Így merítenek inspirációt a globális slágerek szerzői | smartisjus #2

Új rovatunkban rendszeresen közzéteszünk olyan régi és új DEX-előadásokat és cikkeket, amelyek akár bezártság idején, otthon is segíthetnek fejleszteni a szövegírói, zeneszerzői készségeket, vagy a zenei karrierépítést. Hetente nagyjából 1 órában fejlesztheted magad, ha “beiratkozol” a Smartisjus óráira.

Cikksorozatunk második számát a globális popzenei slágerek szerzőinek szenteljük. Hogyan ír dalokat és miből merít ihletet Courtney Harrell, Max Martin, Sia, Billie Eilish és a bátyja? Ha eddig még nem tetted, iratkozz fel a blogra és kapj értesítést emailben.

  • Mai témánk: Így alkotnak a globális slágerek szerzői – Inspiráció (nem csak) karantén idejére
  • Ennyi időt szánj rá: 30 perc

DEX archív | Courtney Harrell: A zene a hangjegyek között szólal meg | DEX2018 #VIDEO

Hogyan érdemes az érzelmekkel dolgozni a dalok megírásakor? Milyen “életvezetési tanácsokat” ad az a szerző, aki írt már számot Ariana Grandénak, és egyik Chris Brown-daláért Grammy-vel díjazták?

Courtney Harrell Los Angeles-i énekes-dalszerző. A DEX-en a dalszerzés érzelmi hátterét és az embereket összekötő univerzális érzéseket boncolgatta. Inspirálódj az előadásról készült, magyar feliratos felvételekből!

Max Martin titkai: crescendo, rockriffek szintin, érzelmek és együttműködések

Hogyan építi fel dalait Max Martin? Melyik tulajdonsága teszi a szakma sztárjává? Milyen szerepe van dalaiban az érzelmeknek és ezek átadásának? Milyen zenék fogják meg a gyerekeket? 

A kilencvenes évek vége óta ő a legsikeresebb dalszerző, kizárólag a Lennon-McCartney párosnak van több listavezető slágere. A Max Martin dalait felvonultató &Juliet musical zenei rendezője felfedte a módszereiről ritkán beszélő szerző titkait. Sherman szerint Max Martin a pletykákkal ellentétben nem “amolyan matematikai módszerrel” írja a dalait. 

Így ír Sia húsz perc alatt világslágert

Mi a jól bevált gyakorlata a dalszövegírásra? Hogyan írta meg az egyik Rihanna-sláger dallamát mindössze 14 perc alatt? Esetében talán csak egy üres frázis, hogy “hamar munka ritkán jó”. 

Közismerten egyszerre a legsikeresebb dalszerző és a legnagyobb popsztárok egyike –híresen kerüli a nyilvánosságot, arcát jellegzetes parókával takarja el. Gyorsasága néha feszültséget okoz, főleg, hogy kiharcolta: a szerzői jogdíjak fele neki jár, míg a producerek, akik hetekig dolgoznak dalain osztozni kényszerülnek a másik felén. “Igen, de nekem 15 évembe került, hogy 20 perc alatt készen legyek.” – reagálta.

“Ha ismered az alapszabályokat, eltérhetsz tőlük” – így ír generációs slágereket Billie Eilish és bátyja, Finneas

Milyen elv alapján követi egyik album vagy dal a másikat Eilish-éknál? Hogyan, milyen munkamegosztásban írják meg dalaikat kettesben?

2019 legnagyobb szenzációja a popzenében a 17 éves Billie Eilish volt. Sokan tudják róla, hogy bátyjával, a 22 éves Finneas O’Connell-lel közösen írják a dalaik nagy részét, és Finneas a producer is. Amennyire megy nekik a közös dalszerzés, annyira nem működött a professzionális dalszerzőkkel való együttműködés, amit a menedzsment és a kiadó kérésére próbáltak ki. “Én 14 voltam, Finneas 18, és ott ültünk egy stúdióban negyvenes fickókkal, akik megpróbáltak velünk közösen írni egy dalt. Felnőttekkel összezárva dalt írni? Fúj!”

Leiratkozás: Az email alján az “Unsubscribe” feliratra kattintással.

További Smartisjus cikkeinkért kattints ide.Categories: smartisjus

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: