ResiliArt: Jean-Michel Jarre globális vitára hívja a művészeket

A francia zenész vezetésével globális mozgalom, és ennek részeként vitasorozat indul április 15-én ResiliArt néven arról, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással van a kulturális szektorra, az alkotókra. A virtuális eseménysorozatot a UNESCO és a 232 szerzői egyesületet -köztük az Artisjust- tömörítő CISAC szervezi közösen. Célja, hogy “a művészek és a kulturális szakemberek ellenálló képességét fokozza a jelenlegi válsághelyzetben”.

Jarre szerint a kreatív iparágnak kulcsszerepe van a járvány legyőzésében és a világgazdaság talpraállításában. “Úgy kell tekintenünk a kultúrára, mint a válságból való menekülési stratégiára, az alkotóknak pedig kiemelt szerepe van ennek a stratégiának a kialakításában” – fogalmazott. Elismeri, hogy a válság középpontjában az egészségünk és a túlélésünk áll, ugyanakkor emlékeztet, hogy a kulturális életre is katasztrofális hatással van. “Azzal fenyeget a jelenlegi helyzet, hogy a művészek hosszútávon esnek el a bevételeiktől, megszűnnek munkahelyek és eltűnnek a művészetre, kultúrára épülő közösségek”.

A ResiliArt mozgalom tevékenységének három pillére:

  • Felhívja a figyelmet a koronavírus által okozott, a kulturális szektor által elszenvedett károkra
  • Biztosítja a művészek számára, hogy hallathassák a hangjukat döntéshozói szinten is, függetlenül attól, hogy ismertek vagy sem
  • A nemzetállamok ide vonatkozó döntéshozását segíti a művészek álláspontjának közvetítésével

Rávilágít Jarre arra is, hogy a kultúra segít túlélni az ilyen nehéz időkben. “Nézzük csak meg, mihez fordultak az emberek otthonaik fogságában: a művészethez, a szórakozáshoz, a kultúrához. A könyvek, a filmek, a zene vagy a képzőművészet elhozza otthonainkba a kultúra semmivel nem pótolható értékét”.

“Itt az idő, hogy a kreatív kulturális szektor szereplői összefogjanak, virtuálisan egybegyűljenek, és elinduljon az eszmecsere a lehetséges megoldásokról”. A ResiliArt néven futó mozgalom és vitasorozat az állami döntéshozókat is meg- és felszólítja. “A nemzeti kormányoknak invesztálni kell a kultúra talpra állításába, hogy a kreatív szektor aktív gazdasági és társadalmi szereplője lehessen a válságból való felépülésnek”.

Az első közös eszmecserére április 15-én délután 2 órakor kerül sor, részt vesz rajta többek között Jean-Michel Jarre, Angélique Kidjo, a UNESCO igazgatója. Téma: milyen hatással van a művészekre a járvány miatt kialakult válsághelyzet, és miként lehet erősíteni a kreatív iparág ellenálló képességét. Az angol nyelvű eseményhez bárki csatlakozhat ezen a linken, melyre kattintva egy MS Teams konferenciahívásba kerül, és a csetablakban felteheti kérdéseit, közzéteheti hozzászólásait.

A mozgalom nem csak a vitasorozatból áll: minden művész csatlakozását várják, aki szívesen posztol a közösségi médiafelületein a témában. Ehhez ötletet, iránymutatást is adnak: “Készíts olyan fotót vagy videót, amelyen megmutatod, hogy ezekben a nehéz időkben is kreatív tudsz maradni és folytatod az alkotómunkát. Kísérőszövegedben írj arról, hogy fontos erősíteni a művészek közösségét. Használd a posztban a #shareculture hashtaget és taggeld a @unesco-t. Tedd ki ezt a posztot április 15-én vagy utána”.Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d