkait. Sherman szerint Max Martin a pletykákkal ellentétben nem “amolyan matematikai módszerrel” írja a dalait. 

Így ír Sia húsz perc alatt világslágert

Mi a jól bevált gyakorlata a dalszövegírásra? Hogyan írta meg az egyik Rihanna-sláger dallamát mindössze 14 perc alatt? Esetében talán csak egy üres frázis, hogy “hamar munka ritkán jó”. 

Közismerten egyszerre a legsikeresebb dalszerző és a legnagyobb popsztárok egyike –híresen kerüli a nyilvánosságot, arcát jellegzetes parókával takarja el. Gyorsasága néha feszültséget okoz, főleg, hogy kiharcolta: a szerzői jogdíjak fele neki jár, míg a producerek, akik hetekig dolgoznak dalain osztozni kényszerülnek a másik felén. “Igen, de nekem 15 évembe került, hogy 20 perc alatt készen legyek.” – reagálta.

“Ha ismered az alapszabályokat, eltérhetsz tőlük” – így ír generációs slágereket Billie Eilish és bátyja, Finneas

Milyen elv alapján követi egyik album vagy dal a másikat Eilish-éknál? Hogyan, milyen munkamegosztásban írják meg dalaikat kettesben?

2019 legnagyobb szenzációja a popzenében a 17 éves Billie Eilish volt. Sokan tudják róla, hogy bátyjával, a 22 éves Finneas O’Connell-lel közösen írják a dalaik nagy részét, és Finneas a producer is. Amennyire megy nekik a közös dalszerzés, annyira nem működött a professzionális dalszerzőkkel való együttműködés, amit a menedzsment és a kiadó kérésére próbáltak ki. “Én 14 voltam, Finneas 18, és ott ültünk egy stúdióban negyvenes fickókkal, akik megpróbáltak velünk közösen írni egy dalt. Felnőttekkel összezárva dalt írni? Fúj!”

Leiratkozás: Az email alján az “Unsubscribe” feliratra kattintással.

További Smartisjus cikkeinkért kattints ide.



Categories: smartisjus

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading